Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa pizzaugnen 2023

Köpguide för pizzaugnar: 6 pizzaugnar som är bäst i test

Uppdaterad:

Om du vill föra in den italienska kulturen till din matlagning så är en pizzaugn den perfekta produkten. En riktig pizzaugn ger dig möjligheten att komma upp i riktigt höga temperaturer, vilket är väsentligt för den perfekta pizzan!

I detta inlägg går vi igenom vår topplista som innehåller marknadens bästa pizzaugnar. Du får även tillgång till en köpguide som ger dig värdefull information innan köpet!

Vilken är den bästa pizzaugnen?

Bästa pizzaugnen: Ooni Koda 16

Pizzaugnen Ooni Koda 16 är modellen vi anser vara den bästa pizzaugnen på marknaden. Du får tillgång till en maximal temperatur på 500 grader, uppvärmning på 20 minuter och pizzor som blir klara på nolltid när det är dags.

Koda 16 har en tillagningsyta som passar för pizzor upp till 16" (rätt stora pizzor) och väger ca 18 kg. Så det är en lite större modell. Trots vikten är den ganska enkel att transportera om du har tillgång till lite starka armar.

Pizzorna i ugnen blir fantastiska och eftersom den är gasdriven är den väldigt enkel att använda.

Bästa vedeldade pizzaugnen: Ooni Karu 12

Är du ute efter en vedeldad pizzaugn så är det Ooni Karu 12 du borde kolla på. Kombinationen av ved, stenugnsbakning och möjligheten att nå upp till 500 grader i ugnen medför extra känsla när du lagar dina pizzor.

Ugnen är tillverkad i rostfritt stål och är keramiskt fiberisolerad, vilket innebär att du får maximalt flamskydd och bättre värmehållning. När veden väl är på plats och brinner tar det ca 15 minuter för den att nå rätt värme.

Detta är den perfekta pizzaugnen för dig som vill ha en relativt portabel ugn som tillagar riktigt goda pizzor med känsla!

Bästa pizzaugnen inomhus: Sage SPZ820

Sage SPZ820 är en pizzaugn för dig som vill kunna tillaga pizzan inomhus. Här får du en lite mindre ugn som kan nå en maximal temperatur på 400 grader. Tillagningen av pizzan sker då på cirka 2 minuter.

SPZ820 kommer med 3 olika typer av värmeinställningar: bottenvärme för en spröd botten, övervärme för en krispig skorpa, sedan finns även värmeströmning som ser till att dina pålägg inte bränns.

Vill du ha en lätt och smidig pizzaugn som du kan använda inomhus så är detta modellen vi rekommenderar.

Lyxig premiummodell: Morsø Forno

Om du vill ta din pizza till nästa nivå så är Morsø Forno en pizzaugn för dig. Detta är en lite lyxigare variant som kommer tillverkad av danskt gjutjärn vilket gör den extremt hållbar. Den kommer även med en inbyggd keramisk sten som ger dig möjligheten att uppnå en maximal temperatur på 500 grader.

Ytterligare en fördel är att du får möjlighet till olika typer av matlagning, framför allt lämpar den sig bra för varmrökning och liknande.

Bästa pizzaugnen för pellets: Ooni Fyra

Ooni Fyra är en ännu en modell från Ooni på topplista, men det är inte så kontigt att dom tar många platser här. Denna modell är anpassad för pellets vilket är smidigt om man tycker att det är lite bökigt med ved. Vikten på 10 kg gör att den är relativt portabel också.

Den inbyggda cordiorite-stenen uppnår en maximal temperatur på 500 grader, därefter kan du snabbt tillaga dina pizzor på 60 sekunder.

Fördelen när du eldar med just pellets är att värmen matas ut gradvis vilket ger dig en jämn temperatur längs med hela stenen, något som hjälper vid tillagning.

Bästa billiga pizzaugnen: Cozze 13

Cozze – 13” Gas Pizza Oven är en billigare pizzaugn som har möjligheten att laga pizzor upp till 34 cm i diameter. Uppvärmningen tar cirka 20 minuter och därefter bakar du pizzorna under ytterligare 2 minuter. Den drivs av gas och kommer med en inbyggd effekt på 5 kilowatt.

Tack vare att modellen har en så bred öppning så blir det även lättare att hantera pizzorna och detta gör också att du får bättre kontroll. Vill du ha en billig, lättanvänd och pålitlig pizzaugn så är detta ett mycket bra val.

Köpguide för pizzaugnar

Drivmedel

Det finns ett flertal olika drivmedel du kan använda för en pizzaugn. Här nedan går vi igenom de olika medlen du har att välja mellan.

