Frosta av frysen med 7 enkla steg

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Vattenpölar på golv och rinnande isblock längs frysväggar. Att frosta av frysen är något de flesta av oss drar oss för när det kommer till städning. Det är ofta tidskrävande och bökigt, men det finns en hel del tips och trix för att göra det lättare att frosta av frysen både snabbt och enkelt.

Vi har listat 7 enkla steg till att frosta av frysen på nolltid!

1. Stäng av strömmen och skydda golv

Börja med att dra ur kontakten och se till att ha kabeln på en plats som du vet inte kommer i kontakt med vatten.

Under en avfrostning rinner det ner mer vatten än vad man kan tro, under en ganska lång tid. Det är därför viktigt att skydda ditt golv mot eventuella fuktskador. Använd gärna gamla handdukar du inte är rädd om för att skydda golvet.

Se till att du täcker alla ytor – runt, under och framför frysen då isen rinner längs väggar ner mot golvet. Du kan också ställa en balja framför frysen som tar upp en hel del vatten innan det når golvet.

Under en avfrostning är det mycket vanligt att du får vrida ur eller byta dina handdukar ett flertal gånger. Lämna helst därför inte frysen utan tillsyn under en längre tid.

2. Töm frysen på matvaror

Börja med att gå igenom de matvaror du har i frysen. Kan du slänga något? Rensa och ställ ut de matvaror du vill ha kvar. Ett tips är att planera in att frosta av frysen när den inte är helt full av mat. Det blir lättare med förvaringen under den tid varorna behöver stå utan frys.

Under vinterhalvåret kan du med fördel ställa ut matvarorna på din balkong eller i din trädgård. Frostar du däremot av frysen på sommaren, vira då in dem i tidningspapper eller handdukar och lägg dem på en mörk, sval plats inomhus, exempelvis din källare.

Har du en frysbox med isblock hemma är det också en perfekt plats att bevara dina matvaror på. I annat fall kan du fylla din diskho med krossad is och lägga din mat där.

Ytterligare en lösning är om du har en snäll granne som har extra plats i frysen. Då kan du bevara dina varor där under de timmar din frys behöver stå tom.

3. Ta ut alla hyllor och glasskivor

Innan isen börjat smälta är det en bra idé att ta ut alla hyllor, lådor och eventuella glasskivor från frysen. Har du en frys och kyl i ett så glöm inte att ta ut alla hyllor för rengöring även där, då isen kommer smälta ner till kyldelen.

Genom att ta ut alla lösa delar slipper du skador på glasskivor och dylikt ifall små isblock skulle falla ned med kraft.

4. Avfrosta

Detta är den viktigaste delen. För att avfrosta en frys på det mest effektiva och tidsparande sättet, koka upp vatten i kastruller och/eller djupa stekpannor och ställ in i fryshyllorna.

Byt ut vattnet igen när du känner att det svalnat. Detta snabbar på avfrostningstiden avsevärt, då en normalstor frys kan ta upp till flera timmar att avfrosta.

Det finns ett flertal gamla husmorstips som att exempelvis blåsa med varm luft från röret av en dammsugare eller hårfön. Av säkerhetsskäl är det bäst att aldrig använda elektroniska redskap i närheten av vatten.

Då isen med hjälp av varmvattnet smälter i en snabbare takt kan du ofta lossa på stora isblock direkt istället för att vänta på att isen smälter ner. Vill du att avfrostningen ska gå ännu snabbare kan du också skrapa bort isen lätt med exempelvis ett köksredskap. Se då till att materialet är av plast för att undvika repor och skador på väggar och hyllor.

5. Spola av hyllor

Medan avfrostningen är igång kan du om du vill spara tid, samtidigt diska och göra rent frysens hyllor som du tagit ut innan avfrostningen sattes igång. Tänk här på att låta hyllorna nå rumstemperatur innan du diskar dem så att det inte blir några sprickor på glaset.

Ofta har det samlats is, matrester och beläggningar på hyllorna som nu när isen smält är lätta att torka av med en kökstrasa och vanligt diskmedel. Låt de stå och torka.

6. Rengör och torka väggarna

När du är säker på att all is har smält och att de inte finns några isblock kvar i något vrå, rengör och torka rent alla väggar och kanter på frysen. Kolla en extra gång att det inte fortfarande finns vatten någonstans. Detta för att undvika att is bildas så fort temperaturen når minusgrader igen.

7. Ställ tillbaka varorna

Du kan nu sätta på strömmen igen och lägga tillbaka alla hyllor. Se till att frysen är på och i rätt läge. Vänta tills frysen nått rätt temperatur och ställ in dina matvaror igen.

Varför är det viktigt att frosta av frysen?

En frys med mycket isavlagring begränsar utrymmet för dina matvaror. Det blir svårt att se vad för mat du har i frysen och det blir också svårare att ta ut dina varor. Förutom platsbristen så fungerar en frys mycket sämre om det har bildats för mycket is runt väggarna.

En frys i behov av avfrostning drar dessutom mycket mer el, så förutom att tänka på den ekonomiska biten bör du tänka ur ett miljöperspektiv. Du hjälper miljön samtidigt som du sparar pengar!

Hur ofta bör man avsätta tid för en avfrostning?

Att veta när det är dags att frosta av sin frys och hur ofta är en något individuell fråga. Främst så beror det på vad för slags frys du har, hur gammal den är och hur mycket issamling som har hunnit bildas.

Att öppna sin frys ofta leder till att is bildas snabbare och du kommer behöva frosta av den mer än om du låter bli. I regel brukar det dock räcka med runt två gånger per år. En bra idé är att i samband med exempelvis vårstädning och inför jul/nyår även ge din frys ett lyft.