Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa skaftdammsugaren 2023

Köpguide för skaftdammsugare: 6 skaftdammsugare som är bäst i test

Uppdaterad:

Om du inte vill släpa runt på en tung och otymplig dammsugare finns det ett annat smart alternativ – skaftdammsugaren. Dessa har de senaste åren utvecklats och förbättrats, de är små och smidiga och tar betydligt mindre plats än en vanlig hederlig dammsugare.

Eftersom populariteten har ökat, har även utbudet gjort detsamma. Vi tänkte därför hjälpa dig med att hitta en skaftdammsugare som passar för just dig!

Vilken är den bästa skaftdammsugaren?

Bästa skaftdammsugaren: Dyson V15 Detect Absolute

När du investerar i en skaftdammsugare vill du se till att den kommer att kunna möta de behov du har och att den är lätt att använda. Detta har vi sett stämmer in på Dysons V15 Detect Absolute.

Tack vare att den har en inbyggd laser kommer du se damm som annars inte syns med blotta ögat, den gör alltså din dammsugning extra smidig. Förutom detta justerar den även sugkraften beroende på hur mycket dammpartiklar den känner av med sin inbyggda sensor. Batteritiden på Dyson V15 Detect Absolute är 60 minuter, och uppladdningen tar 4,5 timmar.

Bästa skaftdammsugaren för djurhår: Dyson V10 Animal

Precis som du kan höra på namnet är Dyson V10 Animal speciellt designat för dig med djur och som smidigt vill få bort djurhår från ditt hem. Den har tre olika lägen beroende på hur kraftfull av en dammsugning du behöver.

Filtret som ingår med Dyson V10 Animal filtrerar även bort 99,99% av partiklarna. Munstycket på dammsugaren trasslar automatiskt upp hår som kommer in. Allt för att du ska få en så smidig och lätt dammsugning som möjligt. Något som också är tacksamt är att den endast väger 2,3 kg, så det blir inget tungt släpande.

Mest prisvärda: Xiaomi Mi G10

För dig som vill ha en skaftdammsugare som är prisvärd men som ändå håller vad den lovar ska du kika på Xiaomi Mi G10. Med den digitala skärmen kommer du aldrig missa hur lång tid kvar du har på batteriet, tillsammans med andra viktiga uppdateringar. Den anpassar sugkraften automatiskt efter golvet, och med huvudborsten kan du dammsuga både hårda golv och mattor.

Den fångar upp 99,97% av alla partiklar, och till dessa tillhör damm, pollen och annat som finns i ditt hem. Det kommer leda till en generellt renare luft efter dammsugning. Xiaomi Mi G10 har en batteritid på hela 65 minuter.

Bästa budget-skaftdammsugaren: Bosch Serie 2 Readyy’y

Bosch Serie 2 Readyy´y är en skaftdammsugare som har ett väldigt bra pris för de funktioner den kommer med. Du får ett extra munstycke med i priset och en handhållen dammsugare. Den kan du använda på ställen dit du inte kan eller vill släpa hela dammsugaren, till exempel bilen och andra mindre utrymmen.

Den tar inte upp för mycket plats med sina mått på 115 x 26,5 x 18 cm, och tack vare att den kan stå även utan väggfästet kan du lätt ställa undan den vid behov. Batteritiden är på 36 minuter och uppladdningen tar fem timmar.

Bästa skaftdammsugaren för mattor: Kärcher VC5 Premium

De flesta har erfarit att man fastnar med munstycken på mattor, något som är både bökigt och irriterande. Om du däremot har Kärcher VC5 Premium i hemmet kommer detta vara ett minne blott. Den kommer med en sladd som är nio meter lång och den har en justerbar sugkraft beroende på underlaget du dammsuger på.

Fastän Kärcher VC5 Premium är en kompakt modell har den en otrolig prestanda. Motoreffekten är på 500 W och den har en energiklass A vilket betyder att det också är en energieffektiv dammsugare.

Tystgående skaftdammsugare: Electrolux Pure Q9 Reach

Att ha en tystgående dammsugare är hemmet är alltid uppskattat, delvis för dig själv, men också om du har fler i huset. Med Electrolux Pure Q9 Reach kommer ljudet inte längre vara ett problem vid dammsugningen, då den endast har 50 dB i ljudeffekt.

Förutom detta kommer Electrolux Pure Q9 Reach även med en BCR-funktion. Detta betyder att borsten rengörs både från hår och damm på ett väldigt smidigt sätt. Batteritiden är på 55 minuter, och för att ladda upp den fullt krävs det fyra timmar.

