9 tips för att få en härlig doft i hemmet

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Instängd lukt, rök och matrester som sätter sig kvar i tyger och på vägglister. Det finns många dofter i hemmet som sitter oönskat kvar. Klorin och rengöringsmedel i all ära, men doften av rengjort golv försvinner relativt snabbt. Få en härlig doft i hemmet både med naturligt, smarta och tidseffektiva knep.

Vi har listat 9 tips för att förvandla ditt hem till en doft oas! 

1. Ta ut soporna

Att samla sopor under diskbänken eller i en extern papperskorg kan snabbt få ett kök att lukta illa och locka till sig oönskade kryp i hemmet. Speciellt under sommarhalvåret är det extra viktigt att ha koll på sina sopor och slänga dem regelbundet, då odören sprider sig mycket snabbare. 

Har du dessutom tillagat köttprodukter som ligger kvar i soporna är det av hygieniska skäl viktigt att tömma papperskorgen ofta. Värme tillsammans med kött sprider oönskade bakterier och drar till sig flugor.  

Om det fortfarande luktar matrester när påsen är borttagen, häll ett citrusdoftande rengöringsmedel i papperskorgen. Torka rent och låt vädra ute på balkong eller annan uteplats tills all lukt har försvunnit.  

2. Köp ört påsar och häng i stängda utrymmen 

Ytterkläder och andra plagg som inte används ofta kan sprida en instängd lukt i garderober. Har klädesplaggen inte använts på flera månader sitter lukten ofta i, även om du försett plagget med en klädpåse.  

Ett effektivt sätt att behålla en nytvättad doft på dina textilier är att hänga in doft – och ört påsar i stängda utrymmen. Kom ihåg att byta örtpåsarna med jämna mellanrum för att behålla den goda doften.  

En doft av lavendel eller Syrén är två dofter som kan förvandla vilken instängd lukt som helst till en behaglig doft. Många doft – och ört påsar håller också klädmalar borta! 

3. Inred med doftljus 

Doftljus är en enkel och snabb lösning när du vill att dina rum ska dofta lite extra gott inför exempelvis besök. Förutom att de är en väldigt fin inredningsdetalj finns det nästan lika många dofter som det finns ljus att välja mellan. Ett hett tips är att ställa ut dina doftljus på många olika platser i hemmet. De doftar nämligen himmelskt även när de inte är tända.  

En del doftljus har en starkare doft än andra. För att inte blanda för många olika dofter i ett och samma rum kan du med fördel köpa doftljus med en svag doft av tillexempel nytvättat. Detta är  en populär, härlig doft som även de mest doftkänsliga ofta tycker är behaglig. 

Flera tända doftljus.

4. Placera örtkryddor i köket 

Basilika, oregano eller varför inte en liten touch av timjan? Doften av örtkryddor kan förgylla ett helt kök och få bort oönskad odör. Krukväxter har en fantastisk förmåga att rena luften i hemmet. Förutom dess renande egenskaper, doftar de underbart när de används i matlagning. ​

Har du en balkong eller trädgård med solsken, odla gärna örtkryddor som du kan ta in när du väl fått dem att gro. På så sätt har du alltid nya och olika örtdofter som du kan ställa i köket och använda till din matlagning.   

5. Koka upp en citrusblandning 

Att koka upp en gryta med citrusfrukter och örter är ett gammalt husmorsknep som fungerar alldeles utmärkt för att sprida god doft i hemmet. Ställ en kastrull på spisen och häll i skivade citron – och lime skivor. Rör sedan om blandningen och låt grytan koka upp.  

Den syrliga doften tillsammans med värmen sätter sig kvar och sprids från kök till andra rum. Vill du att doften ska vara mer ihållande, häll gärna ned örter som mynta och lavendel. Ditt kök kommer dofta fantastiskt! 

6. Utnyttja ugnen – Laga mat eller baka! 

Få saker slår ett hem som doftar nybakat. Baka bullar, bröd eller andra doftande bakverk för att få en hemtrevlig och ingivande känsla. Bakar du dessutom bullar med inslag av kanel eller vanilj, doftar detta långt ut i trapphuset. Är du förtjust i kaffearom, rosta då kaffebönor i ugnen. Kaffearomens starka doft sprider sig till hela din bostad på nolltid.  

Matlagning i ugn har samma effekt som bakning. Har du en bjudning är det en bra idé att satsa på hemlagat. Du sparar tid på att hitta konstgjorda sätt att förbättra doften i ditt hem på, samtidigt som du har någonting att bjuda på när gästerna väl är på plats. Dina gäster kommer definitivt att uppskatta din ansträngning! 

Lavender och tvålar.

7. Använd doftspray 

Efter en ordentlig städning kan doften från rengöringsmedel och såpa avdunsta relativt fort. En doftspray förlänger den fräscha doften och får ditt hem att lukta ny städat. Det räcker oftast med ett sprayklick för att få ett helt rum att ta till sig av doften.  

Under vinter – och jultid är det mysigt och hemtrevligt att sprida julstämningen genom att använda sig av en doftspray med inslag av kanel, äpple, apelsin och kryddnejlika! 

8. Ha koll på ventilationen 

Doft sätter sig lätt kvar i köksfläktar och annan ventilation. Matos och fett bildas i ventilationen och sätter sig efter ett tag som en hinna runt omkring ditt köksfilter. Se till att rengöra filtret regelbundet för att slippa oönskade dofter i ditt kök. Såpa är ett miljövänligt val som också är skonsamt på de flesta material. 

Bor du i lägenhet kan det dessvärre spridas odörer från andras lägenheter till din egna ventilation. En av de vanligaste lukterna som sprids genom fläkten är cigarettrök. Har du en granne som röker under sin köksfläkt kan detta spridas vidare till ditt kök. Ett tips är att förutom att hålla rent, sätta in en Wunderbaum, doftgran i fläkten som kan hålla ditt filter fräscht längre.  

9. Rökelse och doftpinnar 

Det ultimata för att få ett badrum att dofta gott är att investera i ett par doftpinnar. Det är också en otroligt snygg detalj för alla slags hem och kan få ett badrum att få till en lyxig hotellkänsla. Genom att ställa ut doftpinnar håller du också ditt badrum fräscht under toalettbesök. 

Rökelser är också en idé för den som vill få ett rum att dofta gott snabbt och länge. Rökelser har däremot en ganska intensiv doft och för också med sig små rökmoln. Hur stark doft som är passande för ditt hem är en smaksak.  

Lek gärna med form och färg. Har du ett badrum i industriellt stil med jordnära färger, välj gärna ett par omålade doftpinnar i trä. Har du istället ett ljust, romantiskt badrum kan du med fördel välja doftpinnar i vitt eller satsa på rosliknande dofter. 

Eteriska oljor och doftljus för ett miljötänk 

Viktigt att komma ihåg: Doftljus behöver inte vara rent skadliga för miljön. Eteriska doftljus är det mest naturliga och miljövänliga doftljusen på marknaden. De är parfymfria och gjorda på förbränningsbara material och oljor och innehåller inga syntetiska ämnen. 

Många doftljus av eteriska oljor innehåller heller inte paraffin, som är restprodukter från oljeindustrin. 

Sammanfattning 

Att få ditt hem att dofta gott behöver inte vara så knepigt. En gnutta fantasi, viljan att prova någonting nytt och hederliga husmorsknep fungerar alldeles utmärkt.

Glöm för den delen inte bort naturens egna förråd. Lavender, basilika och granris är perfekta naturdofter som heller inte behöver kosta någonting. Föredrar du hellre doften av nytvättat finns det ett flertal doft- och ljuspinnar i diverse essenser.