Din guide till maskkompostering!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Maskar i hemmet kanske du ser som skadedjur. Men, faktum är att de inte bara är ett mer miljövänligt alternativ till gödning. De har även förmågan att göra jord av allt ditt gröna skräp.

Detta är din kompletta guide till maskkompostering där vi visar dig steg för steg precis vad du behöver tänka på!

Vad är en maskkompostering?

En maskkompostering är en sorts kompost där du använder dig av maskar för att återvinna och återanvända ditt matavfall. Maskarna har i uppgift att bosätta sig i komposten och förvandla dina matrester till högkvalitativ kompost som du sedan kan använda dig av i exempelvis trädgården. 

Det bästa med detta är att nästan alla kan börja med det. Det enda riktiga kravet som finns är att du måste ha en plats att lägga dina matrester i. Här kan du använda dig av en helt vanlig plastbytta eller något liknande.

En maskkompostering är verkligen det perfekta alternativet för dig som är ute efter att återanvända dina matavfall för att sedan använda dem till något gott igen.  Varför inte exempelvis odla morötterna med gamla morotsskal?

Varför ska jag börja?

Maskkompostering är inte bara ett väldigt smidigt sätt att göra dig av med matavfall. Det är dessutom ett användbart sätt att skaffa dig gödning, även fast du redan för tillfället har en utomhuskompost. Här får du snabba resultat, en rik kompost, men framförallt möjligheten att kompostera året om.

Compost

3 snabba steg för att starta

För att starta din egen maskkompostering behövs det inte så mycket. Allt du behöver är några billiga baskomponenter som ska lägga grunden.

1. Låda med ventilation

Det första steget är att införskaffa dig en simpel och billig plastbytta. Denna kan köpas i nästan vilken butik som helst. Alternativet till detta är att du bygger din egen av trä eller metall. Viktigt är dock att du har åtminstone 900 kvadratcentimeter av area för varje halvkilo av matavfall som ditt hushåll producerar varje vecka. 

Experterna inom detta område rekommenderar att du har en låda mellan 20 och 30 centimeter i höjd, samt 90 centimeter i längd. Du får inte heller glömma att borra eller spika några hål i din låda för att bidra med ventilation för maskarna. Detta ska finnas på samtliga sidor runtom.

2. Ge maskarna lite inredning

För att du ska få ut maximal effektivitet från maskarna så behöver du ge dem en mörk och trygg plats. Den ska även vara lite fuktig och torr på samma gång. Miljön får inte vara blöt. Genom att ha en lite fuktigare miljö så bibehåller du en “fräsch” luft, men samtidigt också den korrekta mängden kondens som krävs.

Här rekommenderas främst att du använder dig av antingen fuktat tidningspapper eller löv från trädgården. Alternativ till dessa underlag är bland annat gamla äggkartonger, lite veckad kartong, gammal gödsel, eller varför inte bara köpa en enkel och kommersiellt producerad maskbädd?

Huvudsaken är att du inte bara tar något underlag på måfå, se till att du har ett fint underlag som maskarna ska leva i. Man behöver dock inte alltid köpa det, använd istället det du har hemma.

3. Tillsätt husdjuren

När du gör din egen maskkompost så använder du dig inte av vanliga daggmaskar, istället använder du dig av kompostmaskar så kallade lövmaskar. Dessa finns att köpa i butik, men går också att hitta om du gräver tillräckligt djupt i trädgårdskomposten. Se till att du samlar på dig många, helst uppemot 500 stycken.

Efter att du har lagt ditt lager av fuktade tidningsbollar eller liknande, är det bara för dig att lite enkelt och försiktigt fösa undan underlaget i ett utav hörnen och lägga ner maskarna. Tillsätt sedan maten som maskarna kan börja smaska på. Sätt fast eller lägg över ett lock på komposten. 

Sist men inte minst, behöver du tillsätta ett underlag för att förhindra att fukten sprider sig över golvet. Detta är särskilt viktigt om du har ett trägolv.

Viktigt att tänka på är också att maskarna ska matas försiktigt. Börja med ett halvt kilo mask och en liter finfördelat matavfall i veckan i en månad. Lägg maten i ett nytt hörn varje gång för att få maskarna att röra på sig lite. Öka sedan mängden matavfall med cirka en liter mat per månad, men stanna på fyra liter eller anpassa mängden om du märker att de små rackarna inte hänger med.

Kom ihåg att maskkomposten hela tiden ska förvaras i ett mörkt, rumstempererat utrymme där det inte sker hastiga miljöförändringar. Maskarna matas framförallt av vegetabiliskt avfall i små bitar, men också tepåsar och kaffesump går bra lite då och då om du inte tar för mycket. Sura avfall såsom apelsinskal, citronklyftor, eller annat likande är något du inte ska överdosera med.

När komposten är svart och smulig så är den helt komplett! Då är din superkompost helt fullbordad och du kan njuta av att du gör goda ting för planeten.

Sammanfattning

Kom ihåg att maskkompostering inte bara är någonting som du själv gör av gott intresse, du gör även din del i att rädda jorden. Som bonus för ditt arbete får du en effektivare gödning som du kan använda dig av året om.

Tänk på att främst använda dig av saker som du redan har liggandes hemma. Den gamla plastbacken för leksakerna och de gamla tidningarna som annars bara skulle slängas är perfekta alternativ. Glöm inte att du inte ska använda dig av daggmaskar. Lövmaskar är det som gäller.

Om du fick lite extra inspiration från denna artikel eller fann den hjälpsam på något vis så skulle vi hemskt gärna vilja att du delar med den till en kompis eller familjemedlem som också letar efter sätt att bli mer miljövänlig!

Skulle det vara så att du blev helt avskräckt från maskkompostering så titta istället på vårt inlägg om de bästa komposterna!

Oavsett val, lycka till med din kompostering!