Köpguide för värmefläktar
Vart ska den stå?
Den första och största delen i ekvationen när du ska köpa en värmefläkt är vart den ska stå. Det skiljer sig mycket mellan modeller som är anpassade för lagerlokaler och de som ska användas inomhus för mindre områden. Ska du ha en värmefläkt inomhus så är det fördelaktigt om den har en timerfunktion där du automatiskt kan ställa in när den ska gå i gång och stängas av (särskilt användbart är detta i sovrummet).
Vill du däremot använda fläkten i uterummet, husbilen eller på andra större områden så är det viktigt att den kommer med ett stabilt handtag och en robust konstruktion som gör att du lätt kan bära med dig den utan några större problem.
Oavsett vart du har den så är det även viktigt att fungera på hur stor ytan är som den ska värme upp. Du vill inte ha en för liten modell på en stor yta, så fundera över vart du ska använda den och ha det i åtanke när du koller nedan egenskaper för enheten.
Viktiga egenskaper
- Storlek: Precis som vi nämnde ovan så är storleken en viktig del i ekvationen. Det är särskilt viktigt om du ska placera den inomhus där du inte har särskilt mycket plats, men det är också viktigt när du ska ta med dig den ut på utflykterna med husbilen. Se till att du har plats för värmefläkten hemma, alternativt att du väljer en väggmonterad modell.
- Maxeffekt: Maxeffekten spelar egentligen ingen större roll om du inte är ute efter maximal värme. Effekten har med strömförbrukningen att göra och är ett verktyg som mäter hur snabbt och kraftfullt värmefläkten kan distribuera värme. Detta innebär att modeller med högre effekt kan värma upp rummet snabbare, men i det stora hela så tycker vi inte att det spelar någon större roll om det tar 5 eller 8 minuter att värma upp rummet. Detta är personlig preferens.
- Lufthastighet: Lufthastigheten bestämmer hur mycket luft fläkten kan cirkulera under en viss tidsperiod. Detta är en egenskap som är särskilt viktig att tänka på om du vill ha en effektiv modell som värmer upp rummet snabbt, alternativt att du ska använda den i större lokaler.
- Ljudnivå: Ljudnivån är en jätteviktig specifikation som du bör lägga vikt på. Om du använder din värmefläkt inomhus så är det viktigt att den kommer med en tillräckligt låg ljudnivå för att du ska kunna prata över den. Kom ihåg att en vanlig konversation ligger omkring 50–60 decibel och därmed rekommenderar vi att du väljer är en värmefläkt som har en ljudnivå under detta (ljudnivån mäts precis framför fläkten).
- Uppvärmningsyta: Ju större uppvärmningsyta din fläkt ska ha, desto mer ström kommer den att förbruka och desto mer kommer den också att kosta. Med det sagt så ska du planera i förväg vart du ska placera värmefläkten och därefter välja en modell som passar bra för just detta ändamål. Genom att göra detta spenderar du inga onödiga pengar.
- Montering/installation: Om du har begränsat med utrymme så kan det vara värt att fundera på att montera värmefläkten på väggen i stället för att ha den stående på golvet. Beroende på hur mycket plats du har och vad du planerar att använda värmefläkten till så kan du antingen montera den på väggen eller ställa den direkt på golvet vis valfri plats.
Funktioner som kan vara värda att kika på:
- Säkerhetsfunktioner: Den primära säkerhetsfunktionen i värmefläktar är ett automatiskt överhettningsskydd som förhindrar värmefläkten från att uppnå så pass höga temperaturer att det kan utgöra en fara, inte bara i form av hög rumstemperatur, men också att värmefläkten fattar eld.
- Oscillerande: Oscillera är en synonym till pendla eller svänga. Så en oscillerande värmefläkt är helt enkelt en modell som kan pendla fram och tillbaka för att sprida värmeflödet i rummet bättre. Om möjligheten finns så är det oftast värt att väljande en oscillerande modell.
- Fjärrstyrd: Det finns två olika typer av fjärrstyrda modeller. Antingen via fjärrkontroll eller via app, vilken av dessa du väljer är en personlig preferens men vi skulle föredra appstyrd. Fördelen med att välja en fjärrstyrd modell är att hanteringen av hela enheten blir betydligt smidigare, samtidigt som du även får mer frihet med vart du placerar den.
- Timer: Timerfunktionen är en lyxfunktion som gör att du får möjligheten att automatiskt ställa in när du vill att värmefläkten ska gå i gång. Du kan bland annat använda dig av timern på morgonen när du åker till jobbet och vill ha rummet i en speciell temperatur när du kommer hem.