Köpguide för skaftdammsugare

Det finns lite olika funktioner och egenskaper att hålla ett öga på när du ska välja en skaftdammsugare, vi börjar med olika specifika behov som du kan ha.

Specifika behov att tänka på

  • Husdjur: För dig som har husdjur finns det mycket mer hår och smuts i hemmet. Vi rekommenderar då att du väljer en dammsugare som har ett bra och effektivt filter, en bra sugkraft och helst olika munstycken som är anpassade just för att få bort hår.
  • Tystgående: Vill du undvika att väcka hela huset när du dammsuger? Eller har du en lättväckt partner? Då kan det vara bra att investera i en lite mer tystgående skaftdammsugare för att göra alla glada.
  • Luftkvalitet: Om du är allergiker kan det vara extra viktigt att kolla på vilken typ av filter som skaftdammsugaren har. Kolla också om filtret som ingår även filtrerar bort mindre partiklar och pollen.

Andra specifikationer du borde kolla på

Förutom de specifika behoven finns det även ett gäng andra funktioner och egenskaper som du borde hålla koll på.

  • Påse eller påslös: De nya dammsugarna idag är oftast påslösa. Detta tackar miljön mycket för, och det gör det även smidigt för dig som användare. Däremot är det extra viktigt att hålla koll på filtret när du har en dammsugare utan påse då du annars riskerar att partiklarna åker ut i ditt hem igen.
  • 2-i-1 och 3-i-1: Om du behöver både en handdammsugare och en skaftdammsugare kommer antagligen 2-i-1 vara något för dig. Detsamma gäller för 3-i-1, då har du tre olika lägen på din skaftdammsugare så att den kan anpassas och användas till nästan alla olika tillfällen.
  • Kapacitet: Hur mycket behållaren rymmer kommer att spela roll då detta är en indikation på hur ofta du kommer behöva tömma den. En större kapacitet betyder att den kan ha mer smuts och damm utan att bli full, vilket i sig kommer spara dig tid och energi.
  • Storlek: En skaftdammsugare behöver inte vara stor för att vara kraftfull. Beroende på hur mycket plats du har i hemmet kan du avgöra hur stor din dammsugare faktiskt behöver vara. Du kan också kika på om den har funktioner som går att göra den mindre.
  • Sugeffekt: Sugeffekten är också en viktig aspekt när du letar. En högre sugeffekt kommer ge dig ett renare hem mer effektivt, däremot kan dessa också låta högre. Du får då avgöra vad du tycker är mest värt för dig och ditt hushåll.
  • Filtertyp: Olika skaftdammsugare har olika filter, och det är viktigt att kolla på då det är vad som avgör hur mycket eller lite av partiklarna som kommer ut i ditt hus igen. Många moderna skaftdammsugare har idag ett filter som filtrerar bort över 99,9% av partiklarna.
  • Sladdlös eller inte: Skaftdammsugare har blivit väldigt populära tack vare att många tycker det är smidigt med en dammsugare utan sladd. Däremot finns det ett utbud av skaftdammsugare med sladd, och fördelen med dessa är att du inte behöver oroa dig över batteritiden.
  • Drifttid: Drifttiden kan ofta vara avgörande. Om du bor i ett större hem vill du inte behöva ladda upp din skaftdammsugare flera gånger för att kunna dammsuga hela huset. Ofta finns det staterat en batteritid som förtydligar tid om du går på minsta effekt, och tid när du går på maxeffekt. Kolla båda och se om de kan möta de behov du har.
  • Laddning: Laddningen behöver inte alltid vara avgörande men är ändå en viktigt aspekt att kolla på. För vissa tar en fulladdning tre timmar medan det för andra tar det dubbla.
  • Ljudnivå: Detta kommer tillbaka till det vi skrev under “tystgående”. För vissa hushåll är det nödvändigt med en tystare dammsugare, medan det för andra inte spelar någon större roll.
  • Munstycken och tillbehör: Om din skaftdammsugare kommer med flera olika munstycken och andra tillbehör kan det leda till att priset är högre. Om du vet med dig att dessa tillbehör är nödvändiga är det värt den extra pengen. Om du däremot vet att det inte finns någon anledning för dig att ha flera olika tillbehör är det inte nödvändigt att spendera de pengarna.

Vanliga frågor

Kan en skaftdammsugare ersätta en vanlig dammsugare?

I vissa hushåll kan en skaftdammsugare räcka. Däremot kan den för andra vara ett bra komplement till en vanlig dammsugare som istället får komma fram under storstädningen.

Kan man byta batteri på en skaftdammsugare?

Ja, det finns möjlighet att byta ut batteriet på din skaftdammsugare när det börjar bli sämre, vilket ofta sker med åren.

Hjälpsamma källor