Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa värmefläkten 2023

Upptäck de populäraste värmefläktarna på marknaden: 7 värmefläktar som är bäst i test

Uppdaterad:

Att frysa gillar nog ingen, och vissa tider på året kan det vara svårt att få upp värmen speciellt i t.ex. uterummet. Genom att skaffa dig en riktigt bra värmefläkt blir detta dock busenkelt och du kan hålla dig bekväm oavsett tid på året.

I detta inlägg har vi sammanställt de bästa värmefläktarna som marknaden har att erbjuda. Du får även tips och råd inför köpet i vår köpguide. Titta extra noga på favoritmodellen Xiaomi Smart Mi som vi anser vara den bästa värmefläkten på marknaden just nu.

Vilken är den bästa värmefläkten?

Bästa värmefläkten: Xiaomi Smart Mi

Xiaomi Smart Mi är modellen som vi anser vara den bästa värmefläkten på marknaden. Här får du en stilren design som smälter in i det moderna hemmet. Den är även gjord av ett värmetåligt material som är mycket säkrare än det vanliga ABS-materialet.

Värmefläkten kan vinklas i 90 grader, samtidigt som den kommer med en kraftfull och snabb uppvärmning, faktum är att det bara tar cirka 3 sekunder för att börja värma rummet. Du får även möjlighet att koppla värmefläkten till den tillhörande appen och därmed styra den vart du än befinner dig.

Slutligen så kommer den med 4 förinställda inställningar som låter dig skifta ifrån allt mellan mild- och varm luft.

Tystaste värmefläkten: Stadler Form Anna Big

Stadler Form Anna Big har 8 olika effektnivåer för en varierad omgivning. Du får även ett integrerat lutningsskydd som automatiskt stänger av värmefläkten om den upptäcker att den vält. Detta kombineras med ett PTC-keramiskt värmeelement som skyddar hemmet och maskinen från överhettning.

Därtill kommer den med den så kallade Adaptive-Heat teknologin, vilket innebär att värmefläkten har en integrerad termostat som gör att du konstant kan reglera värmen som utsöndras och därmed hålla den önskade rumstemperaturen.

Med en tyst ljudnivå på endast 28 decibel är det en av de tystaste modellerna på marknaden. Detta är en tyst, stilren och högteknologisk värmefläkt som vi starkt rekommenderar.

Bästa väggmonterade värmefläkten: TriStar KA-5075

TriStar KA-5075 monteras till skillnad från de vanligare modellerna på väggen istället för på golvet. Fläkten har en kraftfull effekt på 2000 watt, samt 3 olika inställningar där du justerar värmeflödet.

Dessutom får du en inbyggd timerfunktion och en veckotimer som gör att du automatiskt kan ställa in när du vill att värmefläkten ska gå i gång.

Modellen har en inbyggd LED-display som gör det lätt att navigera runt bland maskinens funktioner. Du får även ett överhettningsskydd och fjärrkontroll. Vill du ha en väggmonterad modell så är detta fläkten att satsa på.

Bästa värmefläkten för husvagnen: Termo 570024

När du är på resande fot så kan Termo 570024 vara en värmefläkt att föredra. Här får du en portabel och robust konstruktion som du lätt kan ta med dig i allt ifrån husvagnen, till garaget eller förrådet. Den har en effekt på 2000 watt, samtidigt som du får möjlighet till kalluft om du så skulle önska.

Luftkapaciteten ligger på 200 kubikmeter per timme samtidigt som den har ett överhettningsskydd som garanterar en säker användning. vill du ha en portabel och hållbar värmefläkt som du kan ta med dig överallt så bör du kika närmare på denna modell.

För större utrymmen: Veab BX 15E

Veab BX 15E är en värmefläkt på 15000 watt och som dessutom kommer med ett maximalt luftflöde på 1000 kubikmeter per timme. Den fungerar utmärkt om du vill ha snabb och effektiv uppvärmning för större utrymmen såsom lagerlokaler, byggarbetsplatser eller butiker.

Den är elektrisk och har en ljudnivå på 55 decibel, något som kan liknas vid en vanlig konversation som ligger omkring 60 decibel. Slutligen får du ett integrerat överhettningsskydd, en termostatstyrd värmereglering, samt en vattenklassning enligt IPX4. Detta är en kraftfull modell för dig som vill värma stora utrymmen.

Snygg keramisk värmefläkt: DeLonghi HFX30C18.IW

DeLonghi HFX30C18.IW är inte bara en snygg värmefläkt. Det är även en väldigt passiv sådan. Här har du nämligen möjligheten att ställa in värmefläktens effekt med hjälp av den inbyggda mekaniska kontrollen. Fördelen är också att den automatiskt anpassar sin värmestrålning efter den omgivande rumstemperaturen, vilket gör att du sparar både ström och tid eftersom du inte behöver justera den själv.

Tack vare att den har ett handtag så blir lätt att bära runt på, samtidigt som den kompakta och robusta konstruktionen gör den stabil och hållbar att använda.

Bästa kaminfläkten: Sunwind Neat 864

Sunwind Neat 864 är en värmefläkt som är speciellt anpassad för användning i kaminer. Här får du ett maximalt luftflöde på 425 kubikmeter per timme då den cirkulerar värmen från din kamin eller spis.

Den har en arbetstemperatur mellan 65–340 °C och en kompakt konstruktion som gör att den inte tar alltför stor plats i ditt hem. Är du ute efter en effektiv värmefläkt för din kamin så är detta modellen att satsa på.

Köpguide för värmefläktar

Vart ska den stå?

