Bästa knivslipen 2023

Upptäck de populäraste knivsliparna på marknaden: 6 knivslipar som är bäst i test

Uppdaterad:

Bästa knivslipen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är få saker så irriterande som när ens knivar blir slöa, men det är något som är oundvikligt. Bara för att en kniv inte längre är lika vass betyder det däremot inte att den inte går att rädda! Med en bra knivslip kan dina knivar få ett nytt liv, och du slipper köpa nya.

Förutom detta finns det även en till viktig aspekt – slöa knivar gör det lättare för dig som användare att slinta och skära dig. Att ha vassa knivar är alltså alltid att föredra i köket.

Därför listar vi nu sex olika knivslipar och slipstenar som vi rekommenderar att du kollar lite extra på. På så sätt kan du välja vilken som passar dig och dina behov bäst!

Vilken är den bästa knivslipen?

Bästa knivslipen: Vulkanus VG2 Professional

Om du letar efter en knivslip som fungerar lika bra för raka knivar som för taggade är VG2 Professional något att titta lite extra på. Med denna kan du både slipa och bryna dina knivar på en och samma gång, och själva slipvinkeln anpassas efter kniven.

Med denna modell spelar det ingen roll om den kommer användas i ett storskaligt eller ett kommersiellt kök. Eller du som hobbykock kanske helt enkelt vill ha en knivslip som håller vad den lovar.

Du kommer dessutom att spara tid då du efter slipning kan tvätta din knivslip i diskmaskinen utan problem.

Bästa billiga: Global MinoSharp MC-550 Plus 3

För dig som letar efter en billigare knivslip är Mino Sharp MC-550 ett väldigt bra alternativ. Den är speciellt anpassad för globalknivar som har en vinkel på 10–15 grader. Den fungerar även för dig som har andra knivar med liknande vinkel.

Allt du behöver göra är att ta fram knivslipen för att sen dra kniven genom de tre keramiska hjulen ett par gånger och dina knivar kommer vara som nya – för ett väldigt bra pris!

Bästa elektriska: Tormek T-1

Om du vill ha en tyst och elektrisk knivslip som gör dina knivar ordentligt vassa kan Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener vara ett fint val. Med denna kan du grundslipa nästintill alla dina knivar. Du kan även underhålla dina knivar när du inte känner att de behöver en särskilt grundlig slipning.

Det är en större investering, men om du registrerar din knivslip hos Tormek får du automatiskt åtta års garanti. Du kommer alltså inte behöva köpa en ny på minst åtta år, och med största sannolikhet ännu längre.

Prisvärd elektrisk: Chef's Choice M1520

Även Knivslip Chef’s Choice är en elektrisk knivslip som är lite billigare. Med denna är slipprocessen i tre olika steg, och den fungerar för både europeiska och japanska knivar. Och om du skulle vilja har du möjligheten att slipa om dina japanska knivar till europeisk slipvinkel, och vice versa.

Bästa slipsten: Grit&Grain Våtslipsten

Att använda en slipsten är lite annorlunda jämfört med användningen av en vanlig knivslip. Däremot är slipstenen det som används längst. Och den som vi rekommenderar är en våtslipsten från Grit&Grain.

Den har en grit på 1 000 och 6 000, vilket är perfekt då du först får en bra grundslipning för att sen få en ordentlig och vass finish.

Bästa skärpstålet: Global G-74

Detta Global G-74 Skärpstål är ett keramiskt bryne som du använder dig utav när dina knivar börjar bli för slöa för att användas bekvämt. Den är endast 22 cm vilket betyder att den är lätt att ha i något av dina skåp. Den slipper alltså ta onödig plats, men tack vare dess snygga design kan du välja att ha den framme.

Den är också väldigt lättskött, och allt du behöver för att rengöra den är att torka av den med en fuktig trasa.

Köpguide för knivslipar

När du ska investera i en knivslip eller ett annat slipredskap är det bra att ha lite extra koll på dess olika specifikationer och andra egenskaper. Det är också bra att tänka på hur mycket energi och tid du vill lägga på din knivslipning.

Om du inte är speciellt intresserad av att lära dig om hur du slipar en kniv till perfektion så är det bättre att köpa en knivslip som är enkel och snabb. Vill du ha vassaste möjliga kniv så behöver du dock lägga lite mer energi på det hela.

