Köpguide för stekpannor till kött
Det är framförallt två saker som är superviktigt när man ska välja en stekpanna för kött. Det är:
- Värmeledningsförmåga: Värmeledningsförmågan visar hur bra ett material är på att transportera och fördela värmeenergi. Ett material med hög värmeledningsförmåga som t.ex. koppar tar åt sig både värme och kyla väldigt fort när temperaturen ändras och påverkar materialet. För stekpannor blir detta relevant eftersom de visar hur snabbt och jämnt de kan värme upp matvarorna.
- Värmekapacitet: Specifik värmekapacitet visar hur mycket energi som krävs för att värma upp ett ämne, eller material i det här fallet. Det visar även hur bra ett ämne är på att lagra denna värme. Det innebär alltså att en stekpanna med hög värmekapacitet kommer hålla en hög temperatur lättare och längre. Den tappar heller inte värmen lika lätt när de kommer kontakt med t.ex. kalla matvaror.
Som du säkert förstår så jobbar dessa två faktorer lite emot varandra. Hög värmekapacitet brukar innebära att värmeledningsförmågan tar lite stryk, och vice versa.
Men för kött då? Jo, för just kött så är det värmekapaciteten som är det viktiga!
Generellt sätt så kanske man skulle vilja ha en stekpanna som ligger i mitten, både snabb på att värme upp och fördela värmen samtidigt som den håller värmen bra. Men för att kunna steka kött på bästa sätt vill du inte att stekpannan ska kunna tappa någon värme när du lägga i en köttbit som är i rumstemperatur (eller kallare), du vill att stekpannan ska fortsätta hålla sig så varm som möjligt hela tiden.
Material med hög värmekapacitet
Bra värmekapacitet hittar du framförallt i:
- Gjutjärn
- Kolstål
Gjutjärnspannor anses generellt vara de bästa för kött. Kolstålspannor är ofta tunnare vilket gör att de tappar lite av värmekapaciteten gentemot gjutjärnspannorna.
Tjockleken spelar också in
En tunn stekpanna kommer tappa värmen lättare oavsett material, tvärt om gäller då såklart om den är tjockare. Det går till exempel att steka en väldigt bra köttbit även i en kopparpanna, men då krävs det att den har en tjockare botten.
Undvik non stick!
Non-stick medför oftast att stekpannan inte tål lika höga temperaturer (läs ovan varför det är dåligt).
En annan egenskap med non-stick är att varorna lättare glider runt i stekpannan. För kött vill du inte detta eftersom du då inte kommer få yta lika lätt.
Ugnssäkert handtag
Vi gillar att ha möjligheten att steka på en fin yta på köttbiten för att sen kunna slänga in den i ugnen. Då behövs ett ugnssäkert handtag.
Denna specifikation är dock inte alls lika viktig som det vi nämner ovan. Att lägga över köttbiten i en ugnssäker form efter att du stekt går precis lika bra!
Storlek
Vår rekommendation är mellan 26–30 cm i diameter.
Det går absolut att använda en mindre stekpanna och ibland kan det t.o.m. vara smidigare. Speciellt om du endast tar en köttbit i taget.
Det du tappar med en mindre modell är mångsidighet, vilket är anledningen till att vi rekommenderar en normalstor modell. Ha även vikten i åtanke här, en gjutjärnspanna på 30 cm kommer vara ganska tung.