Attefallshus har blivit otroligt populära sedan det bestämdes att denna typ av hus kunde byggas. För dig som är fastighetsägare eller funderar på att bli det är attefallshus ett fantastiskt val för att bygga ut eller tillägga en byggnad till din fastighet på ett relativt enkelt sätt.
Vad är ett attefallshus?
År 2014 beslutade riksdagen om ”Nya åtgärder som kan utföras utan krav på bygglov”. Lagen innebär att den som äger fastighet får lov att bygga ut eller bygga ett komplementhus på sin mark utan att ansöka om bygglov.
Hustypen är döpt efter bostadsministern Stefan Attefall och får vara upp till 25 kvadratmeter stort. Attefallshus får användas som permanentboende, garage, förråd eller som gästboende.
Om du istället vill bygga ut ditt boende är även detta tillåtet. Den nya lagen ger fastighetsägare rätt att bygga ut sina hus med 15 kvadratmeter och takkupor, även mot detaljplan och utan bygglov.
Denna nya lag har gett fastighetsägare stor frihet, och det är många som har valt att bygga tilläggshus för privat bruk eller för att tjäna in lite extra pengar genom att hyra ut bostaden. Attefallshus som fungerar som bostäder är väldigt bra investeringar för de som bor i delar av Sverige där det råder bostadsbrist, eftersom attefallshus får hyras ut som bostäder!
Hur stort får ett attefallshus vara?
Som nämnt är den tillåtna arean för ett komplementhus maximum 25 kvadratmeter. Förutom det får ett attefallshus också vara upp till 4 meter högt, vilket gör det möjligt att dela upp huset i två våningar för att till exempel bygga ett sovloft.
Från 1 mars 2020 gäller nya regler för attefallshus som ska användas som komplementbostadshus. För fritidshus och permanentboende får existerande attefallshus byggas ut till 30 kvadratmeter, och nya får byggas till 30 kvadratmeter. Den nya regeln gäller inte för attefallshus som används för andra ändamål såsom garage eller gästhus.
Attefallshus är av den anledningen i de flesta fall ett bättre val än friggeboden, som endast får vara 15 kvadratmeter stort. Det är tillåtet att bygga både friggebod och attefallshus på samma tomt.
Det är tillåtet att bygga flera attefallshus på samma tomt, men endast om de tillsammans inte överstiger en area på 25 kvadratmeter, eller 30 kvadratmeter om de är komplementbostäder.
Vilka regler gäller för attefallshus?
Attefallshus får byggas utan bygglov under rätt omständigheter. Nedan följer de regler som måste följas för att det ska vara tillåtet att bygga attefallshus:
1. Vilken tomt får attefallshus byggas på?
Attefallshus får bara byggas på tomtar som redan har en- eller tvåbostadshus. Det innebär att du inte kan köpa en tomt och enbart bygga attefallshus på denna – det måste redan finnas en bostad på tomten.
2. Bygganmälan till kommunen
Det krävs inget bygglov för att bygga attefallshus. Däremot måste du lämna in en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun för att få beslut om startbesked - alltså när du kan börja bygga. Man får inte börja bygga attefallshuset innan man får svar från kommunen, annars riskerar man avgifter eller att de river ner huset.
Vad som ska ingå i anmälan skiljer sig från kommun till kommun, men generellt sätt så ska man bifoga ritningar och beskrivningar precis som man skulle med en bygglovsansökan. Dessutom ska man visa upp personliga uppgifter, fastighetsbeteckning och information om när bygget ska börja. Kostnaden av denna ansökan varierar från kommun till kommun.
Blanketten för byggansökan kan du hämta hos kommunhuset. Räkna med en handläggningstid på minst 10 veckor. Kommunen kommer att bestämma om starttid och sluttid, och eventuellt andra avgifter som kan tilläggas om kommunen behöver komma och besöka platsen.
Vill du bygga attefallshuset närmare än 4,5 meter från din tomtgräns måste du också få dina grannars skriftliga medgivande.
3. Vart får attefallshus byggas? Vart får de inte byggas?
Det finns inga särskilda regler för var exakt på tomten som attefallshus måste byggas. Det enda du behöver tänka på är att om du bygger ett komplementhus så ska detta vara i omedelbar närhet till bostadshuset, men inte kopplat till det. Det är bara om du bygger ut bostadshuset som det ska vara kopplat.
Husen ska ligga nära varandra men tillräckligt långt ifrån att det ska vara möjligt att underhålla varje hus för sig på utsidan. Om du till exempel skulle vilja måla husen på utsidan ska detta vara möjligt utan problem.
Om du kan så ska du bygga huset längre än 4,5 meter från tomtgränsen - då behöver du inte dina grannars skriftliga medgivande. Skulle du behöva bygga huset så nära, och skulle dina grannar inte ge sitt medgivande, så måste du söka bygglov som vanligt.
