Misstänker du att du har kvalster i sovrummet eller, ännu värre, lider av kvalsterallergi? Då kan det vara dags att undersöka för att sedan åtgärda möjliga problem. Ligger du i riskzonen eller har du upplevt allergiliknande symptom utan att ha fått pejl på vad du är allergisk mot, då kan det vara kvalster som ligger och spökar i sängen.
Varför får du då kvalster och, viktigast av allt, hur blir du av med dem? Det är inte så svårt som man kan tro även om det kan vara en väldigt omständlig process när man väl har fått kvalster – bäst av allt är att undvika att få kvalster till att börja med genom att förebygga på rätt sätt!
Vad är kvalster?
Kvalster är de små osynliga spindeldjuren som äter hudskrap som finns framförallt i sängar där luftfuktigheten och temperaturen är perfekt för deras tillväxt.
Många lider av kvalsterallergi, det innebär egentligen att du är allergisk mot allergenet som finns i kvalstrens avföringspartiklar. Denna allergi kan kvarstå även när själva kvalstret har avlidit och kan orsaka mycket besvär.
Kvalster är 0,3 mm, alltså pyttesmå och de har funnits i 400 miljoner år och man tror att de började flytta in i våra bostäder för ungefär 10 000 år sedan.
Du kan inte se kvalstret utan mikroskop men de bor vanligtvis i våra sängar där de tar sig fram enkelt med sina sugkopps-utrustade ben. De är en av de äldsta nu förekommande djur och finns spridda över hela världen.
Hur får man kvalster?
Kvalster saknar ögon och de andas genom sin hud, därför är det viktigt för dem att omgivningen är fuktig så att de ska kunna upprätthålla en tillräcklig vätskebalans. Fukt i kombination med värme och mörker är dessutom en förutsättning för att de ska kunna föröka sig.
De kan överleva vid en låg fuktighet eller temperatur men då inte föröka sig. Livslängden varierar men ligger oftast på ett par månader beroende på temperatur och luftfuktighet. Under denna livstid hinner honan lägga mellan 30 och 100 ägg.
Deras överlevnadsstrategi är att slå ihop sig och på så sätt skydda varandra så att så många som möjligt överlever. Då deras vanligaste föda är hud-rester och endast några gram hud-rester kan mata flera miljoner kvalster är det viktigt att man håller sängen och rummet rent för att undvika kvalster.
Kvalster får man alltså genom att leva i en fuktig och varm miljö, inte städa ordentligt, inte tvätta sina lakan med jämna mellanrum samt om du har problem med läckor i huset. Anledningar till att luftfuktigheten höjs i din bostad kan främst bero på bristande ventilation eller vid torkning av tvätt inomhus.
Hur blir du av med kvalster?
Kvalster är väldigt motståndskraftiga varelser, de kan överleva långa uttorkningsperioder även om de förlorar 50 procent av sin kroppsvikt.
De förökar sig snabbast när den relativa luftfuktigheten ligger på 70 – 80 procent men trivs bra ända ner till 50 procent. Vid 35 – 45 procent slutar de föröka sig, och så länge luftfuktigheten är hög under några timmar per dygn klarar de sig sedan om luftfuktigheten ligger så lågt som på 10 procent resten av dagen.
Detta gör att en säng som används dagligen blir den perfekta levnadsmiljön. Kvalster dör inom två dygn vid temperatur på -18 grader Celsius (till exempel samma temperatur som din frys) men eftersom allergenen finns kvar efter frysning så är det ingen lämplig saneringsåtgärd.
Bästa sättet att bli av med kvalster är genom att frysa de i -18 grader under två dygn och sedan tvätta lakanen och kuddfodralen i 60 grader.
Vad kan man göra själv för att undvika kvalster
Det är lättare att förebygga och undvika kvalster än att försöka bli av med dem när du väl har dem, så här är några exempel på hur du kan undvika kvalster.
- Då kvalster trivs i fuktiga och varma miljöer är det otroligt viktigt att du har god ventilation och vädrar ofta.
- Använd inte luftfuktare då detta ökar fuktigheten I luften.
- Undvik heltäckningsmattor, ha en layout som är enkel att hålla ren.
- Dammsug med öppna fönster, när du dammsuger virvlar kvalsterallergenen upp och kanorsaka allergi och spridning av kvalstren.
- Dammsug inte innan läggdags.
- Tvätta dina sängkläder i 60 grader samt var fjortonde dag. Kuddar och filtar bör tvättas varje månad.
- Använd kuddöverdrag och påslakan i kvalster-skyddande material.
- Se till att din bostad inte har problem med fukt och ventilation.
- Vädra ofta och håll en sval temperatur i sovrummet, god ventilation ligger på minst 0.5 luftomsättningar per timma.
- Luftfuktigheten bör ligga på under 45 procent vintertid.
Vad är kvalsterallergi?
Kvalsterallergi kan man få om man är allergisk mot allergenet, enzymet i kvalstrens avföring. Det är endast ett fåtal kvalstersorter som kan ge upphov till allergiska besvär och en av dessa grupper finns i våra bostäder, de kallas sängkvalster.
Många refererar ofta till begreppet “dammallergi” i samband med kvalsterallergi men detta är helt fel. Kvalsterallergi har ingenting att göra med damm, faktum är att de faktiskt inte överlever i damm.
Det är enzymet i dess matsmältning, inte själva kvalstret som orsakar de allergiska besvären. Varje kvalster avger runt 20 avföringspartiklar per dygn och det är detta som ger upphov till möjliga allergiska besvär.
Kvalster är vanligare i södra Sverige då det är fuktigare och varmare under vintertid. Man diagnostiserar ofta kvalsterallergi genom att gå till läkaren och göra ett allergitest eller i värsta fall ett lungfunktionstest.
Symptom på kvalsterallergi
Om du misstänker att du har kvalsterallergi så kan du uppleva några av dessa symtom, och de känns oftast värst på natten eller morgonen eftersom du är i kontakt med sängen.
- Försämring av atopiska eksem
- Luftvägsbesvär
- Nysningar och nästäppa
- Rinnande näsa och ögon
Vid lättare besvär räcker det ofta med receptfria antihistamintabletter och ögondroppar från ett apotek samt nässpray med kortison. Om du nu misstänker att du kanske har kvalster, har upplevt ovanstående symptom eller kanske känner att du är i riskzonen kan du börja med att åtgärda möjliga problemorsaker. Se till att tvätta sängkläder regelbundet, undvik dammsugning, framförallt utan öppet fönster samt åtgärda möjliga problem med ventilation och luftfuktighet.
Du kan ta ett luftfuktighetstest i din bostad samt ett kvalstertest på din säng och sedan ett allergitest hos doktorn. Många människor idag lider av kvalsterallergi utan att ens veta om det och det är ju tråkigt att gå omkring och lida när du kan göra någonting åt det.