10 fantastiska sous vide-recept

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att investera i en sous vide öppnar upp en helt ny värld där din matlagning kan jämföras med topprestauranger. Med lite hjälp kan du laga till perfekt kött eller fisk vid varje tillfälle.

Fler och fler människor börjar sakta men säkert få upp ögonen för denna fantastiska hjälpreda i köket men kanske begränsas av inspiration eller kreativitet. Tanken med en sous vide är att den ska underlätta matlagningen samt göra dig till den nya stjärnan i köket.

Men vad kan du egentligen använda en sous vide till? Detta ska vi kika lite närmare på i denna artikel där vi listar 10 enkla, goda och smakrika recept som du kan bemästra tillsammans med din nya köksmaskin.

Kött- och fågelrätter

Att laga till det perfekta köttet eller kycklingen är svårt att bemästra om du vill ha en riktigt fin stekyta utan att maten blir torr eller smaklös. En sous vide är framförallt känd för att underlätta matlagning av kött- och fågelrätter och där maskinen då alltid ger ett perfekt slutresultat.

Det enda du behöver tänka på är att blanda ner ingredienserna i en vacuumpåse och ställa in temperaturen. Maskinen gör sedan det mesta av jobbet åt dig.

Kycklingfilé med salviasmör och aubergine

Om du vill imponera på dina gäster med mör kyckling och smakrika tillbehör är detta recept perfekt med salviasmör som ett intressant tillägg. Rätten kräver lite förberedelser men är i slutändan mödan värd och ditt sällskap får chans att testa resultatet av dina nya färdigheter och kunskaper i köket.

Ingredienser för 4 personer:

  • 4 medelstora kycklingfiléer
  • 100 g smör
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 dl finhackad salvia (färsk)
  • 2 auberginer
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Börja med kycklingen som tar den längsta tiden i din sous vide. Salta kycklingen och placera i en vacuumsluten påse som sedan placeras i en vattenfylld skål. Sätt din sous vide på 65°C och tillaga under 2 timmar för det bästa resultatet.

Ta sedan ut kycklingen och påbörja tillagningen av auberginerna. I denna påse placerar du centimetertjocka skivor av grönsaken och häll även i olivolja, salt och peppar innan du försluter påsen och tar ur luften. Justera temperaturen på din sous vide till 84°C och tillaga under 1.5 timme.

Medan auberginerna tillagas kan du förbereda det härliga salviasmöret som också är rättens stjärna. Vispa smöret luftigt med en elvisp och tillsätt salt, citronsaft och den finhackade salvian. Forma smeten som en korv och rulla in den i aluminiumfolie. Placera denna förpackning i kylen tills det är dags för serveringen.

När auberginerna är klara är det dags att bryna kycklingen under några minuter för att den ska få en fin gyllenbrun yta. Servera sedan kycklingen, auberginerna och det härliga salviasmöret tillsammans.  

Detta recept tar en liten stund att tillreda men sous vide maskinen gör att du kan lämna köket under tillagningen och styra med annat undertiden.

Entrecôte sous vide

För lite festligare tider på året är entrecôte ett utmärkt val som de flesta gillar och uppskattar. Denna kötträtt tar helt enkelt tronen som en riktig finsmakare och tillagas med fördel i en sous vide för att få ett perfekt och mört slutresultat. Köttet kan sedan serveras med önskade tillbehör. 

Ingredienser

  • Entrecôte
  • Salt och peppar
  • Smör
  • Färsk rosmarin

Krydda köttbiten med salt och peppar och omslut den sedan i en vacuumpåse tillsammans med smör och rosmarinkvistar för att addera lite extra smak. Justera din sous vide till 56°C och placera den i en vattenfylld bunke eller skål. Lägg ner vacuumpåsen med köttet och tillred i 2 timmar. Ta sedan ut köttet ur vattenbadet och torka av vätskan på köttet. Bryn sedan köttet i en mycket varm panna tills den får en fin stekyta. Strö på lite mer kryddor och servera med till exempel potatis eller sparris. En högtidsrätt som passar perfekt när du vill lyxa till det lite extra.

Fiskrätter

För dig som älskar fisk är en sous vide en mycket bra investering som gör att du aldrig mer behöver oroa dig för att servera torr eller smaklös fisk till middag.

Här är några enkla och praktiska recept som passar alla fiskälskare.

Laxfilé med örter och apelsinhollandaise

Denna magiska rätt är ett perfekt val för fiskälskare som vill testa på lite nya smakupplevelser. Den mycket intressanta hollandaisesåsen med en hint av apelsin i kombination med den örtiga potatisen är ett säkert kort som passar lika bra till vardag som helgdagar.

Ingredienser för 4 personer:

  • Laxfilé
  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 apelsin
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • 800 g potatis
  • Färska örter
  • Olivolja

Börja med att förbereda laxen som ska placeras i din sous vide på 60°C. Skär laxfilén i lagom stora bitar och placera i en vacuumpåse tillsammans med peppar och salt. Tillaga under cirka 20 minuter.