Den första och största delen i ekvationen när du ska köpa en värmefläkt är vart den ska stå. Det skiljer sig mycket mellan modeller som är anpassade för lagerlokaler och de som ska användas inomhus för mindre områden. Ska du ha en värmefläkt inomhus så är det fördelaktigt om den har en timerfunktion där du automatiskt kan ställa in när den ska gå i gång och stängas av (särskilt användbart är detta i sovrummet).

Vill du däremot använda fläkten i uterummet, husbilen eller på andra större områden så är det viktigt att den kommer med ett stabilt handtag och en robust konstruktion som gör att du lätt kan bära med dig den utan några större problem.

Oavsett vart du har den så är det även viktigt att fungera på hur stor ytan är som den ska värme upp. Du vill inte ha en för liten modell på en stor yta, så fundera över vart du ska använda den och ha det i åtanke när du koller nedan egenskaper för enheten.

Viktiga egenskaper

  • Storlek: Precis som vi nämnde ovan så är storleken en viktig del i ekvationen. Det är särskilt viktigt om du ska placera den inomhus där du inte har särskilt mycket plats, men det är också viktigt när du ska ta med dig den ut på utflykterna med husbilen. Se till att du har plats för värmefläkten hemma, alternativt att du väljer en väggmonterad modell.
  • Maxeffekt: Maxeffekten spelar egentligen ingen större roll om du inte är ute efter maximal värme. Effekten har med strömförbrukningen att göra och är ett verktyg som mäter hur snabbt och kraftfullt värmefläkten kan distribuera värme. Detta innebär att modeller med högre effekt kan värma upp rummet snabbare, men i det stora hela så tycker vi inte att det spelar någon större roll om det tar 5 eller 8 minuter att värma upp rummet. Detta är personlig preferens.
  • Lufthastighet: Lufthastigheten bestämmer hur mycket luft fläkten kan cirkulera under en viss tidsperiod. Detta är en egenskap som är särskilt viktig att tänka på om du vill ha en effektiv modell som värmer upp rummet snabbt, alternativt att du ska använda den i större lokaler.
  • Ljudnivå: Ljudnivån är en jätteviktig specifikation som du bör lägga vikt på. Om du använder din värmefläkt inomhus så är det viktigt att den kommer med en tillräckligt låg ljudnivå för att du ska kunna prata över den. Kom ihåg att en vanlig konversation ligger omkring 50–60 decibel och därmed rekommenderar vi att du väljer är en värmefläkt som har en ljudnivå under detta (ljudnivån mäts precis framför fläkten).
  • Uppvärmningsyta: Ju större uppvärmningsyta din fläkt ska ha, desto mer ström kommer den att förbruka och desto mer kommer den också att kosta. Med det sagt så ska du planera i förväg vart du ska placera värmefläkten och därefter välja en modell som passar bra för just detta ändamål. Genom att göra detta spenderar du inga onödiga pengar.
  • Montering/installation: Om du har begränsat med utrymme så kan det vara värt att fundera på att montera värmefläkten på väggen i stället för att ha den stående på golvet. Beroende på hur mycket plats du har och vad du planerar att använda värmefläkten till så kan du antingen montera den på väggen eller ställa den direkt på golvet vis valfri plats.

Funktioner som kan vara värda att kika på:

  • Säkerhetsfunktioner: Den primära säkerhetsfunktionen i värmefläktar är ett automatiskt överhettningsskydd som förhindrar värmefläkten från att uppnå så pass höga temperaturer att det kan utgöra en fara, inte bara i form av hög rumstemperatur, men också att värmefläkten fattar eld.
  • Oscillerande: Oscillera är en synonym till pendla eller svänga. Så en oscillerande värmefläkt är helt enkelt en modell som kan pendla fram och tillbaka för att sprida värmeflödet i rummet bättre. Om möjligheten finns så är det oftast värt att väljande en oscillerande modell.
  • Fjärrstyrd: Det finns två olika typer av fjärrstyrda modeller. Antingen via fjärrkontroll eller via app, vilken av dessa du väljer är en personlig preferens men vi skulle föredra appstyrd. Fördelen med att välja en fjärrstyrd modell är att hanteringen av hela enheten blir betydligt smidigare, samtidigt som du även får mer frihet med vart du placerar den.
  • Timer: Timerfunktionen är en lyxfunktion som gör att du får möjligheten att automatiskt ställa in när du vill att värmefläkten ska gå i gång. Du kan bland annat använda dig av timern på morgonen när du åker till jobbet och vill ha rummet i en speciell temperatur när du kommer hem.

Vanliga frågor

Vad är en keramisk värmefläkt?

En keramisk värmefläkt är en modell där värmeelementet är gjort i keramik men en positiv temperaturkoefficient. Väldigt svåra ord att förstå sig på om man inte är väldigt insatt, men kort betyder det att värmeelementet reglerar motståndet beroende på dess temperatur. Detta i sin tur medför att det inte överhettas lika lätt, vilket gör det mer säkert och pålitligt.

Hur mycket el drar en värmefläkt?

Denna fråga beror helt på effekten värmefläkten. Vi kan ta ett exempel på en värmefläkt som drar 2000 watt och du använder den i en timme - i denna situation så drar värmefläkten 2 kilowattimmar (kWh).

Vad kostar en värmefläkt i timmen?

Detta beror helt på hur mycket du betalar för din el. Säg att du betalar 4 kr per kWh. Då kostar en värmefläkt med en effekt på 1000 Watt 4 kr i timmen. Du räknar ut detta genom att ta effekten (W) delat på 1000 (så du får effekten i kW), för att sen multiplicera det med vad du betalar per kWh för din el.

Hjälpsamma källor