7 tips för att ta hand om dina köksknivar

Uppdaterad:

Du behöver inte ha massvis med olika knivar i hemmet eller köpa nya med jämna mellanrum, satsa istället på att köpa några få av hög kvalitet och ta sedan hand om dem ordentligt.

Hur vet man att kniven är slö? Ett tips är att ta en tomat och skära igenom den, om det går trögt så är det dags att slipa kniven.

Att ta väl hand om dina köksknivar gör den mer hållbar och minskar samtidigt skaderisken. Vi ska gå igenom några tips för hur du vårdar din kniv på bästa sätt och ser till att skärpan varar länge.

1. Använd rätt skärbräda

Ett sätt att säkerställa din knivs skärpa och livslängd är att använda och välja en skärbräda i rätt material. Du bör alltid använda en skärbräda när du jobbar med kniv, inte bara för att skona ytan du skär på men också för knivens skull.

De bästa materialen för din kniv är trä, plast eller bambu. Bäst för kniven är att använda en skärbräda i ett material som inte är hårdare än själva kniven. Det billigaste och bästa valet för en skärbräda är definitivt plast då det är mjukast.

2. Diska med ljummet vatten och diskmedel

När du rengör dina knivar är det absolut värsta du kan göra att kasta in dem i diskmaskinen! I en diskmaskin kastas de runt tillsammans med bestick och utsätts för otrolig hetta och starka diskmedel under en längre tid. Detta gör dem slöa samt kan skada själva eggen och handtaget.

Handtvätt är det enda alternativet när det gäller knivar! Diska dina knivar med ljummet vatten och diskmedel för att sedan torka dem med en mjuk kökshandduk eller trasa.

3. Skär aldrig i ben eller frysta råvaror

Som nämnts tidigare ska du aldrig skära i något som är hårdare än knivens material. Att skära i ben, frysta råvaror eller något som är hårdare än din kniv är inte bara farligt då slint-risken ökar, utan också för att det förstör kniven.

Två köksknivar som ligger på en skärbräda.

4. Använd baksidan av kniven för att skrapa brädan

När du har hackat något på brädan och ska skrapa ner det i stekpannan eller sopkorgen är det viktigt att du skrapar med baksidan av kniven.

Försök vara försiktig med all form av friktion mot eggen, behandla den med kärlek och varsamhet för längre livslängd.

5. Sätt alltid kniven med ryggen först

När du ska sätta tillbaka kniven där du förvarar den, på till exempel en magnetisk knivlist fäster din är det viktigt att du sätter kniven med ryggen först. Att sätta kniven med eggen först kan skada och till och med chippa eggen, vilket leder till en slö och farlig kniv.

6. Förvara knivarna säkert

Innan du lägger undan dina knivar är det viktigt att se till att de är torra och rena. Det absolut värsta du kan göra är att slänga ner kniven i en låda full med bestick och andra knivar. Dels eftersom du kan skada dig på kniven när en skarp kniv ligger fritt i en låda och dels för att kniven blir slö av att ligga och skrapa mot andra köksverktyg.

Ett sätt att förvara knivarna är på en magnetremsa fäst på väggen även om det kanske inte är det bästa valet om du har barn då knivarna faktiskt är synliga och lätta att ta ner. Ett träblock är ett annat lite säkerare alternativ. Du sticker helt enkelt ner knivarna i skårorna i träblocket och förvarar dem där.

Äger du bara ett par knivar kan det vara enklare att köpa en så kallad knife guard i plast. Det är en enkel plasthylsa som du drar på knivbladet som skydd mot skador på kniven och på dig själv när du förvarar den i knivlådan.

7. Skärp och slipa dina knivar med jämna mellanrum

Bland det viktigaste när det gäller knivvård är att vässa knivarna med jämna mellanrum. En slö kniv gör inte bara köksarbetet svårare och farligare utan också mer frustrerande. En slö kniv är faktiskt farligare än en vass då du behöver använda mer tryck för att skära med den, vilket kan leda till svåra skador om du slinter.

Ytliga fläckar på knivar kan putsas bort med metallputs eller polergummi. Men när det kommer till lite seriösare slipning så kan denna guide nedan vara till hjälp.

Material för slipning

Stålbryne passar för europeiska knivar, men det är för mjukt för att ha någon effekt på japanska knivar. Keramikbryne kan du däremot använda på både japanska och europeiska knivar.

Diamantbryne återställer snabbt skärpan för både japanska och europeiska knivar. Eggen blir dock något strävare än när du använder ett keramikbryne. 

Keramisk skärpstav

Ett bryne som skärper upp kniven istället för att slipa. Viktigt med rätt vinkel, ta kniven, lägg tummen på ryggen och dra jämt och rakt med rätt vinkel på båda sidorna.

Rullslip

En rullslip är det enklaste alternativet för att slipa kniven då du inte behöver tänka på vinkeln. Du sänker enkelt ner eggen i skåran och håller kniven rak för att sedan dra bladet fram och tillbaka.

Slipsten

En slipsten är det mer avancerade sättet att slipa en kniv, perfekt för kniventusiasten. En slipsten passar alla typer av knivar, du fuktar enkelt slipstenen och drar kniven genom sörjan som bildas på ytan.

Du bestämmer själv hur grovkorning slipstenen ska vara. En sten med 200 – 300 grit används för att ta bort hack i eggen, för vardagsslipning passar en sten med runt 1000 – 1500 grit. Finkorniga stenar på över 3000 grit polerar eggen till perfektion.

Sammanfattning

Nu har du fått ett antal tips på hur du tar hand om din kniv på bästa sätt. Undvik hårda material och underlag, slipa med jämna mellanrum samt förvara och rengör på rätt sätt. Att ta hand om din kniv är inte bara en investering för plånboken utan också för din hälsa då risken att du skadar dig minskar avsevärt.

En bra kniv som blir ordentligt omhändertagen får en lång livslängd så investera i en prisvärd kniv och sköt om den ordentligt. Slipa säkert!