Attefallshus får inte heller byggas på vissa områden eller i närhet till vissa områden. Enligt miljöbalken krävs ett avstånd på 100 meter från attefallshuset och hav, sjö och annat vatten. Det finns också särskilda regler för vad som gäller om man vill bygga attefallshus nära ett järnvägsområde. För mer information om vad som gäller i din kommun kan du kontakta kommunens byggnadsnämnd.
Man får inte heller bygga attefallshus på mark som är av riksintresse. Detta kan vara till exempel flygplatser eller övningsplatser som är viktiga för försvarsmakten. Kommunens byggnadsnämnd vet också vilka regler som gäller för just detta där du bor.
4. Vilka byggnadsregler gäller?
Attefallshus ska följa Boverkets byggregler, BBR och EKS, Boverkets konstruktionsregler.
Beroende på vilket ändamål attefallshuset har, behöver man följa olika regler. Är det till exempel tänkt att attefallshuset ska fungera som ett permanentboende så måste bostaden vara utrustad med allt sådant som behövs för att det ska fungera som en vanlig bostad. Det inkluderar bland annat kök, badrum och sovplats.
Vad kostar ett attefallshus?
Attefallshus är väldigt populära och finns numera i alla storlekar och prisklasser. Priset beror på husets storlek, material, arkitekt, tillval och en hel massa andra faktorer.
Du kan få ett arkitektritat attefallshus på ungefär minst 200 000 kronor, och då kanske du får möjlighet att tillägga dina egna synpunkter i designen. Ett färdigt hus kan gå på allt från någonstans under 50 000 kronor och upp emot 1 000 000 kronor.
Letar du bara efter ett attefallshus för att använda som garage eller förvaringshus går det lätt att hitta passande hus för under 40 000 kronor, hos till exempel Byggmax.
Attefallshus för bostadsyfte
Eftersom attefallshus för bostadssyfte från och med mars 2020 får ha en area på upp till 30 kvadratmeter är det fullt möjligt att bygga ett hus med två våningar. Om du funderar på att använda huset i det syftet kan det vara värt att tänka på hur du tänker dig att huset ska vara konstruerat, eftersom du också måste ha i åtanke att det ska gå att bo i huset permanent.
Det ska alltså få plats med kök, badrum, sovplats med mera. Fundera på hur många som ska kunna sova och bo i huset samtidigt - är det för en person eller för en familj på tre personer?
Ett attefallshus på två våningar (vanligtvis blir övervåningen ett sovloft) kan få en boarea nästan hela 60 kvadratmeter! Har huset en effektiv design så kan det definitivt kännas betydligt större än det i verkligheten är.
För väldigt enkla attefallshus behöver du knappt spendera 50 000 kronor. På Byggmax finns ett urval av billiga attefallshus som fyller de absolut viktigaste behoven. De säljer också attefallshus med mer utvecklad design, som fyller olika behov.
Attefallshus för andra syften
På attefallshus.se finns en massa olika typer av attefallshus. På hemsidan finns dessutom en guide för de som är intresserade av attefallshus med loft, vare sig detta är för sovplats eller för förvaring.
Vilket ändamål man än bestämmer sig för att attefallshuset ska ha så är det viktigt att tänka på hur planlösningen som bäst planeras. Ju bättre planerat huset är, desto bättre och effektivare användning kommer du att få.
Planlösningen ska också passa med det ändamålet du vill ha. Ska attefallshuset till exempel fungera som garage? Fundera då på detta: hur många bilar ska få plats? Ska det få plats med cyklar? Vill vi ha plats för förvaring? Får förvaringen då plats som huset är designat, eller måste vi istället hitta ett hus med t.ex. loft?
En del vill bygga attefallshus för att använda som hobbyhus. Fundera då på vilken planlösning som bäst skulle passa detta. Ska det bli en musikstudio? Får alla instrument och utrustning plats då? Hur många rum behövs?
Ska det bli en fotografistudio? Vill jag fotografera i naturligt ljus eller med studiolampor – hur ska attefallshusets fönster då ligga? Du som köpare vet bäst vad du behöver, så det är alltid rekommenderat att du gör en lista på dina krav och utgår från det när du letar ditt perfekta attefallshus.
Sammanfattning
Attefallshus ger dig friheten att pyssla med dina hobbys på egen hand, de är också fantastiska som förvaringshus och kan vara schyssta gästhus. För de som bygger attefallshus i bostadssyfte är de dessutom superinvesteringar, särskilt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö där det är svårt att hitta bostad.
För att bygga eget eller köpa färdigt attefallshus behövs inget bygglov, men det är viktigt att man lämnar in en bygganmälan hos kommunen och väntar på svar från dem innan man börjar på huset. Annars riskerar man avgifter, eller till och med att huset rivs ner.
Reglerna som behöver följas finns på Boverkets hemsida. Hör också med din egen kommun för specifikationer. Glöm inte att fråga grannarna om lov om du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen!
Vi hoppas att du har gillat artikeln och fått all den information du behöver kring byggandet av attefallshus!
Lämna ett svar