Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa blodtrycksmätaren 2023

Bäst i test för blodtrycksmätare: Köpguide och topplista med 7 blodtrycksmätare

Uppdaterad:

Det enda sättet att veta vad ditt blodtryck ligger på är att mäta det, och detta inlägg är för dig som letar efter en blodtrycksmätare att investera i.

Om du tidigare inte har någon erfarenhet av att mäta blodtryck kan det kännas som en djungel att hitta en blodtrycksmätare som kommer att passa dig. Vi hjälper dig därför med detta genom att lista sju olika blodtrycksmätare som vi kan rekommendera.

Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Bästa blodtrycksmätaren för hemmabruk: Omron M7 Intelli IT-AFIB

Omron M7 Intelli IT 2020 är en blodtrycksmätare som är kliniskt testad. Den kan visa på potentiellt förmaksflimmer som annars ofta förblir okänd, men som är en bidragande faktor till stroke och emboli.

Den har en Bluetooth-anslutning som gör att du kan skicka resultaten direkt till din mobil, och med dess tillhörande app Omron Connect App kan du även spara mätresultaten. För att göra det enklare för dig som användare har den en stor display som talar om ifall du har rätt positionering av bandet som används för att ta blodtrycket.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Ja
 • Vikt:460 g
 • Strömkälla:Batteri

Bästa blodtrycksmätaren för handleden: Beurer BC 32

Med Beurer BC 32 blodtrycksmätare kommer du att mäta ditt blodtryck direkt på handleden och den kan upptäcka och varna dig när den märker av ovanliga hjärtrytmer.

Den batteridrivna mätaren är designad med en tydlig LCD-skärm där du kan läsa av värdet, och resultatet kan du enkelt läsa av tack vare en färgskala. Du kan på denna skärm också se det genomsnittliga värdet för dina senaste mätningar.

Beurer BC 32 indikerar också om bandet runt handleden sitter fel, detta för att du alltid ska kunna säkerställa att den används korrekt.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Nej
 • Vikt:136 g
 • Strömkälla:Batteri

Bekväm blodtrycksmätaren för överarmen: Omron M3 Comfort

För dig som letar efter en blodtrycksmätare som fungerar på överarmen, ska du ta en titt på Omron M3 Comfort. Denna blodtrycksmätare kommer ge dig ett noggrant resultat tack vare den innovativa manschetten. Att den också är kliniskt godkänt gör att du kan känna dig trygg och säker med Omron M3 Comfort.

Du och en till person kan använda denna blodtrycksmätare, med upp till 60 mätningar vardera. Den visar dig dina värden på den stora skärmen, samtidigt som den markerar om den märker av oregelbundna hjärtslag. Tack vare att den ger en varning för hastiga rörelser som kan störa mätningen kommer du alltid få säkra resultat.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Nej
 • Vikt:310 g
 • Strömkälla:Batteri

Bästa manuella blodtrycksmätaren: Gima 32703 Yton Aneroid

GiMa 32703 YTON aneroid är för dig som letar efter en blodtrycksmätare som är manuell.

Du använder den på samma sätt som blodtrycksmätare brukade användas innan de digitala blodtrycksmätarna kom ut på marknaden, nämligen genom att fästa manschetten runt överarmen och sen pumpa med den andra handen. Du kommer då direkt få upp dina värden på mätaren.

GiMa 32703 YTON aneroid är väldigt prisvärd för det du får ut av den. Det ingår även ett integrerat stetoskop om du skulle behöva använda det. Du kan välja mellan 20 olika färger, bland annat grön, lila, blå, rosa och grå.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Nej
 • Vikt:200 g
 • Kraftkälla:Manuell

Prisvärd och med historik: Beurer BM 45

Det behöver inte alltid kosta mycket att investera i en blodtrycksmätare. Det bevisar Beurer BM45 som har bra funktioner och som ändå kommer med ett bra pris. Du sätter på manschetten på överarmen och klickar på en knapp, efter det kommer maskinen att göra resten av jobbet åt dig.

Beurer BM45 har riskindikator inbyggt, och den kommer ge dig mätningarna i en färgad skala så du snabbt ser hur det ligger till. Den ger dig också ett automatiskt medelvärde genom att slå samman mätningar från de tidigare sju dagarna. Förutom allt detta är den även certifierad av European Society of Hypertoni som klass II medicinsk utrustning.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Nej
 • Vikt:530 g
 • Kraftkälla:Batteri

Med WHO-skala: A&D Medical UA-651BLE

A&D UA-651BLE är en kliniskt klassad blodtrycksmätare. Den kommer helt automatiskt att både registrera men också spara dina mätresultat, och den har ett minne på 30 mätningar. Det är på detta sätt den kan varna dig om den hittar oregelbundna hjärtslag.

A&D har appen A&D Connect Smart, och det är på denna app som du kan läsa av och följa hur ditt blodtryck ser ut över tid. Du kan också tack vare den ha ett obegränsat antal mätningar med all data samlad där.

Till denna blodtrycksmätare ingår flera olika manschetter, detta för att du alltid ska ha en som passar oavsett storlek som behövs användas. Manschetten är både latex- och metallfri.

