Din checklista för hur du sköter din gräsmatta under alla årstider

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att ta hand om sin gräsmatta under vår och sommar är någonting som de flesta med en trädgård gör. Många missar däremot att de jobb, om mindre, som behöver göras under höst- och vinterhalvåret. I detta inlägg kommer du att få lära dig just det – hur du tar hand om din gräsmatta under alla årstider på bästa sätt!

Vad gör man med gräsmattan under vintern?

  • Ta det lugnt och planera: Under vintern är det inte mycket som ska skötas på din trädgård. Den första snön har fallit och gräsmattan fryser mer och mer för varje dag som går. Detta är en superbra tid för dig att planera upp hur du ska göra med trädgården under kommande säsong. Du bör också kika igenom din trädgårdsutrustning och se att du har allt som behövs. 
  • Undvik att gå för mycket: Om du går på en nedfryst och skör gräsmatta så kan du skada den underliggande jorden. Försök därför att hindra så mycket fottrafik som möjligt på gräsmattan och förvara inte tunga föremål som exempelvis bilar på den. 

Hur underhåller du gräsmattan under våren?

  • Underhållning av trädgårdsutrustning: Våren är tiden då den första gräsklippningen sker, men innan du börjar så behöver du undersöka din trädgårdsutrustning och se till att allt står rätt till. Framförallt kan det vara bra att slipa klingorna på gräsklipparen samt byta luftfilter, tändstift och motorolja. Vill du läsa mer om detta så rekommenderar vi att du läser vår guide.
  • Första gödslingen: När gräset har börjat vakna till liv igen efter vintern och du har krattat bort löv och andra trädgårdsavfall är det dags för dig att gödsla för första gången. Du gör detta för att ge gräset den näring det behöver, men också för att hålla mossa och annat ogräs borta från din trädgård. 
  • Första klippningen: Du får nu också äntligen plocka fram din gräsklippare. När gräset har växt till sig och blivit omkring 5 centimeter högt så är det dags att klippa det. Kom ihåg att inte klippa det för lågt om det är första gången. 
  • Vertikalskärning: precis som med gödsling och klippning så är vertikalskärning ett bra sätt att hålla gräsmattan i bästa skick. Anledningen för att vi gör detta är för att göra jorden luftigare och ge utrymme för gräsrötterna att ta upp mer vatten och syre. Det hjälper också till att hålla ogräs borta.

Hur underhåller du gräsmattan under sommaren?

  • Gödsla igenGödsling är ett arbete som helst ska ske många gånger under året. I början av juni är det dags att gödsla ytterligare en gång och bidra med rätt näring för gräset.
  • Vattna: Gräset behöver vatten för att må bra. Se därför till att vattna din gräsmatta lite men ofta för att hålla den så grön och fin som möjligt. Du ska helst göra det under morgonen för att vattnet inte ska hinna avdunsta innan gräset har lyckats fånga upp det. Detta steget är särskilt viktigt under mitten av sommaren då dagarna är som varmast.
  • Klipp regelbundet: Tillväxten under sommaren är i full gång och klippning av gräsmattan är ett måste. Här är det dock viktigt att du inte klipper mer än 1/3 av gräsets höjd per gång och försöker hålla det inom 3-5 centimeter. För att hjälpa dig med detta kan du markera på ett utav gräsklipparens hjul och se när gräset behöver växa eller klippas. 
  • Ta bort ogräs: Om det är någon tid på året att ta bort ogräset så är det denna. Ta en rundtur runt gräsmattan och leta efter ogräs i rabatter, längs med kanter och mitt på gräsmattan. Därefter bör du behandla dem med ogräsmedel eller hemmakurer för att få bort ogräset. Läs mer i vår ogräsguide

Vad behöver gräsmattan under hösten?

Sammanfattning

Nu har du läst hela vår checklista för skötsel av gräsmattan under året. Kom ihåg att gräsmattan behöver olika mängder underhåll under olika perioder av året. Det är även viktigt att repetera grunderna genom att regelbundet klippa, gödsla och vattna din gräsmatta för att hålla den i så gott skick som möjligt.