Innan den elektriska kaffebryggaren slog igenom på 60-talet så sjöd man kaffet i en kaffepanna, antingen på spisen eller över en lägereld. Namnet kokkaffe är därför lite vilseledande eftersom man endast sjuder vattnet, och tar det av från värmekällan innan det kokar.
Att lära sig att brygga ett riktigt gott kokkaffe är något av en konst, men belöningen från den djupa aromatiska smaken som det ger, gör det väl värt att lära sig. Vi kommer i detta inlägg gå igenom hur du kokar kaffe på bästa sätt och vad för redskap du behöver!
Vad du behöver för att göra kokkaffe
- Grovmalda kaffebönor.
- Kaffepanna eller kastrull.
- Friskt vatten, gärna från en fjällbäck om du brygger det utomhus.
- En öppen eld eller en spis.
- Mått för att mäta upp kaffebönorna och vattnet.
- En sked för att röra om med.
- Din favoritkopp eller favoritmugg för att avnjuta kaffet i.
Mjölk och socker känns överflödigt då kaffet i sig är så gott, men givetvis kan detta tillsättas vid önskemål.
Som alltid när det kommer till kaffe så är det att föredra om du kan mala bönorna själv med en kaffekvarn. Men det går även bra att köpa färdigmaldt kaffe som är för kokkaffe.
Steg-för-steg-instruktioner
Att koka kaffe är inte jättesvårt, att koka gott kaffe däremot, det är där konsten ligger. Nedan går vi igenom steg för steg hur du kokar kaffe med en kaffepanna. Det går även väldigt bra att göra detta i en kastrull om man inte skulle han någon kaffepanna.
Till detta kaffe bör du använda grovmalda kaffebönor som vi nämnde ovan. Man kan köpa färdigmalda bönor eller så kan man mala dem själv.
- Dosera kaffepulver och kallt vatten i en kaffepanna. (Se dosering nedanför)
- Placera pannan på värmekällan och värm upp tills de börjar sjuda. Du ser att det börjar sjuda när det bubblar lite i kanterna. Man vill att allt kaffe ska sjuda och bubbla lite. Håll koll så att det inte börjar koka, det är viktigt för smaken.
- Ta av kaffepannan från värmen och rör om så att kaffet extraheras i vattnet.
- Låt kaffet stå och dra tills all sump sjunkit till botten. Ca. 5-8 minuter.
- Kaffet är sen redo att serveras!
Det viktigaste i ovan steg är att du inte låter kaffet koka. När kaffe kokar så bildas garvsyror vilket ger en besk smak, så tumma inte på det. Självklart är det även viktigt att du måttar rätt, men det är svårare att misslyckas med.
Kokkaffe över öppen eld
Att koka kaffe över öppen eld är egentligen inte så olikt att göra det hemma i köket.
Vi rekommenderar här starkt att du använder dig av kaffepanna som är gjord för att ha ut i naturen. De kommer vara lättare att placera ut eller häng över elden.
- Förbered dig hemma innan du drar ut genom att måtta upp mängden kaffe och vatten som du behöver ha med dig. (Se dosering nedanför)
- Se till att din kaffepanna kan stå/hänga säkert ovanför elden och tänd sen elden.
- Häll i kaffepulvret och vattnet i kaffepannan.
- Placera kaffepannan på sin utvalda plats över elden och värm upp tills de börjar sjuda. Kom ihåg att det ska sjuda och inte koka.
- När det börjat sjuda så var snabb och ta av pannan från elden.
- Rör om och låt sen kaffet stå och dra tills all sump sjunkit till botten. Ca. 5-8 minuter.
- Kaffet är sen klart för servering!
Riktlinjer för dosering av kokkaffe
För att göra ett gott och smakrikt kokkaffe så är det viktigt att dosera både vatten och pulver med noggrannhet.
En bra riktlinje är att dosera ett rågat kaffemått per 1,5 dl vatten. Nedan här är en liten tabell som visar hur mycket vatten och kaffe som behövs för lite olika antal personer.
- 1 person: 1,5 dl vatten / 1 rågat kaffemått
- 2 personer: 3 dl vatten / 2 rågade kaffemått
- 4 personer: 6 dl vatten / 4 rågade kaffemått
- 8–10 personer: 1,5 liter vatten / 11 rågade kaffemått
- 10–13 personer: 2 liter vatten / 14 rågade kaffemått
Kokkaffe vs. Bryggkaffe
Förutom det uppenbara, d.v.s. hur du brygger själva kaffet, så är det främst kaffet du använder som skiljer metoderna åt.
Dels är det skillnad på malningsgraden. Bryggkaffet är finmalet, vilket på vissa ställen kallas för filtermalet. Detta just för att det ska kunna passera igenom filtret i en elektrisk kaffebryggare. Kaffet du avvänder för kokkaffe är istället grovmalt vilket passar bättre för beredning av kaffe i kaffepanna.
Som regel är kokkaffe också något ljusare rostat än bryggkaffe. Det finns undantag på denna regel men generellt sätt så säljs det inte speciellt mycket kokmalt kaffe med mörkare rostning.
Vad som är godast är en smaksak. Som med allt när det kommer till smak så gäller det att man testar lite och ser vad som passar en själv bäst!
LÄS MER: Bästa kaffebryggaren