Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa terrassvärmaren 2023

Köpguide för terrassvärmare: 6 terrassvärmare som är bäst i test

Uppdaterad:

På sommaren kan du med enkelhet sitta ute på din terrass och njuta om det är fint väder. Men när höstkylan börjar krypa sig på blir detta svårare och då kan en riktigt bra terrassvärmare komma riktigt bra till hands.

I detta inlägg går vi igenom marknadens bästa terrassvärmare. Läs gärna även vår köpguide som ger dig underlättande information innan köpet. Vi rekommenderar Hortus 211–352 lite extra då detta är en omtyckt och pålitlig modell till ett rimligt pris.

Vilken är den bästa terrassvärmaren?

Bästa terrassvärmaren: Hortus 211-352

Hortus 211–352 är den modell som vi anser vara den bästa kombinationen av funktionalitet, prisvärdhet, och hållbarhet. Det är en väggmonterad infravärmare som skickar ut korta vågor och värmer upp personer inom en radie på 3 meter.

Värmaren har en vattentäthet enligt IP-klass IP65, vilket gör den bra för väggmontering inom oskyddade områden. Allt detta, den smart designen samt en förväntad levnadstid på 5000 timmar gör denna modell till vår favorit.

Bästa golvstående terrassvärmaren: Termo Venice

Termo Venice är en snygg och stilren golvstående infravärmare. Modellen kommer med 3 olika inställningar för olika värmenivåer: 900, 1200, 2100 watt. Utöver det så är den utrustad med en stickpropp och en teleskopfunktion som låter dig fokusera värmen på ett specifikt område.

Vikten på 16 kilo gör att den blir relativt enkel att flytta runt. Det är en utmärkt modell för dig som är ute efter en bra golvstående terrassvärmare.

Bästa hängande terrassvärmaren: Hortus 211-315

Hortus 211–315 är en infravärmare som du hänger ovanför området du ska värma upp, vare sig detta är i förtältet, den övertäckta terrassen eller i uterummet.

Hortus 211–315 kommer med fjärrkontroll och en uppstartningstid på ungefär 5 sekunder. Den har en förväntad livstid på cirka 5000 timmar och en driftkostnad på 4,4 kronor per timme - detta gör den både pålitlig, smidigt och billig på samma gång.

Slutligen har den en effekt på 2000 watt där 80 % av energin konverteras till värme. Vill du ha en hängande terrassvärmare som inte tar mycket plats så är det detta ett val att kika närmare på.

Bästa gasolvärmaren: Landmann 12049

Är du ute efter en gasoldriven terassvärmare så är detta en modell för dig. Landmann 12049 har en effektiv och steglös värmeinställning som gör den smidig att använda. Det är en golvstående modell vilket är smidigt om man inte har så mycket möjlighet att montera upp värmaren.

Du slipper även se gasoltuben eftersom den göms inuti basen på värmaren. Utöver det så är modellen tillverkad i lackerad plåt vilket gör den väldigt hållbar.

Bästa infravärmaren för balkongen: Hortus 211-404

Hortus 211–404 är en lite mindre modell som monteras på väggen och fungerar utmärkt för användning på balkongen. Med hjälp av den inbyggda räckvidden på 3 till 5 meter så kan du garantera att värmen sprider sig tillräckligt långt. Hortus 211–404 har 1500 watt i effekt där 92 % av energin konverteras till värme.

Det tillkommer även en vattentäthet enligt IP55, vilket gör att du får möjlighet att montera den på oskyddade områden. Slutligen har den en funktionstid på cirka 7000 timmar och en driftkostnad på 4,58 kr per timme. Hortus 211–404 är ett bra val oavsett om du vill placera den på terrassen eller balkongen.

Bästa billiga infravärmaren: Eurom Q-time in 2000S

Här kommer topplistans budgetmodell som klockar in på strax under 400 kronor. Eurom Q-time in 2000S fungerar perfekt för användning på utrymmen upp till 14 kvadratmeter. Den har en design i metallkonstruktion och monteras på väggen.

Denna modell är den som har ett lite minder utrymme som inte kräver för mycket att värma upp. Du kan välja mellan 2 olika värmeinställningar - antingen 1000 watt, eller 2000 watt.

Köpguide för terrassvärmare

Olika typer av terrassvärmare

De finns tre olika typer av terrassvärmare att välja mellan. Alla har sina för- och nackdelar och det är inte alltid lätt att veta vad som passar bäst.

