Hur blir man av med bananflugor – 10 enkla tips!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Bananflugor i skafferiet, i sovrummet, vid soporna – bananflugorna är överallt! “Hur kom de här hemska varelserna in i hemmet”, kanske du tänker. Då är du inte ensam. Många lider av bananflugor som invaderat deras hem. Det kan ibland också kännas som en omöjlighet att bli av med dem.

Men de goda nyheterna är – det går garanterat att få bort dem! Här kommer våra 10 bästa tips!

1. Förvara allt du kan i kylskåpet!

Det här är tips nummer ett av en anledning.

Du har säkert märkt att den största svärmen av bananflugor i hemmet brukar samlas där du lägger din frukt? Bananflugor älskar frukt och grönsaker, särskilt det som är moget och övermoget.

Förvara därför all frukt och grönsaker i kylskåpet. Då minimerar du risken och kanske den största dragningskraften av bananflugor i ditt hem. Flugorna kommer inte att kunna komma in i kylskåpet, och de som mot all förmodan lyckas smita in när kylskåpet är öppet kommer inte att överleva i kylan.

2. Städa ordentligt

Det är väldigt viktigt att du städar ordentligt om du vill få en riktig chans att bli av med dessa irriterande flugor.

Se till att ditt hem är skinande rent, och gör rent mer regelbundet än du brukar. Detta gäller särskilt på sommaren, bananflugans högsäsong. Bananflugor lever längst i behagliga temperaturer mellan 25 – 30 grader, och lever då i ungefär 30 dagar.

Se därför till att särskilt under sommarmånaderna, lägga undan mat och sötsaker snabbt. Städa också undan smulor och annan smuts som kan locka till sig bananflugor så ofta som det går.

3. Släng sopor på rätt sätt

Nu kanske du undrar vad vi menar med att kasta sopor på rätt sätt – det finns väl inte många sätt man kan göra det?

Vanligtvis slänger många sopor i en öppen sophink i köket, men prova istället med stängda sophinkar och släng soporna oftare. Till exempel kan du prova att alltid sluta plastpåsen du slänger mat i, direkt efter att du lagt ner någonting nytt i den. Sedan är det väldigt bra om du kan se till att slänga soporna dagligen.

Ju oftare du slänger soporna desto bättre, eftersom maten inte ligger och blir gammal och börjar lukta – någonting som bananflugor älskar.

4. Röj undan tomma dricksflaskor

Bananflugor tycker det är fest när de får syn på tomma eller nästan tomma flaskor. De är nöjda och glada med all dryck, från juice och saft, till vin och cider.

Försök därför att slänga gamla flaskor så snart som det går – låt dem inte stå öppna i hemmet, det kommer flugorna ta som en inbjudan. Om du har en halvtom flaska är det viktigt att försöka lägga lock på den på bästa möjliga sätt, eftersom flugorna även kommer söka sig till dessa.

5. Komposten är inte lika viktig

Försök att inte kompostera lika mycket under bananflugsäsongen. Komposten är där gammal mat, frukt och grönt åldras, mognar och börjar lukta. Därför frodas självklart bananflugor här.

Ta en paus från kompostering under årets varmare månader, och kör igång igen när det är för kallt för bananflugorna.

6. Häll kokt vatten i avloppet

Har du märkt hur snabbt bananflugor förökar sig? Det är många gånger svårt att missa. Ena dagen har man 5 bananflugor och dagen efter känns det som att man ser 30.

En av bananflugornas favoritställen att lägga ägg på är i avloppssystemet. Usch, vad äckligt! Du kan på bästa sätt stoppa flugornas onda plan genom att koka vatten och hälla det i avloppssystemet.

Upprepa i diskhon i köket, och alla andra handfat som finns i hemmet, till exempel i tvättrummet. Glöm inte handfaten och dräneringen i badrummet och toaletten!

7. Rensa bort flugvänliga blommor

Bananflugor är, ovanpå allt, stora fans av vissa blommor. Av den anledningen kan det vara så att vissa blommor som du har i hemmet måste kastas eller flyttas till ett ställe som är mindre nåbart för flugorna.

8. Den klassiska fällan – vinäger och diskmedel i ett glas

När du har gjort allt du kan för flugorna att inte frodas och förökas i ditt hem kan du gillra fällor för att säga bye bye till flugorna som finns kvar.

Det klassiska knepet, som har gått från generation till generation, är vinäger- och diskmedelstekniken.

Gör så här:

 1. Ta ett glas eller en skål och lägg i några droppar diskmedel
 2. Häll i 1 dl vinäger och 0,5 dl honung
 3. Blanda
 4. Ställ fram där bananflugorna härjar

Fällan fungerar genom att bananflugorna lockas till vinägern och honungen, men när de kommer fram till skålen eller glaset drunknar de istället i blandningen. Diskmedlet tar bort ytspänningen så att flugorna sjunker till botten direkt.

9. En söt petflaska

En annan fälla man kan gillra är att fylla en petflaska med någon söt dricka, till exempel saft eller juice. Tanken är att bananflugorna ska söka sig till det söta och att du kan fånga dem när de festar på drickan.

Ditt jobb är att ställa fram flaskan öppen, och sedan skruva om locket på flaskan med alla flugor i och skaka om så att de drunknar. Sedan får du repetera proceduren tills du fått tag på alla flugor.

10. Äppelcidervinäger- och plastfolietekniken

Vår sista fälla värt att nämna kräver lite gör-det-själv pyssel.

Till denna fälla behöver du:

 • Äppelcidervinäger
 • Plastfolie
 • Gummisnodd
 • Tandpetare (något att peta hål med)

Här ska du lura ner flugorna i äppelcidervinägern.

Så här gör du:

 1. Öppna äppelcidervinägerflaskan och använd detta som själva fällan. Om du inte vill slösa på mer vinäger än du måste, häll några droppar i ett glas i stället.
 2. Täck öppningen med plastfolie och fäst den med en gummisnodd.
 3. Stick ett hål dit flugorna kan flyga in. De kan inte motstå vinäger.
 4. Flugorna kommer att flyga in och inte kunna ta sig ut – super!

Sammanfattning

Äntligen flera sätt att få bort de superirriterande bananflugorna! Vi hoppas våra 10 tips kommer hjälpa dig på ett eller annat sätt.

Två saker att komma ihåg:

 1. Håll rent!
 2. Förvara frukt och grönt i kylskåpet!

Lägg ett bokmärke på denna sida ifall du har framtida flugproblem; våra tips är aldrig mer än ett klick bort!