Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa väckarklockan 2023

Köpguide för väckarklockor: Bäst i test och hur du väljer rätt väckarklocka för dina behov

Uppdaterad:

Att ta sig upp på morgonen är självklart viktigt, och att få vakna upp på ett mjukt och lugnt sätt är alltid att föredra framför att stressa sig upp. Det är något som lätt händer om du antingen sovit dig igenom eller stängt av ditt mobilalarm.

Tro det eller ej, idag finns det en stor marknad på just väckarklockor och du behöver inte alltid använda dig utav din mobiltelefon – det finns väldigt bra alternativ.

Vi kommer att lista de bästa väckarklockorna som finns på marknaden för att du ska välja den som passar dig bäst.

Vilken är den bästa väckarklockan?

Bästa väckarklockan: Philips Wake up light

Vi har tittat på Philips Wake Up Light och kommit fram till att denna är den bästa väckarklockan för dig som letar efter ett nytt sätt att vakna upp på.

Precis som namnet säger väcker denna väckarklocka dig på ett behagligt sätt. Den gör detta genom att successivt öka ljusstyrkan så att du och din kropp inte vaknar upp direkt ur en djupsömn. Morgonhumöret kommer du att se stor skillnad på.

Detta stigande ljus tillsammans med ett lågt alarmljud kommer se till att du inte försover dig.

Du kommer även ha en läslampa som har tio olika ljusinställningar. Du kan alltså anpassa den beroende på vad du ska ha sängbelysningen till.

Bästa klockradion: Philips TAR3306/12

För dig som är ute efter en mer klassisk väckarklocka kan du kika lite extra på Philips TAR3306/12. Här kommer din väckarklocka inte med specifikationer som är onödiga eller överflödiga. Istället får du vakna upp till den radiostation du väljer.

Oroa dig inte – den kommer inte tjuta och skrämma dig som många äldre versioner av en klockradio, utan denna stiger successivt i ljudstyrka.

Förutom att den kommer att hjälpa dig vakna på morgonen har även Philips TAR3306/12 en insomningstimer som du kan använda dig utav för att enkelt somna på kvällarna. Och något som är bra att veta är att den också har ett backup-batteri som gör att den kan användas även om det skulle uppstå strömavbrott.

Bästa för svårväckta: Sonic Alert

Tro oss, vi vet hur svårt det är att ta sig upp på morgonen ibland. Att då ha en väckarklocka som hjälper till med detta är något otroligt tacksamt. Sonic Alert är en väckarklocka för dig som är lite mer svårväckt på morgonen.

Sonic Alert kommer att väcka dig med ett alarm tillsammans med en vibration som kommer att vara svår att sova sig igenom. Du får också med en extern puck som har en sladd på 1,8 meter. Denna kan du lägga längre ifrån sängen så att du faktiskt måste ta dig upp för att stänga av alarmet. Kanske inte så mysigt, men den gör absolut sitt jobb.

Snygg väckarklocka: Arne Jacobsen station

Att ha en väckarklocka är såklart praktiskt för att hjälpa till att komma upp på morgonen, men det är även en del av din interiör som inte ska glömmas bort.

Letar du efter en väckarklocka som har de funktioner som behövs men som du också vill kunna ha stående på nattduksbordet utan att skämmas? Ja, då är Arne Jacobsen Station något du kan titta lite extra på.

Denna designades redan på 1930-talet och håller samma mått idag. Skillnaden är att den nu också har en inbyggd snooze-funktion tillsammans med en ljussensor. Du behöver alltså inte vara rädd att sova dig igenom ett alarm.

Bästa med laddare: Gembird

Om du väljer väckarklockan från Gembird behöver du inte oroa dig för att behöva ha mobilen inkopplad på laddning under natten. Denna har trådlös laddning för dig och din mobil.

Om du är orolig för att ett alarm inte ska räcka för att väcka dig till liv på morgonen finns det en inställning som gör det möjligt att ställa in två separata alarm. Förutom att få dig upp ur sängen kommer den även att visa tiden, datum och temperaturen på den skonsamma LCD-skärmen.

Bästa smarta: Xiaomi Mi Smart

Är du osäker på om du kan hitta en väckarklocka som du kommer använda en längre tid? Ta en titt på Xiaomi Mi Smart. Med denna väckarklocka kan du ställa in inte mindre än tio olika utseenden och färger på displayen. På så sätt kan du alltid få den precis som du vill ha den för dagen.

Och ja, Xiaomi Mi Smart är en väckarklocka, men den är också så mycket mer. Du kan spela musik och podcasts eller varför inte kolla på ditt favoritprogram innan du ska somna? Allt det och mer kan du göra med denna smarta väckarklocka.

Bästa för snoozaren: Flying alarm clock

Vi är fullt medvetna om hur skönt det är att trycka på den där snooze-knappen på morgonen och få somna om. Vi är dock också lika medvetna om hur mycket stress det skapar när man inser hur lång tid man försovit sig. Då kan du prova en Flying Alarm Clock som gör att du måste resa dig och fånga ditt alarm för att kunna stänga av den.

Du får helt enkelt en väckaklocka som väcker dig mer än vad morgonkaffet gör, och för ett väldigt bra pris. Vi kan nästan lova att du blir av med dina snoozeproblem.

