Bästa stekpannan för kött

Upptäck de bästa stekpannorna för kött: 5 modeller som är bäst i test

Uppdaterad:

Bästa stekpannan för kött.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha rätt stekpanna för det som ska tillagas gör matlagningen både enklare och smidigare. När det vankas kött på menyn är det viktigt att du väljer en stekpanna som klarar av höga temperaturer och som har en hög värmekapacitet.

Vad ska du tänka på när du väljer ut den bästa stekpannan för kött och vilka modeller har vi utsett som marknadens bästa inom olika kategorier?

Vilken är den bästa stekpannan för kött?

Bästa stekpannan för kött: Lodge Gjutjärnspanna 26 cm

Från varumärket Lodge har du denna stekpanna för kött som är tillverkad av robust gjutjärn.

Gjutjärn klarar av väldigt höga temperaturer vilket gör pannorna väldigt bra för kött, vilket såklart då gäller för denna med. Den höga värmekapaciteten gör att stekpannan håller temperaturen även när den kommer i kontakt med kalla livsmedel vilket också är viktigt.

Eftersom stekpannan är helgjuten är det fullt möjligt att använda den även i ugnen. Oavsett om det är för att värma upp rester eller tillaga mat från grunden är den ett bra val. Formen gör den också perfekt när det vankas äppelpaj på menyn.

Bästa i kolstål: Kockums Jernverk Stekpanna i Kolstål 28 cm

Detta är en kvalitativ stekpanna i kolstål från Kockums Jernverk. Denna modell har snabbt blivit ett populärt val på marknaden och har många fina recensioner från nöjda kunder. Kolstål är ett material som också har en hög värmekapacitet, vilket är perfekt för dig som tillagar kött.

Eftersom materialet är tunnare bevaras värmen inte alltför länge, men eftersom den tål höga temperaturer får du till en riktigt fin stekyta.

Tack vare sitt material är dena en bra investering både för dig som har en klassisk spis eller induktionshäll. Med denna stekpanna blir det enklare att tillaga perfekt kött på hemmaplan.

Bästa i rostfritt stål: Demeyere Proline 28 cm

Stekpannan Proline från Demeyere är ett riktigt bra val för dig som letar efter en panna i rostfritt stål även om detta material vanligtvis inte är optimalt för just kött. Eftersom stekpannan har en tjockare botten får du dock trots allt en mycket bra värmekapacitet.

Dessutom gör kombinationen av rostfritt stål och aluminium stekpannan till ett mycket multifunktionellt val på marknaden.

Denna modell kräver minimalt med underhåll och är dessutom mycket enkel att rengöra. Den kan diskas i maskin och tack vare sin konstruktion och material kan den även användas i ugnen. Välj mellan flera olika storlekar för en skräddarsydd stekpanna som passar din familj.

Relaterade inlägg

Bästa i lätt gjutjärn: Ronneby Bruk Ultra Light Original 28 cm

Från varumärket Ronneby Bruk har du denna stekpanna Ultra Light. Den ger samma fördelar som en klassisk panna i gjutjärn men har moderniserats och har en lägre vikt för att vara mer praktisk att använda i köket.

Ultra Light besitter flera utmärkande drag som gör att den tål en ugnsvärme på upp till 220 grader. Dessutom kan du steka kött på hög värme för en perfekt tillagning. Det greppvänliga handtaget i silikon gör stekpannan enklare att flytta mellan hällen och matbordet.

Om du verkligen vill ha non-stick: Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

Kanske du ändå föredrar en klassisk non-stick panna men är lite osäker på vilken du ska välja när det ska tillagas kött hemma? Vi rekommenderar då Scanpans stekpanna CTX. Du får inte samma värmekapacitet som stekpannor i gjutjärn eller kolstål. Däremot är denna stekpanna mycket multifunktionell och säljs till en billigare prislapp.

Vi rekommenderar i regel inte non-stick pannor för kött. Den utvecklade non-stick beläggningen för denna panna fungerar dock relativt bra och gör att du ändå kan använda den för kött. Däremot är det viktigt att du aldrig steker för hårt då beläggningen kan skadas eller brännas bort.

Stekpannan är bekväm att använda och ligger skönt i handen. Dessutom har den vunnit flera utmärkelser genom åren. Om du letar efter en klassisk non stick-panna som du kan använda till kött, kika då på CTX.

