Köpguide för braskaminer
Det finns mycket att tänka på innan du väljer en braskamin. En sak som många t.ex. missar är att fundera om den bara ska användas för trivseleldning eller om den ska värme upp huset. Vi hjälper dig att göra rätt val av braskamin och därmed få en mer lyckad investering som håller dig varm i vinter.
Vilket material ska man välja?
Valet av material på braskaminen har stor betydelse. Självklart ska du välja en braskamin som du tycker ser snygg ut. Men materialet du väljer påverkar t.ex. effektiviteten, värmehållningen och priset. Här är de vanligaste typerna du väljer mellan:
- Plåtkamin: Plåtkaminer är tillsammans med täljsten förmodligen de vanligaste modellerna. Plåtkaminer finns i de flesta prisklasser och ger snabb värme. Nackdelen är att de snabbt svalnar efter att elden brunnit ut. Detta medför att man måste mata in ved oftare för att hålla värmen upp en t.ex. med en täljstenskamin.
- Täljstenskamin: En täljstenskamin är inte en kamin i endast täljsten utan det är oftast en plåt- eller gjutjärnskamin som är klädd med täljsten. Täljsten har en fantastisk förmåga att behålla och alstra värme, detta gör att täljstenskaminer blir väldigt bra värmekällor som kan ge jämn och ständig värme länge. Det enda som är lite negativt med täljstenskaminer är att de tar längre till för dom att bli varma, samt att de oftast kostar lite mer.
- Gjutjärnskamin: Gjutjärn blir precis som plåtkaminer varma fort och tappar värme fort. De har ofta det där lite klassiska utseendet som många är ute efter och finns i många olika storlekar. De tål hård eldning och eftersom de värmer upp så fort så passar de väldigt bra för till exempel fritidshus där du inte har någon värme när du inte är där.
Man ska även komma ihåg att de flesta braskaminer är kombinationer av flera material. T.ex. är det vanligt med gjutjärnsluckor för plåtkaminer och ibland kan kaminen har bara toppen i täljsten.
Välj en kamin anpassad för ditt hem
Att braskaminen är anpassad för ditt hem och dina behov är superviktigt. T.ex. vart du tänker placera och sedan montera sin braskamin kommer vara en avgörande faktor. Nedan är en del saker som du måste ha i åtanke.
- Uppvärmning eller trivseleldning: Den kanske allra viktigaste frågan är vad braskaminen ska användas till. Om du endast letar efter en braskamin att elda i under vintermånaderna som en mysig aktivitet kommer material och placering inte spela lika stor roll. Om du däremot även planerar att använda den för uppvärmning så blir valet mycket viktigare. Kika på hur mycket du kan elda, vilken ved som bör användas och även hur bra den är på att behålla och alstra värmen.
- Storlek på rum/ytan du ska värma: Storleken på rummet/ ytan du vill värma upp har stor betydelse. Först och främst så måste braskaminen få plats men sen vill man även att den ska tillräckligt hög effekt för att faktiskt kunna värma upp hela ytan du vill värma.
- Placering: För optimal uppvärmning så är det alltid en fördel om braskaminen blir en central del i rummet. Du får då ett bättre luftflöde och rummet håller sig varmt längre. Placeringen är även avgörande för vilket intryck den gör i rummet, en snygg braskamin kan helt klart lyfta lyxfaktorn i ett rum.
- Installation: Installerar en braskamin inget du bara gör själv rakt upp och ner och kostnaden för en installation kan variera kraftigt mellan olika alternativ på marknaden. Det kan ibland även vara så att installatörer endast gör installationer om du köper kaminen via dom. Så kolla alltid upp hur du ska få din braskamin installerad innan du gör ditt köp.
Viktiga egenskaper och funktioner
Utöver allt vi redan gått igenom så finns det ju såklart lite andra egenskaper man vill kika på. Delar av nedan var vi redan rört vi med det är viktigt att du kollar noga på nedan specifikationer om du vill göra det optimala valet.
- Effekt: Effekten avser hur mycket värme som braskaminen kan avge och uttrycks alltid i kW. En braskamin med hög effekt kommer kunna ge ifrån sig mer värme än en braskamin med en lägre effekt.
- Verkningsgrad: Verkningsgraden på en braskamin visar hur effektivt den utnyttjar den ved som du väljer att elda med. Säg att en kamin har en verkningsgrad på 80%, då kommer den att få ut 80% av energiinnehållet på den ved som du eldar. En hög verkningsgrad innebär alltså att du behöver använda mindre ved för att uppnå rätt effekt på kaminen.
- Maximal uppvärmningsyta: Denna specifikation brukar oftast gå att få tag på hos tillverkaren och avser helt enkelt hur stor yta som braskaminen kan värma upp. Kom dock ihåg att även saker som t.ex. vart du placerar din braskamin kommer påverka hur stor yta den kommer kunna värma upp.
- Storlek och vikt: Storleken på braskaminen kommer påverka en del saker. Dels påverkar det maxeffekten på kaminen. Men eftersom detta ändå är en specifikation i princip alltid finns listad så är det inget du behöver fundera på i förhållande till storleken. Däremot är vikt och storlek viktigt för montering och placering. En lättare och mindre braskamin kommer helt enkelt få plats på fler ställen.
- Konvektion- eller strålningsvärme: En konvektionskamin fördelar värmen med hjälp av luftcirkulation. Detta ger en bra och behaglig värmefördelning. Med strålningsvärme så är värmen mer koncentrerad och strålas ut från kaminen. Luften runt om kaminen blir därför varmare och avtar ju längre ifrån den man kommer.
Vilka fördelar får man av att byta ut sin äldre värmekamin?
Det har gjorts gedigna tester på olika typer av braskaminer för att uppmuntra individer att byta ut sin äldre modell.
Fördelarna som detta ger är många och du kan även elda i kaminen utan att ha dåligt samvete för de utsläpp som du bidrar till. Enligt studien så bidrar en modern kamin till att minska utsläpp av oförbrända kolväten med hela tio gånger jämfört med äldre modeller på marknaden. Dessutom kan utsläpp av stoft minimeras med hela 80% i många fall.
Den allra största skillnaden med mer moderna kaminer är att har en renare förbränning eftersom det filtreras och luftflödet på nyare kaminer är mer genomtänkt.
Men en annan stor skillnad är att många moderna värmekaminer också ger en jämnare uppvärmning och håller kvar värmen längre. Detta gör att det krävs mindre ved för att hålla rummet varmt och kaminen fortsätter att släppa ifrån sig värme många timmar efter att elden har slocknat.
Även fast en värmekamin såklart är en investering så kan det också hjälpa till att sänka dina kostnader för uppvärmning i hemmet och därmed på elräkningen under vintermånaderna. Så investera i din säkerhet, miljön och även din plånbok och se till att din äldre braskamin byts ut snarast.