Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa grovdammsugaren 2023

Bäst i test för grovdammsugare: Köpguide och topplista med 6 grovdammsugare

Uppdaterad:

Ibland räcker det inte med den vanliga dammsugaren som finns i hemmet och det behövs något kraftfullare. Det är då som blicken riktar sig mot en grovdammsugare. Dessa kan ibland också kallas torr- och våtdammsugare och den klarar av de jobb som den klassiska dammsugaren inte klarar.

Om du till exempel renoverar eller behöver dammsuga på våta och fuktiga platser är det en grovdammsugare som du behöver investera i.

Vilken är bäst? Det är vad vi hjälper dig med idag – att hitta vilken som passar dig och dina behov allra bäst!

Vilken är den bästa grovdammsugaren?

Bästa grovdammsugaren: Nilfisk Multi II 30 T Inox

Denna grovdammsugare från Nilfisk är det perfekta tillägget i det hem som behöver en ordentlig och stark dammsugare både för inom- och utomhusbruk. Den har en indikator som berättar för dig när det är dags att byta filter. Den har även ett Push&Clean-system som är en semiautomatisk filterrengöring.

Allt detta plus ett väldigt bra pris för det du får gör att detta enligt oss är den bästa grovdammsugaren på marknaden just nu.

Bästa batteridrivna: Makita DVC750LZ

Att inte behöva oroa sig för att sladden inte räcker till kan vara skönt, och med Makita DVC75OLZ kan du ta dig runt huset utan den oron. Den är batteridriven och fungerar kanon för dig som ska använda den för att dammsuga mindre ytor.

Den är lätt att använda och har även en filtreringsgrad på 99,99%. Du slipper alltså tänka på att andas in partiklar under och efter rengöring.

Bästa askdammsugaren: Kärcher Asksug AD 2

Om du letar efter en grovdammsugare som klarar av att dammsuga upp aska på ett säkert sätt är det Kärcher AD2 som du ska kika närmare på. Den har ett filtersystem där det ena är ett planfilter och det andra är ett grovsmutsfilter. Det är detta som leder till att du kan använda den för just dammsugning av större mängder av aska.

Sugslangen är en meter lång och flexibel vilket hjälper dig att komma åt svåråtkomliga utrymmen utan att behöva vara rädd för att missa något.

Bästa våtdammsugaren: Nilfisk Attix 751-61

Det här är dammsugaren för den som vet med sig att det behövs sugas upp stora mängder vatten. Nilfisks Attix 751-61 har en behållare som rymmer 70 liter. Förutom detta har den även en automatisk tömningspump så att du kan suga upp mycket vatten under en längre tid utan att behöva tömma behållaren.

Den har en elkabel på 7,5 meter. Utöver detta kan du vid behov leda bort vattnet 50 meter bort och 9 meter högre med hjälp av tillköpta tillbehör.

Bästa ryggburna: Makita DVC261ZX11

Makita DVC261ZX11 är en batteridriven grovdammsugare som är designad så att den kan bäras på ryggen. Detta är den ultimata lösningen när det kommer till städning som sker till exempel i trapphus och liknande.

Den kommer med ett HEPA-filtersystem, vilket innebär att den har en filtreringsgrad på 99,99%. Det är alltid tacksamt för både den som använder dammsugaren och de som är i närheten.

Lägst ljudnivå: Nilfisk Attix 50-21 PC

Ibland vill man inte behöva väcka hela huset eller alla grannar när det behövs dammsugas. Då kan man investera i en tystgående grovdammsugare som Nilfisks Attix 50-21 PC med Silent Power!

Grovdammsugarens fördelar slutar inte vid att den är tyst. Det är också tacksamt att du kan fylla behållarna upp till 47 liter, och därför inte behöver tömma den speciellt ofta.

Köpguide för grovdammsugare

Är du ute efter en grovdammsugare som du ska kunna bära på ryggen? Eller en för extra tuffa och krävande situationer? Oavsett vad du är ute efter, finns det viktiga egenskaper som du ska hålla koll på när du väljer att investera i en. Vi går igenom dessa med dig här nedan!