Olika typer av knivslipar

Rullslip

Detta är en av de enklaste av de knivslipar som finns på marknaden att använda. Med en rullslip drar du ditt knivblad genom ett hjul som då slipar kniven. Beroende på vilken typ av slip du köper kan den ha olika antal hjul, och varje hjul är då olika kornighet. Du slipar då din kniv ett hjul i taget och går från grovslipning till finare.

Elektrisk

Med en elektrisk knivslip behöver du inte lägga ner lika mycket energi eller tid på din knivslipning.

Olika knivslipar kan ha olika inställningar, men generellt fungerar de någorlunda lika. Elektriska knivslipar har små slipstenar som snurrar mot bladet och sköter själva slipningen åt dig. Det du behöver göra är att dra kniven genom rätt spalt i en jämn och långsam takt.

Skärpstål

Skärpstål är för dig som vill hålla dina redan vassa knivar fortsatt vassa, du ska alltså inte slipa slöa knivar med detta.

Vilket skärpstål som passar bäst för dig beror på hårdheten och materialet på dina knivar och de olika du kan välja mellan är keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne.

Slipsten

Slipsten, som ibland även kallas våtsten, är det du ska investera i om du vill se till att göra dina knivar sylvassa. Du behöver lära dig tekniken av att använda en slipsten, men det kommer vara värt det!

När du kollar på slipstenar kommer du se att de klassas i grit, och det finns främst att välja mellan 240–13 000 grit. Grit handlar om finhetsgraden eller kornstorleken du är ute efter. Desto högre grit du har, desto mer stål kommer att avverkas vid slipningen. Om du är nybörjare räcker det att du väljer en finhetsgrad som ligger runt 1 000 grit.

Material på slipytan

Som vi tidigare nämnde är materialet på slipytan viktig beroende på vilka knivar du har, och hur du vill ha dina knivar slipade.

  • Keramiskt: Keramiskt bryne fungerar bäst om du ska slipa knivar som fortfarande har skäregg kvar, alltså för att räta upp eggen. Det passar oavsett vilken hårdhet du har på ditt stål, och det spelar heller ingen roll om du har japanska eller europeiska knivar då det fungerar på båda.
  • Diamant: Med ett diamantbryne går det snabbare att arbeta upp skärpan på kniven även om resultatet inte blir riktigt lika vasst som med keramisk slip. Med ett diamantbryne kan du slipa både keramiska och japanska knivar.
  • Stål: Stålbryne används främst för att jobba upp eggen på europeiska knivar. Europeiska knivar är mjukare än de japanska knivarna, som istället består av hårt stål. Resultatet skulle därför bli väldigt liten om du skulle använda stål på japanska knivar.
  • Sten: Fungerar för alla typer knivar och är väldigt anpassningsbart eftersom du lätt kan välja olika slipstenar. Krävs som vi nämnde innan lite övning för att använda.

Andra egenskaper att tänka på

Om du redan valt vilken typ av knivslip du vill ha är det bra att ta en titt på dess specifikationer och andra egenskaper som du vet med dig att du behöver.

  • Justerbar slipvinkel: Detta är viktigt om du inte har standardmått eller flera olika vinklar på dina olika knivar. Då är det bra att ha en slip som kan anpassas efter kniven, istället för tvärtom.
  • Storlek: Om du inte har en stor yta på bänken där du kan ha din knivslip fint stående som en inredning när den inte används kan det vara värt att tänka på storleken. En mindre knivslip kan du få in i ett skåp eller liknande utan att det tar för mycket plats.
  • Antal grit: Som vi skrev lite högre upp är det viktigt att tänka på vilket antal grit som fungerar bäst för just dig. Om du är nybörjare fungerar det att ha grit på mellan 800–1 500, och om du är lite mer erfaren kan du ha olika grit för att få dina knivar så vassa som du vill ha dem.
  • Säkerhet: Säkerhetsaspekten är alltid något att lägga lite extra tid på. De flesta knivslipar är utrustade så att det inte går att få in ett finger eller liknande i slipen, men till exempel med en slipsten eller skärpstål är det svårare. Då gäller det att ha koll och läsa på innan du börjar slipa dina knivar.
Hjälpsamma källor