Bästa potatisskalaren 2023

Köpguide för potatisskalare: Bäst i test och hur du väljer rätt potatisskalare för dina behov

Uppdaterad:

Skalad potatis som ligger i en skål. Skalet ligger bredvid.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Oavsett om du ska koka potatisen till köttbullarna eller göra dina egna pommes vill man oftast ha potatisen skalad. Genom att skaffa dig den bästa möjliga potatisskalaren så blir detta jobb mycket lättare.

I detta inlägg får du ta del av vår topplista med de modeller som vi anser vara det bästa potatisskalarna inom olika kategorier. Vi kommer även ge dig våra bästa köpråd i köpguiden där vi går igenom steg för steg hur du ska ta dig till väga för köpet.

Vilken är den bästa potatisskalaren?

Bästa potatisskalaren: OXO Good Grips Swivel

OXO Good Grips Swivel är modellen som vi anser vara den bästa potatisskalaren. Här får du ett skarpt blad av rostfritt stål som kan användas till alla möjliga olika frukter och grönsaker. Samt potatis såklart.

Speciellt med just denna modell är hur handtaget är utformat. Det kommer nämligen med ”silikonfjädrar” som ser till att du får ett stabilt grepp även när dina händer är blöta. Vill du ha en riktigt bekväm och enkel modell så är OXO Good Grips Swivel den du ska satsa på.

Bästa potatisskalaren med vev: Nordwik Potatisskalare

Här kommer vi till en typ av modell som kan vara lite ny för många. Nordwik är en potatisskalare som du inte håller i handen - i stället använder du en praktisk vev och skalar snabbt och effektivt både potatis och andra rotfrukter.

Fördelen med just en sådan här konstruktion är att den även fungerar som salladsslunga om du så skulle önska. Tack vare att den är just ”handsfree” så blir skalningen av potatisen busenkel.

Bästa elektriska potatisskalaren: Champion - Potatisskalare

Elprylar i all sin ära men potatisskalare kan väl inte vara elektrisk? Jo, det kan de faktiskt och Champion – Potatisskalare är ett ypperligt exempel på detta. Här kan du skala upp till 1 kilo potatis åt gången och bäst av allt är att det bara tar några minuter. Den fungerar precis lika bra till morötter, äpplen, eller andra typer av grönsaker också.

Här får du dessutom möjligheten att slunga din sallad helt passivt och på nolltid genom den medföljande insatsen. Du kan välja mellan två olika hastighetsinställningar och hålla koll på din skalning genom det transparenta locket.

Gastronoma är en modell som mottagit god feedback från kunder och experter. Den är även elektrisk vilket innebär en helt passiv skalning. Skalningstiden ligger på omkring två till fyra minuter och maskinen kan jag skala upp till 1 kilo potatis åt gången.

Därtill får du ett transparent lock för att hålla koll på processen, samtidigt som den även fungerar för nypotatis. Slutligen får du ett tillbehör som låter dig använda den som salladsslunga.

Bästa budgetmodellen: Jonas of Sweden Original Potato

Jonas of Sweden Original Potato är ett mycket prisvänligt val. Detta är förmodligen den modell du får upp i huvudet om du tänker på en klassisk potatisskalare.

Kniven är av rostfritt stål och kommer med precisionsslipade blad för att vara så effektiv som möjligt. Det är ett pålitligt och billigt val som vi starkt rekommenderar.

Med utbytbara blad: Global Vegetable

Global Vegetable är en speciell modell då den har möjligheten att byta ut bladen. Här får du en klassisk potatisskalare som fungerar bra till många av kökets uppgifter. Fördelen här är att du har kan välja mellan tre olika blad för att klara fler uppgifter och utöka dina användningsområden.

Därtill kommer ett ergonomiskt utformat handtag som sitter fint och bekvämt i handen och garanterar ett stabilt grepp vid användning.

Köpguide för potatisskalare

Först och främst borde du fundera över vilken typ av skalare du vill ha. Det finns många olika modeller och här går vi igenom för- och nackdelar men de vanligaste varianterna.