För den smakrika såsen börjar du med att bryna smöret tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt sedan äggulor, apelsinsaft och vinäger i en kastrull. Addera också lite apelsinzest för att ge såsen en extra hint av apelsin. Placera smeten i ett vattenbad och vispa tills det blir tjockt. Ta sedan ur skålen och tillsätt det smälta smöret tillsammans med peppar och salt.

Sist men inte minst ska du också förbereda potatisen som är en utmärkt kombination till resten av smakerna. Koka potatisen tills den blir mjuk och häll av vattnet. Till potatisen adderar du olivolja, färska örter och en nypa salt. Servera sedan samtliga ingredienser tillsammans på en tallrik. Enkelt och gott!

​Torskrygg sous vide

Med en sous vide behöver du aldrig mer uppleva problem med bränd eller torr torsk. Här är ett mycket enkelt recept som med fördel kan serveras tillsammans med potatismos, ugnsbakade grönsaker eller bulgur.

Enbart fantasin sätter gränser när det gäller vilka tillbehör du vill addera till den färdiglagade fisken.

Ingredienser

  • Torskrygg
  • Salt och peppar
  • Önskade tillbehör

Placera torkryggen i en vacuumförpackad påse tillsammans med salt och peppar. Påsen placerar du sedan i ett vattenbad tillsammans med en sous vide inställd på cirka 48°C. För en perfekt och färdiglagad torskrygg krävs det en tillagning på mellan 30-40 minuter beroende på bitens storlek.När fisken är färdig placera den på en tallrik och tillsätt tillbehör och önskad sås. Ett enkelt recept som passar alla människor och som inte tar så lång tid att tillaga.  

Vegetariska- och veganska rätter

Sparris som är vakuumförpackat.

För många är det framförallt kött och fiskrätter som en sous vide kan hjälpa till med och som den är ämnad för. Men faktum är att maskinens praktiska design underlättar även mer avancerade vegetariska- eller veganska rätter som då kräver perfekt tillagade grönsaker i kombination med till exempel örter och såser.

Att laga till smakrika grönsaker kan också vara en stor utmaning som en sous vide kan hjälpa till med. Det enda du behöver tänka på är att vacuumförpacka de ingredienser som du vill tillaga. Placera dem i vatten och sedan låter du din praktiska maskin göra jobbet åt dig genom att värma upp vattnet till rätt temperatur för att tillreda råvarorna.

Fördelen med en sous vide är också att den bevarar mer av råvarorna näringsinnehåll, vitaminer och mineraler för att du ska kunna äta mer energigivande och smakrik mat vid varje enskild måltid. Här är några förslag på goda vegetariska- och veganska rätter som du enkelt kan laga med hjälp av en sous vide.

Mästerlig Ratatouille Sous vide

Denna enkla men mycket smakrika rätt är lämplig för samtliga personer då den är helt fri från gluten samt djurprodukter. Dessutom passar den bra som sidorätt eller huvudrätt i kombination med till exempel olika gryn eller en smakrik fyllig sallad.

Ingredienser för 4 personer:

  • 3 paprikor (olika färger för ett mer varierat näringsinnehåll)
  • 1 rödlök
  • 1 zucchini
  • 4 plommontomater
  • Olivolja
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • Salt och peppar (eventuellt örter som till exempel timjan)

Börja med att hacka samtliga ingredienser till medelstora bitar och lägg dem i en vacuumpåse. Häll sedan ner olivoljan samt citronjuice i påsen innan du suger ur luften med hjälp av en vacuummaskin. Lägg påsen i en skål fylld med cirka 3/4 vatten med din sous vide inställd på 75°C.

Låt grönsakerna tillagas under 1,5 timmar och lägg dem sedan på ett serveringsfat där du strimlar på kryddor och eventuella färska örter som garnering.Placera i en vattenfylld skål tillsammans med din sous vide inställd på 82°C och tillred i 4 timmar. Servera sedan med önskade tillbehör. Ett smakrikt och lite starkare alternativ till din vanliga tofu.

Smakrik blomkål med dill och gurkmeja

En vegetarisk och även vegansk rätt som gör sig utmärkt i en sous vide är denna fantastiska och smakrika blomkålsrätt. Den passar bra som huvudmål eller som ett tillbehör.

Blomkålen är noggrant smaksatt med både dill och gurkmeja vilket skapar dels en fin färg men är också en smakkombination som gifter sig bra med blomkålen.

Ingredienser för 4-6 personer:

  • Blomkål i bitar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • Salt och peppar
  • Färsk dill
  • Gurkmeja (färsk eller pulver)

Denna rätt kräver inte mycket förberedelser och kan praktiskt tillredas undertiden du städar eller förbereder andra maträtter för ditt sällskap eller familj.

Blanda bara samtliga ingredienser, förutom dill och blomkålen i en panna och låt sjuda tills vätskan blir tjockare. Lägg blomkålen i medelstora glasburkar och häll i vätskan. Skruva på lock och placera i vatten tillsammans med din sous vide på 60°C. Tillred i 3 timmar tills blomkålen blivit mjuk.

