Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa musfällan 2023

Upptäck de populäraste musfällorna på marknaden: 3 musfällor som är bäst i test

Uppdaterad:

Problem med möss i villor och sommarhus är någonting som är relativt vanligt i Sverige, speciellt under hösten när mössen söker sig in till värmen och föda för vintern. Möss gnager på det mesta de kommer åt, därav även elledningar som kan resultera i kortslutning och i värsta fall även bränder i hemmet.

I detta inlägg går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en musfälla, vilka funktioner du bör kika lite extra på och hur du generellt kan förebygga problem med möss inomhus. Dessutom har vi skapat en topplista med våra favoritmodeller ute på marknaden idag, och vår självklara vinnare Goodnature A24.

Vilken är den bästa musfällan?

Bästa musfällan: Goodnature A24

Goodnature A24 är den perfekta musfällan för dig som vill eliminera flertalet möss innan du behöver byta ut några komponenter. Denna musfälla är nämligen kapabel till att fånga upp till 24 individuella råttor eller möss innan den inbyggda gastuben behöver bytas ut.

Du får även ett par detekteringskort som du kan placera ut där du misstänker att mössen håller hus. Dessa korten scannar sedan av omgivningen och samlar på sig data som sedan kan användas för att räkna ut det optimala stället att placera fällan på!

Goodnature A24 fungerar utmärkt både inomhus och utomhus, den kan även flyttas runt lite hus som helst vilket gör att du kan få det bästa musskyddet vart som helst. Om du främst vill använda den inomhus kan du köpa till ett Goodnature trap stand till din fälla för att vara säker på att du fångar in dem snabbt och smidigt.

Letar du efter en effektiv och hållbar fälla är detta valet du ska kika lite extra på!

Bästa elektriska musfällan: Victor Smart-Kill

Victor Smart-Kill är en otroligt smart liten manick. Den skickar nämligen ut en notifikation till dig som ägare när den lyckats fånga en mus. Detta gör att du så snabbt som möjligt kan tömma behållaren med djuret i. Tack vare den väldigt användarvänliga designen behöver du inte ens se eller röra gnagaren.

Musfällan känner automatiskt av när en mus har gått in i fällan och levererar därefter en otroligt stark elektrisk stöt. Detta leder till att musen dör på direkten utan att behöva gå igenom något onödigt lidande. Dessutom slipper du hantera en massa kemikalier och gift som annars kan förekomma på andra klassiska modeller.

Victor Smart-Kill är mest rustad för inomhusbruk eller på ställen där den är säker från regn. Den drivs otroligt enkelt med bara 4st C/LR14-batterier, dessa tar naturligtvis slut efter ett litet tag. Då är det bara att byta ut de och fortsätta som tidigare!

Victor Smart-Kill är den mest avancerade musfällan på vår lista, gillar du att ha bra koll på din fångst är detta alternativet för dig!

Tömm utan att röra: Victor Clean-Kill

Clean-Kill från Victor är en otroligt effektiv musfälla som låter dig ta död på mössen helt utan att behöva se eller röra de en enda gång. Du placerar ut betet längst in i tunneln, när sedan mössen bestämmer sig för att smaka lite finns det ingen återvändo!

Här dödas musen snabbt och utan något lidande. Därefter är det bara för dig att trycka på en knapp för att tömma fällan. Tack vare att denna musfälla inte heller använder sig utav några gifter eller kemikalier så är den väldigt miljövänlig, samt att den fungerar utmärkt i hushåll där barn och husdjur befinner sig.

Den robusta designen låter dig även använda den flertalet gånger utan att behöva byta ut den. På grund av det rimliga priset och smarta designen har vi valt att placera denna musfälla på en välförtjänt 3.e plats!

Köpguide för musfällor

Att välja rätt musfälla för just dina behov kan vara väldigt svårt, främst på grund av vilken sort som passar dig och ditt hem bäst. Det är rekommenderat att försöka hålla dig borta från de fällor med kemikalier och giftiga ämnen, dels för säkerheten för dig själv ifall du har husdjur eller barn, men också för miljön. Här nedan kan du läsa vår köpguide som går igenom lite olika modeller och vad för åtgärder du själv kan ta dig an för att få bort problemet med möss i fastigheten snabbt och effektivt.

Olika typer av musfällor

Idag finns det flera olika slags musfällor som arbetar på olika sätt, beroende på ditt behov och hur stort ditt problem med möss i hemmet är. Det finns tre varianter på marknaden som är de vanligaste – de elektriska, de klassiska och de som fungerar genom ljudvågor.

Elektriska musfällor

Elektriska musfällor är precis vad de låter som. De tar död på musen genom att leverera en kraftfull elektrisk stöt som kvickt tar kål på musen. Denna metod är särskilt bra eftersom att den inte heller medför något onödigt lidande för musen.

Oftast räcker de även väldigt länge då vissa batterier kan döda upp till 100 stycken möss innan de behöver bytas ut.