  • Infravärmare (elektricitet): Infravärmare är de mest populära varianterna. Dessa modeller är inte bara mer energieffektiva än dess konkurrenter, de är även mycket lättare att underhålla samtidigt som du inte behöver oroa dig för att köpa in bränsle varje gång du ska använda dem. Den enda nackdelen med dessa är att du måste se till att ha strömförsörjning till den.
  • Gasolvärmare: Gasolvärmare kommer till skillnad från infravärmare, med skyldigheten att du måste införskaffa dig en gasoltank för att de ska fungera. Detta gör automatiskt att konstruktionen blir större och att de tar mer plats. På grund av detta blir driften dyrare. Fördelen är att dock att de inte är beroende av ström för att fungera. Detta gör dem bra vid strömavbrott eller t.ex. när man vill ha värmare på en plast där det är bökigt att dra el.
  • Fotogenvärmare: Fotogenvärmare är precis som gasolvärmare i behov av en extern bränslekälla för att kunna fungera. Fördelen med fotogenvärmare är att de ofta har ett mindre fotavtryck än en gasolvärmare och kan placeras på bordet eller på marken utan att ta upp för mycket plats.

Montering och placering

Precis som alla andra hemmaprodukter så spelar utrymmet och placeringen ganska stor roll. Det sista man vill är att värmaren ska stå i vägen hela tiden, så de gäller att tänka till lite innan köp.

  • Golvstående: Om du skaffar dig en golvstående terrassvärmare så kan du förvänta dig att dessa tar lite mer plats, fördelen är dock att de går smidigt att flytta runt om du skulle vilja. Dessa är perfekt om du inte har tak eller vägg nära där du vill ha enheten, så det inte är beroende av fast montering.
  • Väggmonterad: Väggmonterad terrassvärmare är förmodligen de vanligaste varianterna, i många fall också de smidigaste. Du monterar den på t.ex. husväggen där den sedan sitter utan att vara i vägen eller störa.
  • Hängandes: Slutligen har vi de hängande värmarna. Precis som de väggmonterade modellerna så tar inte heller dessa någon extra plats. Man är dock beroende av att de finns tak över där man ska sitta, så de passar inte alla.

Andra saker att ha i åtanke

  • Storlek: Storleken kommer vara en viktig faktor att titta på. Precis som vi pratade om tidigare så tar ofta golvstående modeller mer plats än exempelvis väggmonterade modeller. Här är det viktigt att reflektera över hur mycket plats du har, samt vilka möjligheter du har för t.ex. montering av enheten.
  • Spridningsyta för värmen: Ytterligare en sak att tänka på är hur stor yta du behöver värma. Bäst är att helt enkelt mäta upp ytan där man kommer ha värmaren och sen leta efter en värmare som kan täcka hela den ytan. Man vill hellre ha en värmare som täcker för stor yta än en för liten.
  • Effekt: Detta är egenskapen som styr hur varm din terrassvärmare kan bli. De flesta modeller kommer se till att det blir tillräckligt varmt dock, så man behöver sällan vara orolig. Men det är ändå bra att man kollar på vad värmaren har för effekt och vilka temperaturer den kan komma upp i.
  • Driftkostnad: Det är ganska enkelt att räkna ut driftkostnaden på terrassvärmare. Det du behöver göra är kolla hur mycket enheten drar och sen jämföra det med priset på det den förbrukar. Så med t.ex. en gasolvärmare kollar du kostnaden på en tub gasol och räknar sen ut hur snabbt värmaren förbrukar en tub. Men en infravärmare måste du ha koll på ditt elpris samt enhetens effekt. Vi går igenom nedan i vanliga frågor hur du sen räknar ut kostnaden från det.
  • Med eller utan timer: Timer är i sig inte jätteviktigt. Men som med allt annat är det lyxigt med fler funktioner. Timer är smidigt om du t.ex. vet att det kommer bli kallare när solen går ner där du har värmare, så du då enkelt kan ställa in att den ska gå igång ungefär då.
  • Med eller utan fjärrkontroll: Fjärrkontroll däremot är en väldigt bekväm extrafunktion. Speciellt om du har en väggmonterad eller hängande modell som är lite svår att komma åt. Detta kan vara svårt att veta innan man satt upp den såklart, men om du står i valet och kvalet, går för fjärrkontroll.

Vanliga frågor

Hur mycket el drar en infravärmare?

Hur mycket el en infravärmare drar kommer avgöras av effekten, som mäts i watt (W). Din elförbrukning räknas i kWh, vilket avser antal tusen watt per timme. Så säg att du köper en enheter med en effekt på 1000 watt, då kan du dela det med 1000 för att få ut effekten i kW, vilket i detta fall är 1 kW. Om en enhet med 1 kW i effekt står igång i en timme så blir elförbrukningen 1 kWh. Vill du veta vad detta kostar så kan du kolla vad du betalar på kWh i din senaste elräkning.

Får man ha infravärmare på balkongen?

Ja det får man! Det kan dock vara så att visa bostadsföreningar inte tillåter det. Så kolla med din förening innan du monterar upp en värmare.

Hjälpsamma källor