Fördelen med glasburkar är att du även kan använda dem som en förvaring. Då blomkålen blir inlagd har den också en längre hållbarhet.

Sous Vide Chili-Garlic Tofu

Att tillaga perfekt tofu kan ibland vara lite knepigt. Det är även en utmaning att addera rätt kryddor för att komplettera grundsmaken och konsistensen som tofu har. Du kan då även här ta hjälp av din sous vide för att tillaga den bästa och mest smakrika tofun varje gång.

Ingredienser för 4-6 personer:

  • 1 paket hård tofu
  • 1/4 dl kinesisk soja
  • 1/2 råsocker
  • 1/4 dl sesamolja
  • 2 msk chili/vitlöksmassa

Detta mycket enkla recept tar inte mycket tid att förbereda. Skiva tofun och stek i en panna tills den blir gyllenbrun. Lägg sedan tofun i en vacuumpåse tillsammans med övriga ingredienser.

Tillbehör och sidorätter

Men för en mästerlig matupplevelse är det inte bara huvudrätten som spelar in. För att du ska kunna briljera med även tillbehören har vi inkluderat några extra recept på såser, smårätter och sidorätter som är värda att testa med din sous vide. För vem vill inte addera en perfekt tillagad sås över huvudrätten som verkligen sätter pricken över i?

Tomatsås Sous Vide-style

Det finns inte mycket som slår en perfekt tillagad tomatsås att använda som tillbehör, dipp eller ringla över en smakrik pastarätt. Så här tillagar du en fantastisk tomatsås på sous vide vis.

Ingredienser

  • 2 matskedar olivolja
  • 1/2 kopp schalottenlök
  • 1/2 kopp gul lök
  • 2 medium stora vitlöksklyftor
  • Färsk oregano
  • Färska tomater (cirka 1 kg)
  • Färsk timjan
  • Basilika (cirka 6 blad)
  • Färsk persilja (hackad)

Börja med att finhacka de olika lökarna och bryn dem under cirka 5 minuter i en stekpanna tillsammans med olivoljan. Därefter placerar du de hela tomaterna i en påse tillsammans med den brynta löken och de finhackade kryddorna.

Placera påsen i en bunke med vatten och sätt din sous vide i bunken och justera temperaturen till 83°C. För detta recept behöver du inte suga ut luften från påsen med en vacuummaskin. Istället kan du sakta sänka ner påsen i vattnet tills luften har gått ur och slut sedan om påsen försiktigt. Låt ingredienserna tillredas under 50 minuter i vattnet.

Ta ur tomaterna och spara såsen när ingredienserna har svalnat. Ta försiktigt bort skinnet på tomaterna (efter tillredning är det enkelt att genomföra). Lägg de skalade tomaterna tillsammans med såsen från påsen i en matberedare eller mixer och blanda till önskad konsistens. Sedan kan du servera denna smakrika sås till din favoriträtt. 

Perfekt tillagade majskolvar

Som ett gott tillbehör kan du enkelt laga till perfekta majskolvar. Ett mycket smakrikt och gott tillbehör till diverse kötträtter och goda såser.

Många kokar majsen, men nackdelen är att den förlorar mycket av sin smak och blir väldigt vattnig. Med en sous vide kan du dock undvika detta!

Ingredienser

  • Majskolvar
  • Smör
  • Färsk chili
  • Färsk persilja
  • Salt och peppar

Att tillaga majskolvar med en sous vide är väldigt enkelt och kräver inte mycket ingredienser eller förberedelser. Lägg samtliga ingredienser i en vacuumpåse och sug ur luften. Det tillsatta smöret i påsen finfördelar smakerna och ingredienserna till samtliga korn.

Placera i vatten med din sous vide inställd på 86°C. Tillred sedan cirka 45-60 minuter beroende på majskolvarnas storlek. Sedan är det bara att servera!

Potatismos med vitlök och rosmarin

Till dina majskolvar kan du till exempel servera potatismos. Detta tillbehör är visserligen ganska enkelt att tillreda utan en sous vide men med denna maskin som hjälpreda kan du förvänta dig ett oslagbart resultat med mer smak.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 5 vitlöksklyftor
  • Färsk rosmarin
  • 200 g smör (osaltat)
  • 1 dl fet mjölk
  • Salt

Börja med att ställa in din sous vide till 90°C för den perfekta temperaturen för denna mix av råvaror. Skala potatisen och hacka till medeltjocka skivor. Placera potatisen tillsammans med övriga ingredienser i en vacuumpåse och ta ur luften. Tillred sedan potatisen i cirka 1,5 timmar tills de är tillräckligt mjuka.

Ta bort de färska örterna och ta ur potatisen när påsen har svalnat. Spara vätskan med smör och mjölk till senare. Mosa potatisen, gärna för hand för den bästa konsistensen och vispa i vätskan som finns kvar från vacuumpåsen. Sedan är potatismoset redo att serveras! Bon Apetit!