Rengöra ugn – 10 tips för att göra rent ugnen

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Har du någonsin undrat varför din mat inte tillagas lika jämnt som den borde, eller varför din ugn börjat avge en obehaglig lukt? Orsaken kan vara så enkel som att din ugn behöver en ordentlig rengöring. Att hålla ugnen ren är inte bara avgörande för att säkerställa att den fungerar effektivt, det hjälper också till att förhindra brandrisk och ger bättre matlagningsresultat.

Men att rengöra ugnen kan verka vara en överväldigande uppgift, speciellt om det har varit ett tag sedan den senaste rengöringen och det nu har samlats på mycket smuts och rester. Oroa dig inte, det finns enklare metoder och effektiva strategier för att ta itu med denna utmaning!

Men låte oss börja med varför det är så viktigt att göra rent ugnen regelbundet!

Vad händer om du inte rengör ugnen regelbundet?

För det första kan ackumulerade matrester och smuts förhindra att värmen fördelas jämnt i ugnen, vilket leder till ojämna matlagningsresultat. Dina favoritrecept kanske inte längre ger samma resultat, och vissa delar av maten kan till och med bli ofärdiga medan andra bränns.

För det andra kan fastbränd mat och olja börja producera rök när ugnen används, vilket kan ge maten en obehaglig smak. Detta kan också leda till obehaglig lukt som sprider sig i hela hemmet varje gång ugnen används.

Slutligen, långvarig ackumulering av fett och matrester kan faktiskt bli en brandrisk. Allt detta innebär att det inte bara är hygieniskt att hålla ugnen ren, utan också säkrare och mer effektivt.

För att förhindra dessa problem behöver du inte en professionell städare – allt du behöver är lite tid, några hushållsprodukter och tipsen i det här inlägget!

1. Regelbunden rengöring

Som med de flesta saker i livet, förebyggande är nyckeln. Att invänta att ugnen blir riktigt smutsig kommer bara att göra rengöringsprocessen mer ansträngande och tidskrävande. Därför är det bästa tipset att rengöra ugnen regelbundet. Om du gör det till en vana att torka av ugnen efter varje användning, kommer du att förhindra att matrester och fett byggs upp över tid.

Det räcker med att använda en fuktig trasa eller svamp för att torka av insidan av ugnen när den har svalnat efter användning. Men glöm inte, en mer grundlig rengöring bör göras minst en gång i månaden, beroende på hur ofta du använder ugnen.

2. Testa först med naturliga rengöringsmedel

Kommersiella ugnrengöringsprodukter kan innehålla starka kemikalier som kan vara onödiga om det inte behövs. Om du vill använda mer miljövänliga alternativ, finns det flera naturliga rengöringsmedel som du kan använda. En av de mest effektiva kombinationerna är bakpulver och ättika.

 1. Ta bort alla lösa smutspartiklar från din ugn.
 2. Strö bakpulver över hela insidan av ugnen, se till att täcka alla fläckar. Spruta lite vatten på bakpulvret så att det bildas en pasta. Låt det sen sitta över natten.
 3. Nästa dag, spraya ättika på bakpulvret. Det kommer att börja fräsa, vilket är ett tecken på att det är effektivt. Ättikan kommer att lösa upp bakpulvret och lyfta bort smutsen.
 4. Slutligen, torka av ugnen med en fuktig trasa. Om det fortfarande finns fläckar kvar, upprepa processen.

Om du vill lägga till en fräsch doft, kan du även lägga till några droppar citronsaft i ättikan. Inte bara gör citronsaften ättikan mindre stark, den hjälper också till att neutralisera dåliga lukter och ger din ugn en ren, frisk doft.

3. Ibland behövs professionella rengöringsmedel

Ibland kan det vara svårt att ta bort riktigt envisa fläckar med bara naturliga rengöringsmedel. I sådana fall kan det vara nödvändigt att använda ett professionellt rengöringsmedel.

Det finns ett antal kommersiella ugnrengöringsmedel på marknaden som är utformade för att bryta ner de svåraste fläckarna. När du väljer ett rengöringsmedel, se till att du väljer ett som är säkert att använda på din ugn. Läs alltid instruktionerna på etiketten noggrant innan du använder produkten.

Använd skyddshandskar och håll ditt kök välventilerat medan du använder dessa starka rengöringsmedel, eftersom de kan vara skadliga att andas in. Spraya rengöringsmedlet på de områden i ugnen som behöver rengöras, låt det verka i enligt angiven tid på produkten och torka sedan bort det med en fuktig trasa. Upprepa vid behov tills ugnen är skinande ren.