Lyser i taket: Denver CPR-700

Många använder sig utav mobilen för att se tiden, oavsett om det är innan man går och lägger sig, under natten eller på morgonen. Det vi alla nu vet om är att det ljus som kommer från mobilen kan ha en negativ effekt på vår sömncykel. Därför kan det vara en idé att ha en väckarklocka som Denver CPR-700.

Med Denver CPR-700 kan du se tiden i taket. Du kan också ha två alarm inställda, snooza och ha en insomningstimer. Allt du behöver för en väckarklocka helt enkelt.

Köpguide för väckarklockor

När du köper en väckarklocka är det ett antal faktorer och egenskaper som du ska tänka på. Det handlar inte alltid om rätt eller fel, utan om vad du föredrar. Några av dessa funktioner kan vara batteritiden, om den har en insomningstimer eller om du kan välja alarmsignal.

För vissa spelar inga av dessa funktioner någon roll. För andra är dessa funktioner nödvändiga när de investerar i en ny väckarklocka.

Olika typer av väckarklockor

Först och främst finns det olika typer av väckarklockor, varav tre vanliga är analog, klockradio och digital.

Analog väckarklocka

Detta är den äldsta av dessa tre olika varianter på väckarklockor. En analog väckarklocka är ett ur där du kan ställa in en tid då du vill att ett alarm ska gå igång och på så sätt väcka dig ur din natts sömn.

Med en klassisk analog väckarklocka tillkommer en snooze-funktion som är förinställd på nio minuter. På mer moderna analoga väckarklockor kan du välja tiden på din snooze.

Klockradio

Om du är en person som tycker om att lyssna på radio kan denna version av en väckarklocka vara något för dig. Detta är nämligen en radio som har en inbyggd väckarklocka och du kan då välja om du vill bli väckt av radion som startar igång eller om du hellre vill bli väckt av en alarmsignal.

Idag kan du ofta ställa in två separata alarm, vilket är perfekt för dig som har vanan av att för lätt trycka på “stäng av”-knappen.

Digital väckarklocka

Det är de digitala väckarklockorna som tagit över vår marknad idag. Det är inte så märkligt då det är med dessa som användarna nästintill helt kan justera allt gällande hur och när. Du kan många gånger också byta färg eller på annat sätt göra den helt till din egen.

Med en digital väckarklocka finns det sällan någon gräns för hur många larm du kan ställa in. Du kan ofta också ha en insomningstimer vilket är bra för de som behöver ljud att somna till.

Andra egenskaper att tänka på

Förutom att välja vilken typ av väckarklocka du vill investera i finns det även andra egenskaper och funktioner som du kan kolla efter. Som vi sa innan är specifika funktioner något vissa inte bryr sig om, medan de är ett måste för andra.

  • Ljudnivå: Att kunna ställa in ljudet kan vara en viktig aspekt, speciellt för dig som har lite svårt att ta dig upp på morgonen. Om du då kan ställa in ett högt alarm behöver du inte oroa dig för att försova dig. Detsamma gäller dock för dig som inte behöver mycket ljud för att vakna upp. Att kunna ställa in ett dovt och lugnt ljud så du slipper vakna upp i stress, kommer hjälpa till med hur din morgon utspelar dig.
  • Med eller utan ljus: Oftast fungerar detta endast med de digitala väckarklockorna, speciellt om du vill ha ljus som sakta lyses upp för att väcka dig i en mer långsam takt. Det som är bra med denna funktion är att din kropp vaknar mer naturligt till ljuset och inte bara av alarmet som går av. Detta är ännu viktigare under vintermånaderna när det är mörkt ute.
  • Snooze-funktion: Detta är ännu en bra funktion som många av oss använder oss utav till och från. För vissa används den inte alls medan den för andra är något som är ett måste på morgonen. Att ha en väckarklocka med snooze-funktion är något att föredra då det annars kan bli lätt att du istället stänger av alarmet.
  • Batteri eller sladd: Om du har en väckarklocka som drivs med sladd behöver du oftast inte oroa dig att den kommer ladda ur eller sluta fungera. Däremot är en batteridriven väckarklocka bättre om du tror att du kommer vara i en bostad som inte alltid har el. Idag kan du också hitta en som fungerar med sladd, men som har ett batteri vid tillfälliga strömavbrott.
  • Batteritid: Om din väckarklocka är batteridriven eller är driven av el men också har ett batteri är det bra att kolla upp hur lång batteritiden är. Det säger sig självt, men desto längre batteritid desto bättre.
  • Möjlighet att ladda mobilen: Vissa digitala väckarklockor ger dig idag möjligheten att ladda mobilen på den. Ofta är det utan sladd och du lägger istället din mobil ovanpå väckarklockan, vilket är väldigt smidigt.
  • Vibration istället för alarm: Är du en förhållandevis lättväckt person som gillar att lugnt vakna på morgonen? Då är det bra om du har möjlighet att välja att ställa in vibration som larm istället för en larmsignal.

Vanliga frågor

Hur ställer man in en analog väckarklocka?

Hur du ställer in en analog väckarklocka kan skilja sig lite åt, men ofta är det ungefär samma process. Det finns vanligtvis fyra knappar och det är med dessa som du ställer in vilken tid som du vill att din klocka ska ringa.

Hjälpsamma källor