  • Sugeffekt/Uppsugningskraft: Uppsugningskraft specificeras i kPA och sugeffekt i Watt (W). Var nog att det står just sugeffekt när du ser W specificerat. Motorkraft specificeras nämligen också i W men är inte samma sak, även om dom hänger ihop. Sugeffekt (eller uppsugningskraft) är en del av det som avgör hur bra rengöringsförmåga dammsugaren har. Högre siffra är bättre.
  • Motorkraft: Motorkraft är också en av de saker som är en faktor hur hur bra rengöringsförmåga en dammsugare har. Precis som nämnde så specificeras det i Watt (W).
  • Munstycke: Munstycket är den sista faktorn som har mest påverkan på dammsugarens rengöringsförmåga. Det kan vara svårt att veta innan men köper en dammsugare om munstycket är bra, men dom tur är så går det oftast att byta ut. Ibland kommer dammsugare med flera olika munstycken vilket då blir ett plus.
  • Typ av behållare: Det finns plast- och metallbehållare att välja mellan. Metallbehållare tål mer värme vilket är viktigt om du riskerar att få in till exempel glöd. Plastbehållare är istället lättare vilket i sin tur gör din dammsugare lättare.
  • Storlek på behållaren: I vissa fall kan det kännas som att desto större behållare desto bättre. Att välja en behållare som är större än vad du behöver är dock inte alltid att rekommendera. Detta på grund av att du då kommer att få både en tyngre och i många fall klumpigare grovdammsugare helt i onödan.
  • Dammklass: Det finns tre olika dammklasser och dessa är: L, M och H. L är för riskfritt damm, M är för det typiska dammet för yrkesanvändare, och dammklass H är för sjukdomsframkallande damm.
  • Ljudnivå: Hur hög ljudnivån är kan ibland spela in på hur stark din dammsugare är. För vissa är det dock mer värt att investera i en mer tystlåtande grovdammsugare än att behöva använda hörselkåpor.
  • Våt- och torrdammsugning: Vissa grovdammsugare klarar inte av stora mängder vatten. Om du behöver suga upp vätska är det extra viktigt att du kollar in vilka som klarar av detta. Grovdammsugare som klarar av det kallas ofta våtdammsugare.

Typer av grovdammsugare

  • Vanlig grovdammsugare: Detta är den vanligaste typen, och den har en hög sugförmåga och används med sladd. De klarar generellt både torra och våta områden vilket ger dem ett stort användningsområde både för hemmet eller på jobbet.
  • Våtdammsugare: En våtdammsugare är en typ av en grovdammsugare som klarar av större mängder av vätskor. Ett exempel är den som vi rekommenderat idag, Nilfisk Attix 751-61. Den fungerar bra för att tömma områden eller byggnader som drabbats av översvämning.
  • Batteridriven: Att välja en batteridriven grovdammsugare är för de som behöver röra sig på större ytor och som kanske har flera hinder längs vägen. Det som ska tänkas på är att batterier behöver laddas vilket är skillnaden från en vanlig där den alltid går igång med sladden.
  • Ryggburen: Ryggburna grovdammsugare fungerar kanon om det finns många hinder där dammsugningen ska ske, som i trapphus.

Grovdammsugare vs. hushållsdammsugare

Den dammsugaren som idag används mest i hushållen är utrustade och designade för en sak – att suga upp damm. För dig som behöver få bort större smutspartiklar, som spån och liknande kommer att ångra dig om du använder dig utav din vanliga dammsugare. Den kan nämligen tappa sin sugförmåga och förstöras.

De tillfällen du behöver en grovdammsugare är just när en grövre städning behöver bli gjord. Ofta är detta under renoveringar, i garaget eller när du städar bilen. Om du behöver dammsuga på fuktiga platser är en grovdammsugare ett måste, då en vanlig dammsugare inte klarar av fukt i sin dammpåse.

Det är såklart en investering. Däremot är det en investering som är svår att undvika när behovet uppstår, och en investering vi tvivlar att du kommer ångra!

Hjälpsamma källor