Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa ismaskinen 2023

Köpguide för ismaskiner: 6 ismaskiner som är bäst i test

Uppdaterad:

Med en ismaskin i hemmet kommer du aldrig öppna frysen i besvikelse igen. Du kan tack vare denna maskin få färsk is, hela tiden och utan krångel.

Tack vare ismaskinens stora popularitet de senaste åren finns det många olika modeller och märken på marknaden att välja mellan. Det kan på grund av detta vara svårt att veta vilken man ska välja, och det är vad vi hjälper dig med här. Vi har listat sex olika ismaskiner som vi tycker att du ska kolla lite extra på.

Vilken är den bästa ismaskinen?

Bästa ismaskinen: Wilfa ICE-12S

Wilfas isbitsmaskin ICE-12S kommer se till att du har is under alla tillfällen. Denna kan göra upp till 70 isbitar varje timme i en snabb hastighet. Det som gör att den också får ett stort plus är att du själv kan välja en inställning i vilken av två olika storlekar du vill att iskuberna ska vara i.

Tacksamt med ICE-12S är också dess storlek, då den har mått på 36x32x25 cm. Du kan alltså alltid hitta plats i ditt kök där du kan ha den förvarad när den inte används.

Bästa lilla ismaskinen: Princess Iskrossmaskin

Denna ismaskin är för dig som letar efter en modell som inte tar för mycket plats. Princess iskrossmaskin är designad för att krossa is och du kan göra mycket åt gången trots dess lilla storlek. Med denna maskin kommer du alltid ha bra krossad is till drinken, slushen eller andra tillfällen där det behövs.

Locket har ett lås och är genomskinligt så att du alltid ser vad som pågår. Behållaren är löstagbar så att du kan servera isen direkt med den istället för att behöva ta med dig hela maskinen eller hälla över till en annan skål.

Högst kapacitet: Taurus MG 12 Legend

Med Taurus Mg 12 Legend behöver du aldrig mer stressa över att isen tar slut, då denna ismaskin gör iskuber nästintill direkt. Förutom att den klarar av att göra upp till 14 kg is på 24 timmar har den också en stor vattentank på hela 1,7 liter. Om vattentanken börjar bli tom på vatten kommer maskinen också att automatiskt varna för detta.

Den har en vikt på 9,3 kilo och mått på 39,5 x 26 x 28 cm. Tack vare dess snygga design kan den utan problem stå på bänken i köket som inredning när den inte används.

Att Caso IceChef Pro har blivit en favorit är inte svårt att förstå. Den klarar av att göra ett halvt kilo isbitar i timmen och det tar endast mellan sex och 13 minuter för att få en portion isbitar. Du kan med denna ismaskin välja själv mellan två storlekar på kuberna, antingen stora eller små.

Vad som även har gjort den populär är att den har ett inbyggt rengöringsprogram som gör att du inte behöver oroa dig över att hålla den fräsch. Den har ett yttre i rostfritt stål och har måtten 37 x 25 x 32,5 cm, så du får in den i ett skåp utan större problem när du inte använder den.

Med smidiga funktioner: Emerio IM-111502

Om du letar efter en ismaskin där du har flera funktioner som gör att du kan anpassa maskinen efter dina behov ska du ta en närmare titt på Emerio IM-111502. På den tydliga och digitala displayen kan du välja mellan tre olika storlekar på kuberna. Det är också där den ger av ett alarm om det skulle vara så att behållaren med is börjar bli full.

Emerio IM-111502 klarar av att göra upp till 12 kg is på 24 timmar, och den har en behållare som rymmer hela 2,2 liter vatten.

För smidig servering: Icebreaker Urban

Urban Icebreaker Pale Lemon är den lilla och smidiga ismaskinen som du lätt kan hålla i handen. Du häller enkelt i vatten i behållaren innan du stoppar in den i frysen och efter att det fryst ordentligt tar du ut den och serverar isbitarna genom att snurra på locket.