4. Rengöring av ugnsluckan

Ugnsluckan kan ibland missas, men den kan ackumulera en hel del smuts och fett över tid. För att rengöra den ordentligt börjar du med att ta bort eventuell löst sittande smuts med en fuktig trasa. För svårare fläckar kan du använda samma metod som för ugnens insida – antingen en pasta av bakpulver och vatten, eller ett professionellt ugnrengöringsmedel.

Sprid pastan eller rengöringsmedlet över glaset på ugnsluckan, låt verka i minst 15 minuter (eller enligt rekommendationerna på rengöringsmedlets etikett), och torka sedan av med en fuktig trasa. Om fläckarna är mycket envisa kan du använda en skrapa för glaskeramikhällar för att försiktigt ta bort dem, men var försiktig så att du inte repar glaset.

Glöm inte att rengöra ugnsluckans insida också. Du kan behöva använda en tandborste eller en smal borste för att rengöra i spåren och runt gångjärnen.

5. Rengöring av ugnsgallret

Börja med att ta ut gallret från ugnen. Om gallret har mycket smuts och inbrända matrester, kan det vara bra att låta det dra i varmt vatten blandat med diskmedel eller bakpulver i några timmar, eller till och med över natten om möjligt.

Efter blötläggningen, använd en grov svamp, en borste eller en stålullspad för att skrubba bort smuts och inbrända matrester. Kom ihåg att vara noggrann och rengöra alla sidor och kanter på gallret.

När du har skrubbat rent gallret, skölj det noggrant för att ta bort alla rengöringsrester. Torka det sedan helt torrt innan du sätter tillbaka det i ugnen för att förhindra rost.

6. Rengöring av ugnens botten

Ugnens botten är oftast den plats där matrester och spill samlas mest, vilket kan leda till envisa fläckar och inbränd smuts. Här är några steg för att rengöra ugnens botten effektivt:

 1. Förbehandling: Börja med att skrapa bort alla stora matbitar eller inbrända matrester med en plastspatel eller träslev. Var försiktig för att inte repa ytan på ugnen.
 2. Applicera rengöringslösning: Om fläckarna inte är alltför envisa, kan du använda en lösning av lika delar ättika och vatten. För svårare fläckar, överväg att använda bakpulver och vatten, eller ett professionellt ugnrengöringsmedel. Applicera din valda lösning på ugnens botten och låt den verka i minst 15 minuter, eller enligt anvisningarna på rengöringsmedlets etikett.
 3. Skrubba: Efter att rengöringslösningen har fått verka, skrubba varsamt med en skurborste eller svamp. Om du upptäcker att det finns områden som är svåra att rengöra, kan du använda en gammal tandborste för att komma åt dem.
 4. Skölj och torka: När all smuts och smuts har skrubbas bort, torka av med en fuktig trasa. Se till att du torkar bort alla rengöringsrester. Slutligen, torka torrt med en ren trasa eller handduk för att förhindra rost.

7. Rengöring av ugnens sidor

Ugnens sidor kan bli täckta med matrester och fett från matlagningen, men att rengöra dem kan vara lite klurigt på grund av deras vertikala läge. Här är några steg du kan följa för att rengöra sidorna effektivt utan att skada beläggningen:

 1. Ta bort lösa matrester: Använd en mjuk borste eller en dammsugare för att ta bort alla lösa matrester som kan ha fastnat på sidorna av ugnen.
 2. Applicera rengöringslösning: Du kan använda samma lösning som du använde för ugnens botten, antingen en hemmagjord lösning av ättika och vatten eller bakpulver och vatten, eller ett professionellt ugnrengöringsmedel. Applicera rengöringslösningen på sidorna av ugnen och låt den verka i minst 15 minuter, eller enligt anvisningarna på rengöringsmedlets etikett.
 3. Skrubba försiktigt: Använd en svamp eller en mjuk skurborste för att skrubba sidorna av ugnen. Var försiktig så att du inte skadar beläggningen. Om du hittar svåråtkomliga områden kan du använda en gammal tandborste.
 4. Skölj och torka: När all smuts har skrubbas bort, torka av sidorna med en fuktig trasa för att ta bort alla rengöringsrester. Se till att du torkar ordentligt så att det inte blir några rengöringsrester kvar. Torka sedan med en ren trasa eller handduk för att förhindra rost.

