Bästa madrassen 2023

Bäst i test för madrasser: Köpguide och topplista med 5 madrasser

Uppdaterad:

Bästa madrassen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att kunna sova riktigt skönt är en lyx som alla borde kunna unna sig. Vi spenderar trots allt en tredjedel av vårt liv i sängen och för att du ska må bra och skydda ryggen så är rätt madrass för dig A och O. Dessutom är det viktigt att du väljer en madrass som ger stöd för den sovposition du gillar mest.

Här listar vi de madrasser som vi tycker står ut från mängden lite extra, för att du sedan ska kunna göra ett val som passar dig.

Vilken är den bästa madrassen?

Bästa madrassen: Emma Original

Efter att ha kollat igenom marknadens utbud av madrasser så rekommenderar vi Emma Original lite extra. Denna madrass har också kammat hem förstaplatsen på flertalet andra topplistor. Däribland i Testfaktas gedigna tester av marknadens madrasser.

På Emma Original kommer du sova riktigt skönt och ger rätt stöd åt både dina höfter, rygg och axlar.

Madrassen är tillverkad av en kombination av temperaturreglerande Airgocell®-material. Detta gör dels att madrassen andas bättre och därmed håller sig fräsch längre. Men utöver detta så är madrassen också tryckavlastande och anpassar sig efter just din kropp. Trots sina funktioner och material är det också en modell som säljs till ett mycket bra pris.

Bästa resårmadrassen: Emma Diamond

Som marknadens bästa resårmadrass har vi utsett Diamond från varumärket Emma. Även denna madrass har mängder av genomtänkta funktioner som gör att du kan sova riktigt skönt. Denna modell har hela fem stycken tryckzoner som avlastar och ger det rätta stödet oavsett hur du sover.

Denna madrass är ett perfekt komplement tillsammans med någon av Emmas bäddmadrasser, men kan med fördel även kombineras som du önskar.

Den högkvalitativa resårmadrassen består av 300 pocketresårer som ger en perfekt ergonomi, följsamhet och dämpande effekt. Resultatet är en madrass som kan hjälpa till att förebygga framtida rygg- eller höftproblem.

Bästa madrassen för ryggen: Tempur Supreme Cooltouch

Från varumärket Tempur har du madrassen Supreme Cooltouch. Denna modell är lite särskilt utformad för dig som har ryggproblem eller som letar efter en madrass som kan hjälpa till att motverka framtida problem.

Trots att madrassen är dämpande så ger den en mjuk första känsla, tack vare ett övre skikt som består av Extra Soft-material. Madrassen är därefter tillverkad av ett tryckavlastande material som gör att madrassen bevarar sin form och ger dig rätt stöd när du sover.

En stor fördel är också att madrassen är anpassad för flera olika typer av sängar, där du kan välja en storlek som gör den till ett bra komplement både till våningssängen eller kontinentalsängen. Ett uppskattat val som ger en riktigt lyxig känsla.

Populärt alternativ: Mayan Latex

Mayan Latex är en madrass i skum som snabbt har blivit ett mycket populärt val på marknaden. Denna madrass säljs till ett bra pris, utan att du behöver kompromissa med komforten under natten.

Dessutom är madrassen Latex framtagen med miljön i åtanke och är certifierad som 100% ekologisk, FSC-märkt och CO2-neutral. Madrassen har sedan försetts med ett mjukt och hållbart naturligt överdrag i Poakea.

Latex är även en mycket elastisk madrass med en optimal cellstruktur. Detta ger dig en ökad komfort och avlastning. Vi förstår helt enkelt varför just denna madrass är så populär på marknaden.

Bästa hårda madrassen: Venus Madrass

På topplistan vill vi även inkludera denna madrass från varumärket Venus. Denna madrass är hårdare och har försetts med sju stycken tryckzoner som gör att madrassen anpassar sig efter din kropp bättre.

Forskning visar nämligen att olika delar av din kropp kräver lite olika stöd när du sover. Fjädringen anpassar sig och du kan därmed få det stöd som behövs för att sova riktigt skönt, men dessutom förebygga framtida problem.