Trots Urban Icebreakers lilla design klarar den av att göra 12 isbitar per omgång. Den får också ett plus eftersom den har en droppbricka som skyddar mot att isbitarna tar upp lukt. Dessutom går det praktiskt nog att diska den i diskmaskinen.

Köpguide för ismaskiner

Storlek och vikt

Storlek och vikt spelar såklart en viktig roll på grund av två olika anledningar. Den första är att storleken ofta kommer ge en fingervisning på hur mycket is som ismaskinen kan tillverka per omgång. Det andra är dock att en stor ismaskin också kan vara svår att förvara i till exempel ett skåp. Du behöver alltså hitta en ismaskin som håller en balans mellan dessa två punkter och välja enligt vad du tycker är viktigast.

Isproduktion

Hur mycket is som du behöver att ismaskinen ska kunna kan tillverka beror på dina behov. För dig som vet att den endast ska användas av mindre sällskap behöver du inte den största och mest kraftfulla. Om du däremot räknar med att använda den under större middagar eller fester kommer en större isproduktion att underlätta.

Kapacitet

Kapaciteten på vattenbehållaren kommer avgöra hur mycket is den kan tillverka utan att du ständigt behöver fylla på den. Med en större vattenbehållare kommer dock storleken och då även vikten på ismaskinen att bli större och tyngre, så du behöver avgöra vad som fungerar för dig.

Vattenansluten eller inte

Med en ismaskin som har en vattenanslutning behöver du inte tänka på påfyllning av vattentanken. Detta är såklart smidigt, men med denna funktion kommer även priset att höjas ganska markant.

Installation

Du vill leta efter en ismaskin som har en enkel installation och att den även efter installation är användarvänlig. På så sätt är den lätt för dig att använda utan att du behöver läsa på inför varje omgång is.

Filter

Att köpa till ett filter, eller välja en ismaskin som har ett inbyggt filter, kommer göra att dina isbitar blir mer kristallklara och inte så grumliga som de ofta blir av direkt kranvatten. Anledningen till grumligheten är kalk i vattnet, vilket inte är farligt, men det är något som vissa hellre undviker.

Design

Hur designen och vad ismaskinen har för utsida spelar inte alltid så stor roll för dess funktion. Däremot är det en viktig aspekt för många eftersom det ska kännas roligt att ställa fram ismaskinen när den ska användas.

Om du gillar hur den ser ut och har utrymme i ditt kök blir det också en möjlighet att låta den stå framme som en del av köksinredningen.

Funktioner

Vilka funktioner som du tycker är viktiga beror på dig. Kanske prioriterar du att kunna välja mellan två eller fler storlekar på isbitarna, medan det för andra är viktigare att ha en stor vattenbehållare. Tänk efter vilka funktioner du vet med dig att du kommer använda, och bestäm dig om du tycker att det är värt att betala en extra peng för att få med dessa.

Fristående ismaskin eller en frys med inbyggd ismaskin

Precis som med en fristående ismaskin kommer en inbyggd ismaskin i frysen att underlätta din vardag när du behöver is. Att ha en frys som har en ismaskin inbyggd är därför väldigt smidigt, då det inte tar någon extra plats, och du har då alltid färdig is nära till hands.

Däremot kommer en fristående ismaskin ge dig mer frihet, för denna kan du ta med dig när du ska iväg till en vän eller när du ska ut med båten. Om du också redan har en frys kommer en investering i en ismaskin vara betydligt billigare än att köpa en ny frys som har denna funktion inbyggd.

Fristående ismaskin

Fördelar

  • Du kan ta med den överallt
  • Prisvärd
  • Snabb och smidigt att få is

Nackdelar

  • Tar plats när den inte används

Frys med inbyggd ismaskin

Fördelar

  • Gör automatiskt is
  • Tar ingen extra plats
  • Du har alltid is när det behövs

Nackdelar

  • Kostar mer
  • Finns endast i hemmet
Hjälpsamma källor