Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa köksvågen 2023

Upptäck de populäraste köksvågarna på marknaden: 7 vågar som är bäst i test

Uppdaterad:

Oavsett om du är en mästare i köket eller inte, är en bra våg ett väldigt viktigt redskap att ha. Visst är det möjligt att mäta på volym, men det är faktiskt inte lika tillförlitligt som att mäta med vikt.

Vilken köksvåg passar dig bäst? Är du en kaffeälskare behöver du en våg med bättre noggrannhet. Om du däremot gillar att laga mat kan du behöva en som klarar av lite tyngre vikter.

Vi hjälper dig på traven och listar här nedanför sju olika köksvågar. Vi är säkra på att du kan hitta köksvågen för dig!

Vilken är den bästa köksvågen?

Bästa köksvågen: Ooni Dual Platform

Ooni Dual Platform är en köksvåg som passar nästintill alla hushåll, och därför hamnar den högst upp på vår lista.

Den har två separata plattor som du kan använda både enskilt eller samtidigt, och som har olika exakthet. På den större plattan kan du väga upp till 1 kg med en noggrannhet på 1 g. Den lilla plattan har en noggrannhet på 0,1 g vilket är perfekt för dig som väger mindre mängder.

Vågen har flera bra funktioner och är både enkel och smidig att använda oavsett om det gäller matlagning eller bakning. Till exempel kan du nollställa plattornas vikt för att få bort en tallrik eller skåls vikt.

Bästa köksvågen med skål: Tristar KW-2436

För vissa är det viktigt att ha en skål direkt på köksvågen, vilket är förståeligt då det ofta underlättar vid flera tillfällen. Denna rostfria köksvåg från Tristar är då ett bra val.

Förutom det självklara, att den har en skål som rymmer 2,5 liter, klarar den även av upp till 5 kg i vikt med en noggrannhet på 1 g. Denna våg har också en timer som är lätt att använda. Allt i ett helt enkelt!

Bästa köksvågen med 0,1 g noggrannhet: Acaia Pearl S

Denna köksvåg är för dig som är den där otroliga kaffeälskaren. Acaia Pearl S White är en våg som är utformad för att hjälpa till att brygga det bästa kaffet. Den kommer därför med funktioner som kommer göra det så lätt som möjligt att åstadkomma det.

Förutom dess exakthet på 0,1 g har den även Bluetooth så att du kan koppla den till din smartphone. På så sätt har du alltid de perfekta omständigheterna för den perfekta koppen kaffe.

Bästa köksvågen med hög maxvikt: Soehnle Page Profi 300

Om du vet med dig att du kommer behöva väga tyngre varor är Soehnle Page Profi 300 en köksvåg för dig. Det som imponerar är inte bara att den klarar av att väga upp till 20 kg, utan även att den gör det med endast 1 g intervall.

Trots att den klarar av en stor mängd vikt, är den också snyggt designat i glas. Den är inte heller större än vad den behöver vara. Du kan alltså lätt få undan den om du inte vill ha den framme som en del av inredningen i köket.

Bästa mekaniska köksvågen: Nedis KASC110

En mekanisk köksvåg kommer att ge den där retro-känslan som aldrig sitter fel. Nedis KASC110 har just en sådan design, och dess klassiska design passar oavsett om du har ett mer modernt hem eller det mysigt lantliga huset.

Du ser snabbt och lätt vad vikten landar på tack vare dess stora pil, och du kan väga ända upp till 5 kg! Efter användning kan du utan problem diska den avtagningsbara skålen som ingår.

Snyggaste köksvågen: Wilfa KW-60

Wilfa köksvåg KW-60 är inte bara en köksvåg som gör vad den är designad för, utan den är också otroligt snygg. Du kan därför utan problem ha den framme tack vare den minimalistiska stilen.

Du kan på den här köksvågen väga upp till 3 kg, och direkt efter användning är det bara att skölja av den direkt under kranen. Det beror på att den är vattentät tack vare det silikonlager som omger vågen.

Bästa köksvågen för vätska: Champion CHKV310

En perfekt allround-våg då du med denna Champion köksvåg med måttbägare både kan mäta vikt och volym på en och samma gång. Denna är extra bra för dig som vet med dig att du brukar väga vätskor och också vill ha koll på volymen.

Kannan är avtagbar och lätt att använda, och du kan utan problem diska den i diskmaskinen, vilket alltid är tacksamt. Den klarar av en vikt på upp till 3 kg, och har en bra noggrannhet på 1 g.

Köpguide för köksvågar

Inför ett köp av en ny köksvåg finns det lite saker att kika på. Om du haft en köksvåg sen tidigare kan du ha i åtanke vad du tyckte var bra och mindre bra med den. På så sätt kan du hitta en köksvåg som är ännu bättre för just dig.

Olika typer av köksvågar

Digital köksvåg

Digitala köksvågar är de vanligaste på marknaden idag. De är oftast väldigt anpassningsbara och kommer i många olika designer. Det finns både batteridrivna och elnätsdrivna modeller. Vikten kommer snabbt upp tydligt upp på displayen, oftast med 1g noggrannhet eller bättre.

Med de flesta moderna digitala köksvågar kan du också nollställa den när t.ex en skål står på den. Det betyder att du inte själv behöver räkna bort skålens vikt vid vägningen.

Mekanisk köksvåg

Dessa är de köksvågar som ofta har en mer klassisk design. Med hjälp av en fjäder räknar köksvågen ut hur mycket vikt som läggs på den.

Mekaniska köksvågar har inte alltid samma exakthet som digitala köksvågar. De som brukar locka med dessa är istället den klassiska designen.

Andra egenskaper att tänka på

Nu ska vi kolla lite närmare på specifikationer och egenskaper. Oftast är det bäst att kolla på detta först, och sen se över vilka modeller som har det du letar efter.

  • Maxvikt: Något som vi har nämnt om nästan alla köksvågar i detta inlägg är deras maxvikt, och detta är något att hålla koll på. Du vill inte stå med en våg som inte klarar av allt du kan tänkas behöva väga. Fundera över vad du primärt kommer använda köksvågen till och välj utefter det. En våg med högre maxvikt brukar oftast kosta lite mer och ibland kan det tummas på noggrannheten.
  • Vägskål eller inte: För vissa är det viktigt att det finns med en vägskål så att man själv inte behöver ta fram och hitta någon som passar när det ska vägas. Då är det såklart bra att välja en våg som har just en vägskål med.
  • Noggrannhet: Om du ska väga mindre och lättare saker bör du välja en köksvåg med högre noggrannhet. För en kaffeälskare är kan noggrannheten vara AO när kaffet ska vägas inför en bryggning. Då är det viktigt att ha en så noggrann våg som möjligt. Ofta brukar de ligga mellan 0,1 g och 1 g i exakthet.
  • Batteri eller sladd: De flesta vågar idag drivs av batteri, men det finns även de som måste kopplas in i eluttag vid varje användning. Det du vinner på att ha en batteridriven modell är att du kan använda den vart som helst. Det negativa är att du kommer behöva byta batterier, vilket är lite omständligt för vissa. Ett sista alternativ är en mekanisk våg som varken har sladd eller batteri.
  • Storlek: Storleken på din våg kan komma att spela stor roll. Vill du ha den som inredning kanske en lite större våg som vågar ta plats passar. Om du däremot endast vill använda den till det den är gjord för och sen stoppa tillbaka den in i ett skåp är det mer tacksamt att ha en mindre våg.
Hjälpsamma källor