Egenskaper och specifikationer
 • Bluetooth:Ja
 • Vikt:250 g
 • Kraftkälla:Batteri

Med USB-ladd: Withings BPM Connect

Om du letar efter en blodtrycksmätare som du laddar upp istället för att byta batterier på ska du kika på Withings Wireless Blood Pressure. Det är en blodtrycksmätare som kommer ge dig en färgkodad och lättförståelig data som du kan läsa av direkt efter mätning.

Till den kan du också ladda ner Health Mate-appen som fungerar både för iOS och Android. Så fort du sätter igång och börjar mäta med Withings Wireless Blood Pressure kopplar den automatiskt upp till appen.

Med denna blodtrycksmätare kan du med hjälp av appen enkelt spara dina värden, och om det skulle behövas också dela dem med en läkare. Manschetten går att justera mellan 22 cm och 42 cm.

Egenskaper och specifikationer
 • Wi-Fi:Ja
 • Vikt:228
 • Kraftkälla:Strömladdning

Köpguide för blodtrycksmätare

Mätområde

 • Överarm: Överarmen är det traditionella stället att mäta blodtryck. Detta sätt har fram tills ett par år sedan varit det mest pålitliga sättet, och det är varför det är den största andel av blodtrycksmätare som säljs. Du som är rökare eller äldre ska dock välja en blodtrycksmätare som mäter på överarmen. Detta eftersom att blodkärlen blir smalare på grund av förkalkning, och då handleden är längre ifrån hjärtat och därför påverkas mer.
 • Handled: Att mäta blodtrycket på handleden har blivit mer korrekt de senaste fem åren, och det har därför börjat säljas mer nu. Idag betraktar man blodtrycksmätare på handleden nästintill lika exakta som de som mäter på överarmen.

Typ av blodtrycksmätare

 • Helautomatiskt/Digital blodtrycksmätare: En automatisk och digital blodtrycksmätare är det vanligaste att använda i hemmet. Detta eftersom att du då kan göra det själv, och det är då enklare än en manuell där du behöver hjälp med blodtrycksmätningen. Digitala och automatiska blodtrycksmätare är tillförlitliga.
 • Manuell: De flesta gånger som manuella blodtrycksmätare används idag är när du mäter ditt blodtryck hos en läkare eller annan sjukvårdskunnig. Det är lättare för en medicinsk kunnig att läsa av blodtrycket, och ofta görs detta tillsammans med att lyssna på ditt hjärtslag.

Funktioner och egenskaper

 • Storlek: Storleken på din blodtrycksmätare spelar egentligen ingen större roll. Funktioner kan finnas oavsett om den är liten eller stor. Det som är fördelaktigt med en som har en större skärm är att du lättare kan läsa av värdena som visas.
 • Manschettstorlek: Kolla när du köper din blodtrycksmätare vilka storlekar på manschetten som följer med, eller hur mycket den kan justeras. Det är viktigt att ha en manschett som passar eftersom att det annars kan ge felaktiga värden.
 • Laddningsbar: Om du kan ladda upp din blodtrycksmätare istället för att behöva byta batteri behöver du aldrig oroa dig för att inte ha batterier hemma. På det sättet behöver du heller inte oroa dig för att inte kunna läsa av blodtrycket om den skulle vara urladdad eller om batterierna är slut.
 • Minnesfunktion: Du kan läsa på varje blodtrycksmätare hur mycket minne den kan lagra. Om det t.ex. står 2×30 betyder det att den kan lagra två olika personers värden. Detta är alltså något att titta efter om ni är fler i hushållet som ska använda blodtrycksmätaren.
 • Andra mätfunktioner: Många, men inte alla, blodtrycksmätare kan även känna av om hjärtat har en oregelbunden rytm och detektor för förmaksflimmer. Detta är såklart ett extra plus eftersom detta ibland kan pågå utan att du själv vet om det.
 • App-kompabilitet: Om du har en iPhone eller Android-telefon kan det vara tacksamt att ha en blodtrycksmätare som också har en tillhörande app. Där kan den då lagra data och du kan visa det för läkare vid behov.
 • Kliniskt testad: Att ha en kliniskt testad blodtrycksmätare betyder att instrumentets förmåga att läsa mäta har testats så att det motsvarar samma kvalitet som medicinsk utrustning.

Vanliga frågor

Vad är blodtryck?

För att blodet ska kunna pumpas ut i kroppen och också nå alla organ behöver det ha ett visst tryck. Termen blodtryck är alltså vad används för att referera till det tryck som finns i blodkärlen. Detta mäts oftast i mmHg, som står för millimeter kvicksilver.

Hur läser man av en blodtrycksmätare?

Blodtrycket anges med två tal. Ett exempel är 110/80, detta uttalas 110 genom 80. Det första talet, i detta fallet 110, beskriver övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod i kroppen. Det andra talet, 80 i det här fallet, är undertrycket – när hjärtat slappnar av.

Vad ska blodtrycket ligga på?

Ett bra och stabilt blodtryck ska ligga någonstans mellan 110-130 mmHg över 80. Tänk däremot på att ditt blodtryck varierar över dagen, så att det förändras lite är helt normalt.

Hur kalibrerar man en blodtrycksmätare?

Du behöver skicka in och få din blodtrycksmätare kalibrerad av kunnig personal. En kalibrering kommer att säkerställa att din blodtrycksmätare fortfarande klarar av att mäta blodtrycket ordentligt, oavsett värden.

Hjälpsamma källor