8. Rengöring av ugnens bakre del

Den bakre delen av ugnen kan vara den svåraste att rengöra på grund av sin avlägsna plats. Dock, med lite tålamod och rätt verktyg, kan du få det att bli lika skinande rent som resten av ugnen.

 1. Ta bort lösa matrester: Använd en mjuk borste eller dammsugare för att ta bort alla lösa matrester som kan ha samlats på baksidan av ugnen.
 2. Applicera rengöringslösning: Använd samma rengöringslösning som du använde för ugnens botten och sidor, oavsett om det är en hemmagjord lösning av ättika och vatten eller bakpulver och vatten, eller ett professionellt ugnrengöringsmedel. Spruta eller applicera rengöringslösningen på baksidan av ugnen och låt den verka i minst 15 minuter, eller enligt rengöringsmedlets etikett.
 3. Skrubba försiktigt: Använd en svamp eller mjuk skurborste för att skrubba baksidan av ugnen. Om det finns svåråtkomliga områden, kan en gammal tandborste vara ett användbart verktyg. Var försiktig så att du inte skadar beläggningen.
 4. Skölj och torka: När all smuts har skrubbas bort, torka av med en fuktig trasa för att ta bort alla rengöringsrester. Torka sedan baksidan av ugnen torr med en ren trasa eller handduk för att förhindra rost.

9. Säkerhet först

Säkerhet bör alltid vara din första prioritet när du rengör ugnen. Här är några säkerhetstips du bör tänka på:

 • Stäng av strömmen: Innan du börjar rengöringen, se till att ugnen är avstängd och helt sval. Dra ut kontakten eller stäng av strömbrytaren för att försäkra dig om att ugnen inte kan slås på medan du rengör.
 • Använd skyddshandskar: Rengöringsmedel kan vara hårda på huden, så det är en bra idé att använda skyddshandskar när du rengör ugnen. Om du använder bakpulver och vatten, kan detta vara mindre nödvändigt, men vid användning av ättika eller professionella rengöringsmedel är skyddshandskar ett måste.
 • Ventilera området: Vissa rengöringsmedel kan producera ångor som kan vara irriterande eller skadliga att andas in. Se till att du har god ventilation i köket när du rengör ugnen.
 • Var försiktig med skarpa föremål: När du skrapar bort inbränd mat, var försiktig så att du inte skär dig. Använd skarpa föremål försiktigt och håll dem borta från barn.
 • Lyft försiktigt: Om du behöver lyfta ut tunga ugnsgaller, gör det försiktigt för att undvika att sträcka eller skada dig själv.

10. Ugnens självrengöringsfunktion

Många moderna ugnar har en inbyggd självrengöringsfunktion som kan göra rengöringsprocessen mycket enklare. Men det finns både fördelar och nackdelar med att använda denna funktion.

Fördelar:

 1. Effektivitet: Självrengöringsfunktionen kan bränna bort inbränd mat och smuts genom att höja temperaturen i ugnen till mycket höga nivåer. Detta kan vara särskilt användbart för att bli av med envisa fläckar som är svåra att ta bort manuellt.
 2. Bekvämlighet: Med självrengöringsfunktionen behöver du bara trycka på en knapp och låta ugnen göra jobbet. Det kan spara mycket tid och ansträngning jämfört med manuell rengöring.

Nackdelar:

 1. Hög värme: Självrengöringsfunktionen använder mycket höga temperaturer, vilket kan orsaka rök och dålig lukt. Det är viktigt att ha bra ventilation i köket när du använder denna funktion.
 2. Ineffektivt på vissa områden: Även om självrengöringsfunktionen är effektiv för att bränna bort smuts, kan den vara mindre effektiv på vissa områden av ugnen, särskilt i hörnen och längs kanterna. Det kan fortfarande vara nödvändigt att rengöra dessa områden manuellt.

Sammanfattning

Att hålla ugnen ren är viktigt för både dess prestanda och livslängd. Genom att regelbundet rengöra ugnen, inklusive botten, sidor, bakre del och galler, kan du se till att den alltid är i toppskick. Kom ihåg att alltid prioritera säkerheten när du rengör ugnen, inklusive att stänga av strömmen, använda skyddshandskar och se till att du har god ventilation.

Slutligen, om din ugn har en självrengöringsfunktion, kan detta vara ett praktiskt verktyg för att hålla din ugn ren med mindre ansträngning, även om det kan ha vissa begränsningar.