Förvaring under sängen – utnyttja utrymmet på bästa sätt

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Garderober, skåp och utrymmen på vinden. Vi använder alla platser vi kan för att gömma undan saker vi inte vill ska stå framme. Utrymmet under sängen är däremot en plats vi ofta glömmer bort.

Varför inte även använda utrymmet under sängen för förvaring? En brilliant idé för den trångbodda eller den som vill maximera sina förvaringsutrymmen.

Vi har samlat 11 tips till att utnyttja utrymmet under sängen på bästa sätt!

1. Köp en sänglåda

En sänglåda är en perfekt förvaringsidé som hjälper dig att få ordning och reda på täcken, filtar och kuddar som du inte använder. Du sparar mycket plats i dina garderober och skåp samtidigt som du har dina sängkläder samlade på ett och samma ställe.

Det finns otroligt många olika sorters sänglådor att välja mellan i heminredningsbutiker och på andra varuhus. Matcha gärna dina sänglådor med färgerna på dina kuddar eller andra små detaljer i rummet. Köper du även sänglådor med lock slipper du också envisa dammråttor.

2. Korgar under sängen

Någonting som är väldigt snyggt och passar de flesta hem är att ställa in ett flertal träkorgar under sängen. Extra tjusigt blir det om du har matchat sängen i samma trä som korgarna. Det ger ett stilrent intryck och passar för den som vill blanda praktiskt tänkande med design.

​3. Sängstomme med förvaring

Att köpa en sängstomme med förvaring är ett av de bästa knepen för att maximera utrymmet hemma, men samtidigt fortfarande ha det snyggt och rent. Fördelen med en sängstomme med förvaring är att du enkelt genom att lyfta upp locket har plats att gömma allt ifrån kläder, skor och hemredskap som du inte vill ska stå framme.

Eftersom det är en del av sängen behöver du heller inte dra ut några lösa lådor för att fånga upp damm när du städar. Att investera i en sängstomme med förvaring passar perfekt för studentlägenheten eller den som bor på en mindre yta och inte har tillräckligt med plats.

4. Förvaring för leksaker

Har du barn vet du hur det ser ut i lekrummet en liten stund efter att ditt barn tagit fram sina leksaker. Lego, ritböcker och dockor är bara några av de saker som slängs till höger och vänster. Istället för att försöka få plats med alla leksaker i byrålådor och garderober kan du med fördel utnyttja utrymmet under sängen!

Det finns många leklådor på marknaden med olika tryck och figurer som du kan ställa under sängen. Samla upp alla leksaker och göm dem i lådorna på nolltid. Aldrig har det varit så lätt att städa upp efter en lekstund.

5. Skoförvaring

Är skohyllan full och du har massa skor som står och skräpar i hallen?Köp praktiska skolådor som du kan ställa under sängen.De kommer med olika fack för varje par skor och du kan på ett organiserat och lätt sätt ha koll på alla dina favoritpar.

6. Minibibliotek

Om din bokhylla är full, men du har en hel del böcker som saknar förvaring kan du köpa en utdragbar låda till din säng. Där kan du samla alla dina favoritböcker och de som du inte hunnit läsa än. Praktiskt att ha dina böcker nära till hands till kvällsläsningen.

7. Förvaring för extramadrass

Får du ofta besök av gäster som stannar över natten? Utrymmet under sängen är en perfekt plats att gömma din extramadrass på. Tänk på att hålla din madrass ren och dammfri genom att köpa till ett fodral att stoppa den i. Se dock till att köpa rätt storlek så madrassen får plats.

8. Höj upp sängen

Är du i stort behov av extra förvaring och utrymmet mellan golvet och sängbottnen är för litet finns lösningen att bygga till en ram och förhöja sängen. Du kan själv bestämma höjden du vill ha på din säng. Ju högre upp, desto fler lådor och mer utrymme har du att förvara dina nödvändigheter på. Ett urval av prisvärda sängramar kan du hitta på IKEA och andra liknande varuhus.

9. Plats för resväska

En resväska tar mycket plats i skåp eller garderob. Under sängen däremot, kan du med lätthet förvara din resväska och låta garderoberna vara en förvaringsplats för annat.

Ett extra tips är att även utnyttja utrymmet inuti väskan. Jackor, stövlar och andra säsongsplagg är bara ett förslag av vad du kan förvara i väskan.

10. Sladd – och verktygslåda

Elektroniksladdar och verktyg är i de flestas hem ett måste. Vad som däremot är dumt är om de ligger framme och skräpar i onödan. Rulla ihop alla sladdar och förvara i lådor under sängen.

Verktygslådan med alla tillbehör får också plats utan problem och du kan använda dina lådor till förvaring av produkter och andra saker du använder mycket oftare.

11. Torrvaror och hushållsartiklar

Är det extrapris på varor och artiklar köper vi ofta hem mer än vad vi behöver för stunden. Har du dessvärre en bostad med brist på förvaringsutrymme är det svårt att hitta plats för dina fynd och småköp.

Förvandla ditt utrymme under sängen till ett skafferi. Där kan du rada upp tvätt- och sköljmedel, toapapper, tvål, socker och andra artiklar som inte får plats i ditt vanliga skafferi.

Du kan spara en och annan slant när du handlar hem mycket produkter samtidigt, när du dessutom har plats att stapla upp allt. Tänk dock på att endast förvara torrvaror under sängen för att undvika att locka till skadedjur.

Värt att tänka på när du väljer förvaring

Oavsett vad du väljer att förvara under din säng, se till att du delar upp och organiserar dina klädesplagg och prylar. Köp förvaringslådor med flera olika fack om du förvarar mindre saker för att lättare ha koll på och spara tid när du väl behöver någonting från lådorna.

Om du förvarar klädesplagg som du vet att du inte kommer använda på länge, köp gärna till vakuumpåsar för att hålla kläderna så fräscha hela som möjligt. En annan bra idé är att ha lock eller försegling på din förvaring så du lättare kan hålla det dammfritt.

Undvik att förvara matvaror eller andra produkter som har ett utgångsdatum under sängen. Glömmer du bort dem finns risken att det kommer att börja lukta.

Sammanfattning

Utrymmet under sängen är en jättebra, men underskattad plats för förvaring. Förutom att det är praktiskt, kan du också göra det extra snyggt och se till att förvaringen blir en extra inredningsdetalj.

Det finns många hemsidor och varuhus som säljer förvaringslådor i olika slag och som ständigt kommer med nya idéer hur du kan utnyttja utrymmet under din säng på bästa sätt. Låt fantasin flöda!