Köpguide för knivslipar
När du ska investera i en knivslip eller ett annat slipredskap är det bra att ha lite extra koll på dess olika specifikationer och andra egenskaper. Det är också bra att tänka på hur mycket energi och tid du vill lägga på din knivslipning.
Om du inte är speciellt intresserad av att lära dig om hur du slipar en kniv till perfektion så är det bättre att köpa en knivslip som är enkel och snabb. Vill du ha vassaste möjliga kniv så behöver du dock lägga lite mer energi på det hela.
Olika typer av knivslipar
Rullslip
Detta är en av de enklaste av de knivslipar som finns på marknaden att använda. Med en rullslip drar du ditt knivblad genom ett hjul som då slipar kniven. Beroende på vilken typ av slip du köper kan den ha olika antal hjul, och varje hjul är då olika kornighet. Du slipar då din kniv ett hjul i taget och går från grovslipning till finare.
Elektrisk
Med en elektrisk knivslip behöver du inte lägga ner lika mycket energi eller tid på din knivslipning.
Olika knivslipar kan ha olika inställningar, men generellt fungerar de någorlunda lika. Elektriska knivslipar har små slipstenar som snurrar mot bladet och sköter själva slipningen åt dig. Det du behöver göra är att dra kniven genom rätt spalt i en jämn och långsam takt.
Skärpstål
Skärpstål är för dig som vill hålla dina redan vassa knivar fortsatt vassa, du ska alltså inte slipa slöa knivar med detta.
Vilket skärpstål som passar bäst för dig beror på hårdheten och materialet på dina knivar och de olika du kan välja mellan är keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne.
Slipsten
Slipsten, som ibland även kallas våtsten, är det du ska investera i om du vill se till att göra dina knivar sylvassa. Du behöver lära dig tekniken av att använda en slipsten, men det kommer vara värt det!
När du kollar på slipstenar kommer du se att de klassas i grit, och det finns främst att välja mellan 240–13 000 grit. Grit handlar om finhetsgraden eller kornstorleken du är ute efter. Desto högre grit du har, desto mer stål kommer att avverkas vid slipningen. Om du är nybörjare räcker det att du väljer en finhetsgrad som ligger runt 1 000 grit.
Material på slipytan
Som vi tidigare nämnde är materialet på slipytan viktig beroende på vilka knivar du har, och hur du vill ha dina knivar slipade.
- Keramiskt: Keramiskt bryne fungerar bäst om du ska slipa knivar som fortfarande har skäregg kvar, alltså för att räta upp eggen. Det passar oavsett vilken hårdhet du har på ditt stål, och det spelar heller ingen roll om du har japanska eller europeiska knivar då det fungerar på båda.
- Diamant: Med ett diamantbryne går det snabbare att arbeta upp skärpan på kniven även om resultatet inte blir riktigt lika vasst som med keramisk slip. Med ett diamantbryne kan du slipa både keramiska och japanska knivar.
- Stål: Stålbryne används främst för att jobba upp eggen på europeiska knivar. Europeiska knivar är mjukare än de japanska knivarna, som istället består av hårt stål. Resultatet skulle därför bli väldigt liten om du skulle använda stål på japanska knivar.
- Sten: Fungerar för alla typer knivar och är väldigt anpassningsbart eftersom du lätt kan välja olika slipstenar. Krävs som vi nämnde innan lite övning för att använda.
Andra egenskaper att tänka på
Om du redan valt vilken typ av knivslip du vill ha är det bra att ta en titt på dess specifikationer och andra egenskaper som du vet med dig att du behöver.
- Justerbar slipvinkel: Detta är viktigt om du inte har standardmått eller flera olika vinklar på dina olika knivar. Då är det bra att ha en slip som kan anpassas efter kniven, istället för tvärtom.
- Storlek: Om du inte har en stor yta på bänken där du kan ha din knivslip fint stående som en inredning när den inte används kan det vara värt att tänka på storleken. En mindre knivslip kan du få in i ett skåp eller liknande utan att det tar för mycket plats.
- Antal grit: Som vi skrev lite högre upp är det viktigt att tänka på vilket antal grit som fungerar bäst för just dig. Om du är nybörjare fungerar det att ha grit på mellan 800–1 500, och om du är lite mer erfaren kan du ha olika grit för att få dina knivar så vassa som du vill ha dem.
- Säkerhet: Säkerhetsaspekten är alltid något att lägga lite extra tid på. De flesta knivslipar är utrustade så att det inte går att få in ett finger eller liknande i slipen, men till exempel med en slipsten eller skärpstål är det svårare. Då gäller det att ha koll och läsa på innan du börjar slipa dina knivar.