Köpguide för pizzaugnar
Drivmedel
Det finns ett flertal olika drivmedel du kan använda för en pizzaugn. Här nedan går vi igenom de olika medlen du har att välja mellan.
- Gasol: Gasol är enkelt att använda samtidigt som det möjliggör hög värme. Det krävs en gasoltub med dessa är ganska lätta att få tag på då de säljs i många butiker. Nackdelen är att du inte får samma traditionella smakupplevelse som du skulle få om du eldat med ved. Här är det upp till dig att bestämma vilket du föredrar – smidighet eller optimal smakupplevelse.
- Ved, kol och pellets: Ved, kol och pellets är alla drivmedel som ger dig en levande brasa. Detta kan vara en upplevelse i sig och en bra anledning att köpa en modell med just denna egenskap. Värt att tänka på är att trämaterial inte är lika smidigt att använda som t.ex. gasol. Fördelen är att du får upplevelsen som så många eftertraktar med just en pizzaugn – en levande eld. Skillnaden på slutresultatet mellan ved, kol och pellets är inte särskilt stora. Du kan dock räkna med lite smakförändringar.
- Elektricitet: Om du är ute efter själva upplevelsen av en riktig pizzaugn så rekommenderar vi inte en eldriven modell. Den största anledningen är att dessa oftast inte kommer upp i de höga temperaturer som behövs för att göra en riktigt bra pizza. Det dom däremot har med sig är att de är väldigt smidiga att använda samt att de ofta är det enda alternativet för dig som vill ha pizzaugnen inomhus.
- Som grilltillbehör: Pizzaugnar som du placerar direkt på grillen är väldigt förmånliga om du redan har bra grill. Dessa modeller kostar ofta mindre än fristående pizzaugnar och fungerar genom att den inbyggda stenplattan värms upp av den underliggande värmen från grillen.
Andra funktioner och egenskaper att ha i åtanke innan köp:
- Inomhus eller utomhus: En stor del i valet av pizzaugn är vart du planerar att använda den – inomhus eller utomhus. Beroende på vart du ställer den så behöver den dels vara olika stor, men du måste också tänka på säkerhetsriskerna som medföljer. Vill du ha en pizzaugn inomhus så kommer du nog få kolla på en elektrisk modell, som tyvärr inte kommer ge samma känsla och kvalitet. Placerar du den utomhus så kan du uppnå högre temperaturer och få ”bättre” pizzor. Utomhus är det oftast gasol, ved, pellets eller kol som gäller.
- Storlek och vikt: Oavsett om du skaffar dig en pizzaugn som du placerar inomhus eller utomhus så är storleken värt att tänka på. Placerar du den inomhus så behöver du tänka på avtrycket, dels när den står framme, dels när den ska förvaras. Har du pizzaugnen utomhus så behöver du också tänka på detta, särskilt om den är stationär. Skaffa också en lättare modell om du planerar att flytta den med jämna mellanrum.
- Portabilitet: Detta hänger ihop lite med vår tidigare punkt. Portabiliteten är helt upp till hur stor och hur tung den är – ju större och tyngre pizzaugnen är, desto svårare blir det att flytta på den. Alla pizzaugnar under 20 kilo kan du flytta kortare sträckor, men vill du kunna bära den så rekommenderar vi en modell på max 15 kilo.
- Kapacitet: Hur stora pizzor du kan göra i ungen blir oftast för relevant om du vet att du kommer göra pizza till större grupper. Har du en stor ugn där du kan göra stora pizza behöver du kanske inte göra lika många degar, eftersom man då kanske kan dela lite med varann. Större kapacitet är, om du får plats med ugnen, i stort sätt alltid bättre eftersom du även i dom kan göra mindre pizzor om du vill.
- Maxtemperatur: Generellt så kan man tänka att desto högre maxtempetratur desto bättre. Man vill tillaga pizzorna i riktigt hög värme, gärna över 400 grader, för att få det bästa resultatet.