Vi anser att modellen extra fast är den bästa hårda madrassen på marknaden. Dock är det så att hårda madrasser inte passar alla men är du ändra intresserad av Venus Madrass så finns den även i modellerna medium och fast. Så det går att skräddarsy valet efter dina behov.

Köpguide för madrasser

När du köper en madrass så är det många faktorer som du bör ha i åtanke och framförallt är det nödvändigt att du väljer en madrass som är anpassad efter din kropp och vikt.

En skräddarsydd madrass kommer ge rätt dämpning och stöd när du sover. Vi hjälper dig här att välja rätt madrass för dig så att du kan sova som en kunglighet och minska risken för problem med ländrygg och höfter.

Resår- vs. Skummadrass – Vilken ska man välja?

Det finns två stycken olika varianter av madrasser på marknaden att välja mellan. Dels har du resårmadrassen som består av olika tryckzoner och sedan den mer klassiska skummadrassen. Men frågan är då, vilken ska du välja?

  • Skum: En skummadrass kan bestå av ett eller flera olika skumlager. En riktigt bra skummadrass kan idag utmana även mer gedigna resårmadrasser, oftast för en billigare peng. Fördelarna med skum är att det ger en hög komfort. Skummadrasser är också väldigt anpassningsbara och passar olika ändamål och sängar. Däremot är de inte det bästa valet för elevationssängar.
  • Resår: Det är många som väljer en resårmadrass och fördelarna med denna madrasstyp är många. Fjädrarna och tryckzonerna som en resårmadrass består av följer kroppens konturer bättre och ger därmed en mycket god komfort. En resårmadrass bör helst kombineras med en bäddmadrass.

Rätt val av madrass för dig

När du väljer vilken madrass du ska investera i måste du alltid ta personliga faktorer som vikt, sovposition och kroppsliga besvär i åtanke. Detta för att madrassen ska dämpa på rätt ställen och ge det rätta stödet för just din kropp.

Sovposition

Beroende på hur du sover så är det viktigt att madrassen du väljer ger dig rätt stöd. Detta bör du tänka på beroende på vilken sovposition du är mer bekväm med.

  • Magsovare: Om du sover på mage så är det viktigt att du har rätt dämpning vid höfterna, framförallt om du gillar att sova med ett ben högre än det andra. Däremot rekommenderas det inte att man sover på mage eftersom det finns en risk för att svanken och ryggraden böjs. Om du känner dig mest bekväm att sova på mage, undvik att då också sova med höga kuddar.
  • Sidosovare: Om du är sidosovare så är det viktigt att du väljer en mjukare madrass. Många upplever nämligen att man får ont i höfterna om man har en säng som är alldeles för hård. Kika särskilt på en madrass med zonfjädring som avlastar och formar sig efter din kropp bättre.
  • Ryggsovare: Om du är ryggsovare så är det viktigt att madrassen ger rätt stöd för svanken. Kombinera det med en kudde som hjälper nacken att hamna i ett naturligt läge.

Din vikt

Din vikt avgör vilken hårdhet du ska välja och det är viktigt att du väljer rätt här för annars kan du få problem i framtiden.

Man brukar kategorisera madrasserna från mjuk till extra fast, med medium och fast där mellan på vägen upp i hårdhet. De olika varumärkena och butikerna brukar oftast specificera vilken vikt madrassen passar för.

Ryggont

Har du några särskilda kroppsliga besvär som t.ex. ryggont så måste du ta med det i beräkningen.

Många resårmadrasser har bra tryckavlastande zoner som både hjälper dig som har ryggont, men som också kan hjälpa till att motverka framtida besvär.

Vanliga frågor

Hur ofta ska man byta madrass?

Om du rengör madrassen ofta (dammsuger och dammar) så kan en madrass hålla i upp till 10 år. Om en madrass kan vändas eller roteras så slits madrassen jämnare och komforten kommer då hålla sig på samma nivå längre.

Hur får man bort fläckar från madrassen?

En litet husmorsknep är att strö bakpulver eller bikarbonat över fläckarna. Strö generöst på fläcken och låt det verka i några timmar. Dammsug sen madrassen och låt den vädra lite.