  • Gasol: Gasol är enkelt att använda samtidigt som det möjliggör hög värme. Det krävs en gasoltub med dessa är ganska lätta att få tag på då de säljs i många butiker. Nackdelen är att du inte får samma traditionella smakupplevelse som du skulle få om du eldat med ved. Här är det upp till dig att bestämma vilket du föredrar – smidighet eller optimal smakupplevelse.
  • Ved, kol och pellets: Ved, kol och pellets är alla drivmedel som ger dig en levande brasa. Detta kan vara en upplevelse i sig och en bra anledning att köpa en modell med just denna egenskap. Värt att tänka på är att trämaterial inte är lika smidigt att använda som t.ex. gasol. Fördelen är att du får upplevelsen som så många eftertraktar med just en pizzaugn – en levande eld. Skillnaden på slutresultatet mellan ved, kol och pellets är inte särskilt stora. Du kan dock räkna med lite smakförändringar.
  • Elektricitet: Om du är ute efter själva upplevelsen av en riktig pizzaugn så rekommenderar vi inte en eldriven modell. Den största anledningen är att dessa oftast inte kommer upp i de höga temperaturer som behövs för att göra en riktigt bra pizza. Det dom däremot har med sig är att de är väldigt smidiga att använda samt att de ofta är det enda alternativet för dig som vill ha pizzaugnen inomhus.
  • Som grilltillbehör: Pizzaugnar som du placerar direkt på grillen är väldigt förmånliga om du redan har bra grill. Dessa modeller kostar ofta mindre än fristående pizzaugnar och fungerar genom att den inbyggda stenplattan värms upp av den underliggande värmen från grillen.

Andra funktioner och egenskaper att ha i åtanke innan köp:

  • Inomhus eller utomhus: En stor del i valet av pizzaugn är vart du planerar att använda den – inomhus eller utomhus. Beroende på vart du ställer den så behöver den dels vara olika stor, men du måste också tänka på säkerhetsriskerna som medföljer. Vill du ha en pizzaugn inomhus så kommer du nog få kolla på en elektrisk modell, som tyvärr inte kommer ge samma känsla och kvalitet. Placerar du den utomhus så kan du uppnå högre temperaturer och få ”bättre” pizzor. Utomhus är det oftast gasol, ved, pellets eller kol som gäller.
  • Storlek och vikt: Oavsett om du skaffar dig en pizzaugn som du placerar inomhus eller utomhus så är storleken värt att tänka på. Placerar du den inomhus så behöver du tänka på avtrycket, dels när den står framme, dels när den ska förvaras. Har du pizzaugnen utomhus så behöver du också tänka på detta, särskilt om den är stationär. Skaffa också en lättare modell om du planerar att flytta den med jämna mellanrum.
  • Portabilitet: Detta hänger ihop lite med vår tidigare punkt. Portabiliteten är helt upp till hur stor och hur tung den är – ju större och tyngre pizzaugnen är, desto svårare blir det att flytta på den. Alla pizzaugnar under 20 kilo kan du flytta kortare sträckor, men vill du kunna bära den så rekommenderar vi en modell på max 15 kilo.
  • Kapacitet: Hur stora pizzor du kan göra i ungen blir oftast för relevant om du vet att du kommer göra pizza till större grupper. Har du en stor ugn där du kan göra stora pizza behöver du kanske inte göra lika många degar, eftersom man då kanske kan dela lite med varann. Större kapacitet är, om du får plats med ugnen, i stort sätt alltid bättre eftersom du även i dom kan göra mindre pizzor om du vill.
  • Maxtemperatur: Generellt så kan man tänka att desto högre maxtempetratur desto bättre. Man vill tillaga pizzorna i riktigt hög värme, gärna över 400 grader, för att få det bästa resultatet.

Vanliga frågor

Vilken ved ska man ha till en pizzaugn?

I en pizzaugn vill du ha ved med högt brännvärde. Detta eftersom högre brännvärde innebär en högre temperatur. Här i Sverige har vi många olika träslag, men det är framför allt lövträd såsom lönn, rönn, ek, bok och ask som har de högsta brännvärdena.

Vilka pellets ska man ha till en pizzaugn?

Viktigast att tänka på när du väljer dina pellets är brännvärdet på dem. Precis som med ved så ska du även välja pellets som kommer från antingen lönn, rönn, ek, bok eller ask. Ofta står det på paketen hur länge de brinner och hur effektiva de är, men också om de fungerar till pizzaugnar eller inte.

Hjälpsamma källor