Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa regnmätaren 2023

Bäst i test för regnmätare: Köpguide och topplista med 7 regnmätare

Uppdaterad:

En regnmätare är ett enkelt och användbart verktyg för dig som har en trädgård att ta hand om. Du får koll på nederbörden där du bor och vet då exakt hur du ska anpassa din skötsel av rabatten, gräsmattan eller odlingarna!

För att göra ditt val enklare har vi satt ihop denna topplista, där vi har inkluderat marknadens bästa regnmätare i olika prisklasser. Nedanför kan du även läsa vår köpguide där vi går igenom vilka funktioner och egenskaper som är viktigast.

Vilken är den bästa regnmätaren?

Bästa digitala regnmätaren: Netatmo Smart Rain Gauge

Netatmo Smart Rain Gauge är marknadens bästa val enligt våra jämförelser och även en stor kundfavorit tack vare sin diskreta design och funktionalitet.

Denna modell är också en perfekt investering för dig som redan har en Netatmo väderstation hemma. Regnmätaren visar direkt i appen hur stor nederbörden varit i millimeter.

En annan stor fördel är också att mätaren har en räckvidd på upp till 100 meter, så att du kan ställa regnmätaren längre ifrån bostaden. Regnmätaren är helt trådlös och enkel att koppla in. Ett bra val för dig som vill hålla mer koll på rådande väder.

Bästa vanliga regnmätaren: Star Trading 481-79

Star Tradings regnmätare 481-79 blir snabbt en fin detalj i trädgården. Regnmätaren har en mer klassisk design och kan enkelt stickas ner i gräsmattan, där den sedan tar upp minimalt med plats.

Något vi verkligen gillar med denna regnmätare är den integrerade solcellslampan som börjar lysa när det börjar skymma. En enkel och smart extrafunktion! Är du ute efter en mer klassisk regnmätare så är detta det perfekta valet.

Privärd digital regnmätaren: Hama 00186420

Om du letar efter en mer prisvänlig digital regnmätare så bör du kika lite extra på Hamas modell 00186420. Den har trots sitt ringa pris en mycket praktisk design och kan användas för lite olika typer av trädgårdar.

Kombinationen av väderstation och regnmätare gör att du kan hålla koll på både regn och väderprognoser. Inbyggt regnalarm säkerställer att du noteras om det förutspås regn.

Den mäter även både inom- och utomhustemperaturen vilket är en lite rolig extrafunktion att ha. En mycket bra investering.

Snyggaste regnmätaren: Eva Solo Regnmätare

Med denna stilrena regnmätare från Eva Solo kan du hålla koll på nederbörden samtidigt som du får ett ny snygg detalj i trädgården.

Behållaren är trattformad och tillverkad i glas för att ge ett mer lyxigt intryck. Detta minskar också risken för att regnbehållaren blir missfärgad och behållaren är enkel att rengöra.

Glaset är monterad på en pinne som du med lätthet kan sticka ner i marken, för att mätaren ska stå stabilt oavsett rådande väderlek. Den maximala mätkapaciteten ligger på 60 millimeter. Tack vare tillverkningsmaterial kan den med fördel stå kvar utomhus under hela året.

Bästa regnmätaren för balkong: Nature Regnmätare

Natures regnmätare är särskilt utformad för dig som bor i lägenhet och letar efter en mätare till balkongen.

Tack vare sin form och design är den enkel att hänga upp och även läsa av efter att regnet har avtagit i styrka. Den minimala konstruktionen gör att den tar upp väldigt liten plats och är tillverkad i tålig PVC för att den ska klara olika väder.

Regnmätaren har en mätkapacitet på 50 millimeter och har också en tydlig gradering på framsidan för att du snabbt ska kunna läsa av den. Om du letar efter en kompakt och stilren regnmätare till din terrass eller balkong så rekommenderar vi denna lite extra.

Snygg regnmätare i koppar: NSH Nordic Ventus WA910

Från varumärket NSH Nordic hittar du den snygga och tåliga regnmätaren Ventus WA910. Denna modell är tillverkad i koppar och ger en analog mätning av nederbörden, med en kapacitet på upp till 35 millimeter. Det kopparreglerade stålet innebär att mätaren tål samtliga väder och kan med fördel stå ute året om.

Regnmätaren är lättplacerad och står stadigt både i rabatten eller din gräsmatta. Om du gillar koppar och vill ha en mer stilren regnmätare som inte tar upp så mycket plats så bör du kika på NSH Nordics modell Ventus WA910.

Lättläst regnmätare i plast: Esschert Design TH86

Sist på topplistan vill vi också nämna Esscherts regnmätare Design TH86. Denna regnmätare har en hög mätkapacitet på upp till 130 millimeter. För att vara lättare att läsa av har den en gradering i både millimeter och tum.

Regnmätaren har en konstruktion i plast och är enkel att placera på gräsmattan och rengöra. En annan stor bonus är att denna modell är mycket prisvärd och passar därför allas budget.