Relaterade inlägg

Köpguide för stekpannor till kött

Det är framförallt två saker som är superviktigt när man ska välja en stekpanna för kött. Det är:

  • Värmeledningsförmåga: Värmeledningsförmågan visar hur bra ett material är på att transportera och fördela värmeenergi. Ett material med hög värmeledningsförmåga som t.ex. koppar tar åt sig både värme och kyla väldigt fort när temperaturen ändras och påverkar materialet. För stekpannor blir detta relevant eftersom de visar hur snabbt och jämnt de kan värme upp matvarorna.
  • Värmekapacitet: Specifik värmekapacitet visar hur mycket energi som krävs för att värma upp ett ämne, eller material i det här fallet. Det visar även hur bra ett ämne är på att lagra denna värme. Det innebär alltså att en stekpanna med hög värmekapacitet kommer hålla en hög temperatur lättare och längre. Den tappar heller inte värmen lika lätt när de kommer kontakt med t.ex. kalla matvaror.

Som du säkert förstår så jobbar dessa två faktorer lite emot varandra. Hög värmekapacitet brukar innebära att värmeledningsförmågan tar lite stryk, och vice versa.

Men för kött då? Jo, för just kött så är det värmekapaciteten som är det viktiga!

Generellt sätt så kanske man skulle vilja ha en stekpanna som ligger i mitten, både snabb på att värme upp och fördela värmen samtidigt som den håller värmen bra. Men för att kunna steka kött på bästa sätt vill du inte att stekpannan ska kunna tappa någon värme när du lägga i en köttbit som är i rumstemperatur (eller kallare), du vill att stekpannan ska fortsätta hålla sig så varm som möjligt hela tiden.

Material med hög värmekapacitet

Bra värmekapacitet hittar du framförallt i:

  • Gjutjärn
  • Kolstål

Gjutjärnspannor anses generellt vara de bästa för kött. Kolstålspannor är ofta tunnare vilket gör att de tappar lite av värmekapaciteten gentemot gjutjärnspannorna.

Tjockleken spelar också in

En tunn stekpanna kommer tappa värmen lättare oavsett material, tvärt om gäller då såklart om den är tjockare. Det går till exempel att steka en väldigt bra köttbit även i en kopparpanna, men då krävs det att den har en tjockare botten.

Undvik non stick!

Non-stick medför oftast att stekpannan inte tål lika höga temperaturer (läs ovan varför det är dåligt).

En annan egenskap med non-stick är att varorna lättare glider runt i stekpannan. För kött vill du inte detta eftersom du då inte kommer få yta lika lätt.

Ugnssäkert handtag

Vi gillar att ha möjligheten att steka på en fin yta på köttbiten för att sen kunna slänga in den i ugnen. Då behövs ett ugnssäkert handtag.

Denna specifikation är dock inte alls lika viktig som det vi nämner ovan. Att lägga över köttbiten i en ugnssäker form efter att du stekt går precis lika bra!

Storlek

Vår rekommendation är mellan 26–30 cm i diameter.

Det går absolut att använda en mindre stekpanna och ibland kan det t.o.m. vara smidigare. Speciellt om du endast tar en köttbit i taget.

Det du tappar med en mindre modell är mångsidighet, vilket är anledningen till att vi rekommenderar en normalstor modell. Ha även vikten i åtanke här, en gjutjärnspanna på 30 cm kommer vara ganska tung.

Vanliga frågor

Hur många grader ska en stekpanna för kött tåla?

Beroende på vilket typ av kött du ska tillaga så krävs lite olika temperaturer. Mycket kött kräver dock en högre tillagningstemperatur på runt 80 grader. Därför är det viktigt att du väljer en stekpanna som är ämnad för just kött och som klarar av dessa höga temperaturer utan att pannan förstörs. Just kolstål och gjutjärn är därför lite extra bra för kött eftersom de har en optimal värmefördelning och värmekapacitet.

Hur rengör man bäst en gjutjärnspanna?

Gjutjärn är ett väldigt robust material och tar man hand om sin gjutjärnspanna på rätt sätt så kan den hålla i en livstid. Det är viktigt att du inte använder några kemiska rengöringsprodukter då detta bryter ner beläggningen. Skölj istället av stekpannan med varm vatten och torka ur pannan genom att ställa den på plattan på låg värme.

Hjälpsamma källor