I vårt tekniska samhälle är det svårt att ens tänka sig ett liv utan elektricitet, och varför skulle vi ens försöka göra det? Ström är inte svårt att få tag i, och sällan speciellt dyrt. Vad många däremot glömmer är att de ofta kan få riktigt billig el om de är lite proaktiva. Genom god planering av sitt avtal kan man tjäna flera tusen, och dessutom främja miljön genom medvetna miljövänliga val.
Innehållsförteckning
- Jämför elavtal – Hitta det bästa elpriset
- Rörligt eller fast elavtal, vilket är bäst?
- Hur ofta ska man kolla?
- En titt på miljövänlig el
- Andra alternativ
- Slutord
Jämför elavtal – Hitta det bästa elpriset
Det finns flera olika sätt när du jämför elpriser. Antingen kan du ringa runt till alla elbolag du kan komma på och ställa frågor om priser och samtidigt försöka förhöra dig om elens miljöpåverkan. Räkna med att det tar dig några timmar och att det kommer att orsaka dig en hel del tandgnissel. Detsamma gäller om du letar upp varje enskilt bolags webbplats och ber dem skicka information till dig.
Vill du istället göra det enkelt för dig väljer du att gå in på compricer.se. Det är ett bolag som har specialiserat sig på att leta upp de lägsta priserna och de bästa villkoren till sina kunder ifråga om en mängd olika produkter och tjänster.
För att hitta det bästa elpriset får du först fylla i ditt postnummer. Du får sedan svara på om du har rörligt eller fast elavtal, hur du bor och hur stor din årliga strömförbrukning är. Sedan vill de veta om du jämför för att flytta eller om du planerar att bo kvar på samma ställe. Efter att ha fyllt i ditt telefonnummer kommer du vidare till en sida där alla olika elpriser presenteras för dig, och du kan välja den billigaste el som finns just nu och jämföra de olika alternativen mot varandra.
TIPS: Ha en gammal elfaktura till hands så att du har all info du behöver för att fylla i uppgifterna och sedan göra ditt val.
Vi vill vara helt transparenta med att vi har ett samarbete med Compricer. Men vi tror absolut att när du testar deras tjänst så kommer du förstå hur mycket enklare allt blir.
Rörligt eller fast elavtal, vad är bäst?
Självklart är strömmen som kommer ur dina eluttag densamma, oavsett om du väljer rörlig eller fast el. det billigaste elpriset vid varje enskilt tillfälle får du däremot alltid med rörligt avtal.
Låter det rörigt? Det är det inte egentligen. På samma sätt som olja, kaffe, apelsinjuice och andra varor handlas på internationella börser gör elen det också. Det innebär att elpriserna kan gå upp och ner ganska mycket. Om det är många som förbrukar mycket el samtidigt som det inte tillverkas så mycket, går priserna upp. Om det skapas mycket el och det inte används så särskilt mycket runtom i världen går priserna istället ner. Som med alla andra finansiella instrument finns det mycket mer att veta för den som vill fördjupa sig i handelsfrågor, men det ska vi inte göra här.
Den leverantören du väljer kan antingen välja att sälja sin ström på den internationella marknaden, och få ett visst belopp för den, eller sälja den till dig. Då blir det såklart så att du måste betala det de förlorar på att inte sälja den på börsen. Ganska enkelt, eller hur?
När du väljer rörligt pris väljer du att få den till det priset den har på marknaden, oavsett hur det går upp eller ner. Leverantören lägger sedan på några ören extra på det priset för att leda strömmen hem till dig, för skatter och för lite annat smått och gott som du egentligen inte behöver tänka så mycket på. Med ett rörligt elavtal kan du för det mesta byta leverantör när du vill.
Väljer du fast elavtal garanterar leverantören att du får ett och samma pris varje månad under en viss period, din bindningstid. Du kan då bara byta leverantör när den tiden har gått ut. Man kan säga att det är som en försäkring. För att leverantören ska kunna lova dig att du aldrig behöver betala mer än det avtalade priset, måste det sättas lite högre än det rörliga. Annars riskerar de att gå med förlust ifall du tecknar avtalet under en period när elen är billig på marknaden.
Om du har råd med lite svängningar, inte vill behöva betala mer än du måste och vill kunna byta leverantör när du vill, kan ett rörligt avtal vara bäst för dig. Om du istället värderar säkerheten i att veta exakt hur mycket du ska betala nu och fem år framöver, och är beredd att betala lite extra för just den säkerheten kan det fasta elavtalet vara det du borde välja.
Eftersom även priserna på fasta avtal går ner när priset är lågt kan det vara en god idé att ha ett rörligt elavtal när priserna är låga, och följa med aktivt i nyhetsrapporteringen så att man kan byta till ett fast avtal innan priserna rusar iväg.
Hur ofta ska man kolla?
Svaret på den frågan beror såklart på vilken typ av avtal man har. Har man ett fast elavtal är det ju inte särskilt lönt att kolla efter billigaste elpris annat än när det är dags att teckna nytt avtal. Om man däremot har ett rörligt avtal är det ingen dum idé att göra kontrollen lite oftare.