Vill du även skrämma bort de för gott så kan du använda de som ett ypperligt tillskott till en ljudvågsfälla som du kan läsa mer om nedan.

Ljudvågsfällan

Ljudvågsfällan är kanske inte den första fällan du kommer att tänka på när man talar om musfällor, men den är oerhört effektiv! Den fungerar genom att sända ut en konstant ljudfrekvens som vi människor inte kan höra. Denna frekvens stör mössens beteende och kommunikationssystem och skrämmer iväg dem.

Ett extra plus i kanten är att husdjur inte heller känner av frekvensen och fällan heller inte dödar några möss, vilket gör att dessa typer passar i alla sorters hem. Det är bara att placera den i rummet som är högst drabbat av gnagare och efter bara någon vecka så kan mössen vara helt borta utan att du ens behöver se en död version utav dem.

Den klassiska musfällan

Den klassiska musfällan vi alla känner till är även ett alternativ som fortfarande används idag. Här placerar du bara en godbit på fällan och väntar tills den lockar till sig musen för att fånga den på fällan. Dessa är effektiva men bara i en liten skala, det krävs nämligen minst 10-20 stycken för att de tillsammans ska kunna få bort alla mössen från hemmet om problemet är större än att du behöver bli av med en eller ett fåtal möss.

Dessa fällor är inget för känsliga eller de som inte vill att mössen ska utsättas för onödigt lidande då de inte alltid dör direkt och det kan därför bli väldigt obehagligt att få död på mössen.

Förebyggande åtgärder

Men vad kan vi göra för att förhindra att ens köpa en musfälla i första hand då? Jo, det finns en massa olika åtgärder du kan dra nytta av, både för att förebygga problemet eller för att se till att du inte får problem med möss igen.

Täta springor

Detta kanske låter alldeles för simpelt, men så många missar helt att täta igen väggar och springor runt om i huset. Som du kanske vet så älskar möss att hålla hus i mörka utrymmen och nära väggar. Finns det även ett eller flera hål som låter de ta sig in i huset på ett snabbt sätt så är detta det optimala stället för möss.

Enklaste lösningen är därför att täta igen hålen och springorna med hjälp av en tätningsmatta, speciellt designad för råttbekämpning. Detta ger de ett extra lager att ta sig igenom och till slut tröttnar de eller försöker hitta ett annat ställe att vistas på.

Ta bort soporna

Gamla matrester och livsmedelsvaror har en starkt tendens till att locka till sig råttor och möss. De älskar nämligen den ruttna doften, så se till att täta igen sopkärlen och soppåsarna rejält för att minimera lukten.

Du ska även placera komposten så långt ifrån huset som möjligt, detta gör att mössen inte associerar soporna med ditt hem och låter dig vara ifred.

Kolla avloppet

Detta känner du kanske igen från filmer, att råttor och möss trivs superbra i kloaker. Inte så långt därifrån är ditt avloppssystem, se därför till att kontrollera alla in- och utgångar till avloppsystemet, dessa ska vara täta och ska framförallt inte ha några märken från gnagare!

Skaffa dig en ny rutin där du rengöravloppet med jämna mellanrum, rör även runt i avloppet, detta bidrar också med att hålla de små gnagarna borta.

Håll livsmedel borta

Burkar, djurmat och alla andra skafferivaror ska vara helt igenslutna. Dessa varor har nämligen också en tendens till att locka till sig gnagare, särskilt om du råkar ha maten stående över natten och den blir dålig.

Skaffa dig en rutin där du lite då och då kollar igenom hala skafferiet och försäkrar dig om att alla förpackningar är helt slutna.

Vi rekommenderar också att du håller huset i allmänt mycket renare än vad du gjort tidigare. Smulor och annat skräp på golvet lockar också till sig råttor, sopa och svabba därför golvet några gånger i månaden så hjälper det markant!

Vanliga frågor

När ska jag välja en elektrisk musfälla?

Om du vill garantera att du får död på mössen är det framförallt en elektrisk musfälla du bör kolla på. Mössen dör också väldigt fort vilket minskar lidandet. Vill du istället skrämma bort mössen så är det en ljudvågsfälla ska leta efter..

Vart ska jag placera musfällan?

Placera musfällan längs väggar eller i områden där du har sett tecken på musaktivitet, som gnagda föremål eller musavföring. Sätt fällan med fällpannan vänd mot väggen och försök att placera den i trånga utrymmen där mössen vanligtvis rör sig för att öka chanserna att fånga dem.

Vilket är det bästa betet att använda?

När det gäller att välja bete för en musfälla finns det några alternativ att överväga. Ostar är ett klassiskt bete som ofta används, men det finns andra alternativ som kan vara lika effektiva eller till och med bättre. Exempel på populära beten inkluderar jordnötssmör, choklad, nötter, frukt eller torkad frukt. Det är bäst att testa olika beten för att se vilket som fungerar bäst i din specifika situation, eftersom det kan variera beroende på musens preferenser och omgivande faktorer.

Hjälpsamma källor