Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa läslampan 2023

Köpguide för läslampor: 5 läslampor som är bäst i test

Uppdaterad:

Med en läslampa så får du rätt ljusförhållande så att du kan njuta av boken utan att din syn påverkas negativt. Beroende på vart läslampan ska användas så är det lite olika punkter som du behöver ha i åtanke.

Vi har letat fram några av de bästa läslamporna på marknaden samt skrivit ihop en köpguide. Allt för att göra valet lättare för dig!

Vilken är den bästa läslampan?

Bästa läslampan: Xiaomi Mi Pro 27854

Med Xiaomis avancerade läslampa Mi Pro 27854, får du en flexibel läsning och det optimala ljusförhållandet. Det förstärkta skenet gör att du får ett perfekt ljus på 1,2 kvadratmeter av rummet. Läslampan är därför betydligt mer lättplacerad i ditt hem. Tack vare den kompakta formen kan lampan även enkelt flyttas omkring mellan flera rum i hemmet.

Älskar du smartlysen? Med Mi Pro 27854 kan du kontrollera ljusstyrkan med din röst och även kontrollera läslampan från din mobiltelefon eller surfplatta. Med en ljusstyrka på 700 lumen kan du läsa oavsett tid på dygnet och med minimal belastning för dina ögon.

Ett något mer kostsamt val, men som tack vare sina många fördelar är marknadens bästa val enligt våra jämförelser av marknadens utbud av läslampor.

Bästa boklampan: Energizer Book Light

Energizer Book Light är en smidig och kvalitativ boklampa. En boklampa är väldigt smidig eftersom du kan använda den var du än befinner dig. Skenet som lampan ger ifrån sig är bekvämt och batterierna håller i upp till 30 timmar.

En annan stor fördel är priset. För knappt hundralappen får du en riktigt bra lampa som du kommer ha mycket nytta av. Letar du efter ett prisvänligt val så är det just Enrgizers Book Light du bör kika lite extra på.

Bästa läslampan för sovrummet: Nordlux Mento

Mento är en läslampa från varumärket Nordlux som är ett extra bra val till sovrummet. Om du gillar att läsa ett kapitel i sängen, så är det just denna modellen du bör kika lite extra på.

Tack vare sin smarta design kan du enkelt fästa läslampan och även justera ljusriktningen under användningen. Klämanordningen gör att läslampan kan fästas på flera olika platser vid sängen.

Den ger ifrån sig ett bekvämt sken och ger en trivsam atmosfär att läsa sin favoritbok i.

Bästa golvlampan för läsning: Aneta Sarek

Anetas läslampa Sarek är ett bra val för dig som letar efter en golvlampa. Denna ampa ger ett väldigt bekvämt ljussken och kan med fördel användas både i sovrummet, på kontoret eller vardagsrummet. Där du brukar sitta och läsa helt enkelt.

Trots att denna lampa är mer rejäl, så säljs den till ett bra pris som gör den till ett bra val för de flestas budget.

Lampans höjd ligger på 136 centimeter, så att du enkelt kommer under den när du sitter ner. Stommen på lampan är tillverkad av stål, vilket gör den stabil och hållbar under många år framöver.

Bästa läslampan med förstoringsglas: Halo Design Mini Magni

Ibland behöver man lite extra hjälp för att kunna läsa utan bekymmer. Med Halo Designs Mini Magni får du en optimal läsupplevelse även om du har svårt att urskilja varje ord. Detta på grund av dess förstoringsglas!

Lampans design gör att den står stabil på samtliga underlag. Den är tillverkad i metall, med en snygg vit lackad finish för att vara mer diskret på kontoret eller i vardagsrummet.

Eftersom lampan har försetts med förstoringsglas kostar den aningen mer. Men fördelarna som detta ger är många och är praktiskt för dig som jobbar med text eller läser väldigt mycket.

Köpguide för läslampor

För att kunna göra rätt val av läslampa är det flera saker som kan vara värt att fundera på. Särskilt viktigt är det att du väljer en läslampa som är anpassad för dig och din vardag. Behöver läslampan även kunna flyttas omkring eller vara utrustad med någon annan funktion som gör den mer skräddarsydd för dig?

När vi letade igenom marknaden efter de läslampor som vi ville inkludera på topplistan var det framförallt dessa punkter som vi fokuserade på:

  • Storlek: Beroende på vart läslampan ska användas så kommer storleken ha stor betydelse. Dess storlek kommer även avgöra hur enkel läslampan är att flytta omkring eller ta med sig. Om du letar efter en modell som kan användas även utanför hemmet är det viktigt att läslampan är kompakt och gärna kan fällas ihop för att kunna bäras med i väskan. En portabel läslampa kan nämligen visa sig värdefullt när du behöver läsa en rapport på väg till jobbet eller plugga när du pendlar.
  • Montering: Vart brukar du läsa? Detta är en fråga som du måste besvara för att kunna avgöra vilken monteringsform som lämpar sig bäst för dig. Många mindre läslampor är försedda med klämmontering, så att du kan sätta fast lampan vid sängen eller skrivbordskanten för lite extra ljussken. Andra lampor har fot och lämpar sig därmed bäst för vardagsrum eller kontoret.
  • Ljusstyrka: Ljusstyrkan på lampor mäts i lumen. Vilken ljusstyrka du vill ha kommer vara en smaksak. Vissa vill ha starkt ljus när de läser så att de ser tydligt, medan andra kanske vill ha den lite mysigare känsla man får av ett svagare sken.
  • Dimbar: Många tycker att det är snällare för ögonen om man kan justera ljusstyrkan beroende på vilken tid på dygnet det är. Så om du letar efter ett mer flexibelt val så bör du kika på en läslampa med en dimbar ljusstyrka.
  • Timer: Ska du endast läsa en stund innan du ska sova, kan det vara fördelaktigt att ha en timer på din läslampa. Framförallt om du läser en bok som är riktigt spännande och som du har svårt att lägga ner.
  • Rörlighet: En mer flexibel läslampa ska kunna justeras och ha en arm som du kan fälla in eller ut. Detta gör att du kan reglera ljusskenet så att det passar dig. Men en annan fördel är också att det gör läslampan mer lättplacerad.

Vad menas med lumen?

När du väljer en passande läslampa så kommer lampans ljusstyrka att anges i lumen. Ett högre antal lumen ger dig ett starkare sken. För läslampor kan dock lumen variera kraftigt och ligger från runt 100 upp till 700 lumen för lite mer kraftfulla alternativ.