  • Klassisk potatisskalare: Den klassiska potatisskalaren är den som du håller i handen och där du utför arbetet manuellt. Modellerna inom denna kategori kan skilja sig markant genom utformningen av handtaget, om de fungerar för vänster- eller högerhänta, eller om de har upphängningsögla eller inte. Många av dem kommer med möjligheten för disk i diskmaskin, men den stora nackdelen är just de att du måste utföra arbetet för hand. En positiv sak med dessa är att de oftast är väldigt prisvärda.
  • Potatisskalare med vev: Potatisskalare med vev skiljer sig från klassiska potatisskalare genom att du inte fysiskt behöver hålla i potatisen, här är det i stället en inre ”slunga” eller ”kniv” som skalar potatisen åt dig och allt du behöver göra är att veva på utsidan av behållaren. Denna variant av potatisskalare är otroligt passiv och smidig för dig som vill förbereda mycket potatis samtidigt.
  • Elektrisk potatisskalare: Steget över potatisskalare med vev är elektriska potatisskalare. Dessa har ofta kapaciteten att hålla upp emot 1 kilo potatis, samtidigt som du inte behöver göra något fysiskt arbete. Här är det bara att sätta i sladden i eluttaget och sätta i gång maskinen så jobbar de sen på samma sätt som de med vev.

Andra faktorer som kan vara bra att kolla på

  • Storlek: Väljer du en elektrisk potatisskalare eller en potatisskalare med vev så är det framför allt förvaringsutrymmet och kapaciteten du måste tänka på. Vill du däremot ha en klassisk potatisskalare så är det utrymmet den tar i handen och lådan du ska ha i åtanke. Tänk här på att välja en modell i rätt storlek – är den för klumpig så blir den otymplig att använda och om den är för tunn så blir den obekväm att använda.
  • Bladets material: När det kommer till bladets material så rekommenderar vi att du köper antingen rostfritt stål, kolstål, eller keramik. Här är det dina preferenser som sätter riktlinjerna.
  • Bekvämlighet att använda: Bekvämlighet och ergonomi är precis som vilken produkt som helst även viktigt att tänka på vid potatisskalare, speciellt om du väljer en handhållen modell. Tänk på att välja en modell med ett ergonomiskt handtag och en lätthanterlig konstruktion som gör att du kan arbeta med den under längre tidsperioder.
  • Pris: Priset är en stor del i köpbeslutet. När det kommer till potatisskalare så skiljer sig priserna med stora marginaler beroende på om du väljer en klassisk potatisskalare, en potatisskalare med vev, eller en elektrisk potatisskalare. Sedan är det också designen potatisskalaren som avgör hur mycket den kostar – ju ”snyggare” den är, desto högre pris får du betala. Fundera på om du vill ha en snygg och praktisk modell, eller om det räcker med att den gör det den ska.
  • Diskmaskinsvänlig: Många av potatisskalarna på topplistan tål disk i diskmaskin. Du kan dock inte förvänta dig att en elektrisk potatisskalare ska kunna diskas i diskmaskinen, här är det i stället tillbehören som klarar det i vissa fall. Valet kring diskmaskinsäker eller inte är helt upp till dig, oavsett vad du väljer så tar det inte så lång tid att diska en potatisskalare för hand.

Vanliga frågor

Vad kan man göra med potatisskal?

Det finns mycket du kan göra med potatisskal! Vi rekommenderar framför allt att du testa göra dina egna chips av potatisskalen. Detta är busenkelt och tar bara 20 minuter. Vill du ha ett lätt recept så ska du klicka här.

Kan potatisen skalas i förväg?

Ja det kan du! Så länge du planerar att tillaga potatisen inom 24 timmar så går det bra att skala dem i förväg. Viktigt att tänka på är att du för ned dem i kallt vatten under tiden så att de inte blir bruna och dåliga.

Ska man skala sötpotatis?

Denna fråga beror helt på hur du planerar att använda dem. Många föredrar att behålla skalet på sötpotatis, men om ditt sällskap inte gillar det så ska du skala dem innan tillagning. Precis som med nästan allt annat så är detta en smaksak.

Hjälpsamma källor