Är man väldigt prismedveten vill man kanske byta ofta så fort det skiljer några ören mellan olika bolag, men de flesta nöjer sig säkert med att kolla någon gång varje kvartal. Det är ju inte alls svårt att göra, och jämförelsen kostar ingenting. Lägger man ner lite tid finns det alltså ibland lite pengar att göra för den som konsumerar mycket ström genom att jämföra leverantörerna ofta.
En titt på miljövänlig el
Som nämndes tidigare är det inte bara priset som spelar in. Du måste också låta ditt samvete säga sitt. Till din hjälp när du väljer miljövänlig el har du ett antal märkningar som kan vägleda dig.
Att köpa miljövänlig el innebär att det bolaget man har valt som leverantör garanterar att de tillverkar den elen som man själv förbrukar på ett sätt som ger dem rätten att sälja den som miljövänlig.
Ett av de märkningar som förekommer oftast är Naturskyddsföreningens märkning, Bra Miljöval. Det är en kvalitetsmärkning som garanterar att elen har producerats med hjälp av vind, vatten, sol eller biobränslen. Själva sticker Naturskyddsföreningen ut hakan och säger att just deras märkning är den enda som ställer tuffa miljömässiga krav på produktionen. Utöver att de elbolag som säljer el som sedan säljs som Bra Miljöval producerar strömmen på ett miljövänligt sätt, investerar de i olika projekt som stödjer energieffektivisering och miljö. Hos vissa av elbolagen kan du köpa el som har just den här märkningen mot en extra kostnad.
I slutet av 1990-talet initierade Sverige något som kallas EPD, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem som beskriver miljöegenskaper hos olika produkter och tjänster. Det systemet kom så småningom att bli internationellt, och det förvaltas numera av något som heter International EPD Consortium. För att få kalla sin el EPD-el måste bolagen lämna en produktionsgaranti som visar hur produktionen har gått till, vilka resurser som har gått åt och ifall producenten har orsakat någon negativ miljöpåverkan under produktionen.
SERO är Sveriges Energiföreningars Riksorganisation. Det är en ideell förening som grundades 1980 och som har som mål att främja energiproduktion med lokala och förnybara energikällor som har minsta möjliga miljöpåverkan och som ingår i ett ekologiskt kretslopp. De enda produktionsformerna som ingår här är vind, sol och småskalig vattenkraft. Egentligen är detta inte någon märkning du behöver fundera så mycket över, eftersom det i dagsläget bara är ett enda bolag som får lov att använda den i alla fall.
Miljövänlig el är i stort sätt aldrig det billigaste alternativet som konsument. Men ibland finns det viktigare saker än pengar och här är en punkt där vi skulle vilja dra den slutsatsen. Det skiljer en del i pris per kWh men man bidrar till att försöka behålla vår jord som en plats där man kan leva.
Andra alternativ
Som vi nämnt ovan så finns det flera olika alternativ på el du kan beställa från en leverantör. Men man får inte glömma att det absolut finns möjlighet att producera sin egen el. Vi är verkligen inte experter på detta men vi vill gärna nämna några av de vanligare varianterna.
Den vanligaste varianten av egenproducerad el är genom solceller. De fungerar så att när solljuset träffar en solcell bildas en elektrisk spänning mellan cellens framsida och dess baksida. Så länge solen fortsätter skina bildas den här strömmen. Så det man gör är helt enkelt att man kopplar samman en serie av dessa celler för att man ska kunna utvinna el nog att försörja hemmet.
Installation av solceller kan kosta en del, men priset börjar bli mer och mer pressat. Det är även så att utvecklingen av solceller går framåt i en rasande fart så man kan idag få ut mycket mer el för en mindre yta en vad man kunde för t.ex. 10 år sen. Men även om kostnaden kan uppgå till en del så räknar man med att tjäna igen pengarna på några år eftersom man efter det driver sitt eget hem helt gratis.
Ett annat alternativ som de flesta känner till är vindkraft. Det kommer från en energikälla som aldrig kommer att ta slut. När vinden blåser snurrar vingarna på våra moderna vindmöllor. Inuti finns en stor generator som snurrar runt som alstrar en massa miljövänlig energi så länge vindkraftverket håller.
Argumentet för om ett litet vindkraftverk är värt att installera hemma varierar. De flesta anser att solkraft är bättre och därför även är en mycket bättre investering.
Utöver dessa finns det många experimentella metoder som kan komma att utvecklas mycket i framtiden om efterfrågan finns.
Slutord
Vi är rätt säkra på att många av er som läser denna artikel kommer tänka:
”Hmm, jag kanske borde kolla på om jag kan spara lite pengar här på mitt elavtal”
eller..
”Hmm, gud vad kul det skulle vara att producera sin egen el”
För att sen glömma det några dagar senare. Vilket är helt förståeligt! El är inte det dyraste i världen, men varje sparad krona är en krona som man kan använda till något roligare.
Så med det sagt hoppas vi att ni alla tar en titt på erat elavtal, förhoppningsvis även byter till en miljövänligare variant!
Lämna ett svar