Köpguide för regnmätare

För att du ska kunna göra ett bra val av regnmätare är det viktigt att du tar din trädgård, budget och användning i åtanke. Vad ska du använda mätningen till och ska regnmätaren också fylla någon annan funktion?

Typ av regnmätare

Den kanske allra största skillnaden mellan olika typer av regnmätare på marknaden är om de är digitala eller analoga. Här går vi igenom hur de skiljer sig mellan varandra och vilka för- och nackdelar du får från de olika alternativen.

Digital

En digital mätare är något mer kostsam, men det ger dig också många fördelar. Framförallt behöver du inte läsa av mätaren ute på plats utan kan läsa av nattens nederbörd genom att kika i mobilen.

Många digitala mätare har även försetts med flera tilläggsfunktioner som gör att du kan hålla koll på vindstyrka, temperatur och nederbörd per timme för en mer exakt mätning av vädret.

Tänk dock på att ju fler funktioner, desto mer kostsam är vanligtvis också investeringen. Så fundera på vilka funktioner du behöver så att du endast behöver betala för de funktioner du faktiskt kommer använda.

Analog

En analog mätare är prisvänlig och finns i mängder av olika konstruktioner. Designen på mätare kan skilja sig markant mellan olika alternativ på marknaden, så det är väldigt troligt att de kommer finnas en modell du gillar. En analog regnmätare är ett utmärkt val för dig som har en lägre budget.

Fördelen med analoga mätare är att de är kompakta, lättplacerade och även kan placeras vart som helst i trädgården. Nackdelen är att du måste gå ut för att kunna läsa av nederbörden. Fundera därför på om det kanske är värt att lägga till några hundralappar för att du ska slippa ge dig ut i regnet.

Andra egenskaper

Förutom vilken typ av mätare som du bör investera i så kommer också mätarens funktioner att spela in. Framförallt bör du basera valet på vad du ska använda regnmätaren till. Nedan funktioner är också de punkter som vi kikade lite extra på för att kunna avgöra vilka modeller av regnmätare vi skulle inkludera på topplistan.

  • Material: Materialet som regnmätaren består av kommer framförallt att påverka hur länge du kan använda mätaren. Om mätaren är tillverkad av koppar eller stål så kan du även ha mätaren ute året om, utan risk för att den fryser sönder eller skadas. Så letar du efter en regnmätare som du kan använda i många år, så kika på en regnmätare i ett tåligt material.
  • Självtömning: Framförallt digitala mätare är självtömmande. Detta gör regnmätaren väldigt självgående. Om du inte vill behöva tömma mätaren för att nollställa mätningen, så kommer en regnmätare med självtömning vara värt att betala lite mer för.
  • Noggrannhet: Det spelar egentligen ingen roll om du har en regnmätare om den inte ger en säker mätning av nederbörden. Jämför flera mätare och se också till att du placerar regnmätaren på rätt ställe för en mer exakt mätning av regnet. Hur regnmätaren är utformad har stor betydelse för att du ska få en regnmätare som är pricksäker.
  • Lätt att läsa av: Att välja en regnmätare som är lätt att läsa av kommer ge dig många fördelar. Detta oavsett om du väljer en digital eller analog modell. Du ska till exempel inte behöva avlägsna behållaren för att kunna urskilja graderingen. Detta ska vara tydligt markerat så att du snabbt kan se nederbördsmängden. Fördelen med en digital regnmätare är att du snabbt kan se den exakta mätningen i mobilen eller på en display.
  • Montering och installation: Hur enkel mätaren är att installera eller sätta ner i marken är en lite halvviktig punkt. Med analoga mätare är det en fördel om pinnen som du sätter ner i marken är robust, så att du kan placera regnmätaren både på gräsmattan och i rabatten utan att det krävs för mycket energi. Om du väljer en digital regnmätare så ska det inte krävas en avancerad installation för att regnmätaren ska fungera optimalt.
  • Batteritid (Digital): För digitala mätare så är det alltid en fördel om du inte ständigt behöver kontrollera batterinivån. Välj en regnmätare med en lång batteritid och du sparar dig massor av bekymmer i det långa loppet.

Utöver dessa funktioner ovan så är det också viktigt att du gör ett skräddarsytt val. Så fundera på om det är någon annan adderad funktion som gör en viss modell lite extra skräddarsydd för dig. Behöver den till exempel vara försedd med lysen så att du kan läsa av nederbörden dygnet runt?

Vanliga frågor

Hur fungerar en regnmätare?

En regnmätares huvudsakliga funktion är att mäta hur stor nederbörden varit. En digital mätare ger dig svaret i millimeter direkt i mobilen eller på en display. En analog modell har en behållare som fylls med vatten när det regnar. Du kan sen läsa av graderingarna på behållaren för att se hur många millimeter regn som har fallit.

Vart ska man placera sin regnmätare?

Du får en mer exakt mätning om du placerar mätaren på en yta där varken hus, träd eller buskar påverkar hur mycket regn som kan falla ner i behållaren. Försök därför att hitta en öppen punkt i trädgården så att inte regnet fångas upp av takrännan eller träd och därmed ger en mätning som inte är särskilt pålitlig.

Hjälpsamma källor