Hur blir man av med sniglar i trädgården?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

En av de stora fienderna i din trädgård är sniglarna! De glupska och oinbjudna gästerna kan bli ett stort problem för trädgårdsägare och de förökar sig dessutom snabbt, då en enda snigel kan lägga hundratals ägg.

Extra farlig är den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas, som är särskilt glupsk tillsammans med åkersnigeln som ibland kommer i stora mängder.

Hur kan du då bli av med sniglar i trädgården? Tyvärr finns det inte en tvärsäker och effektiv bekämpningsmetod, men det finns en hel del användbara tips som kan hjälpa dig med problemet!

1. Håll ordning och reda

Sniglar är blötdjur som är känsliga mot torka. I en trädgård försöker alltså sniglarna att leta efter mat, men också att hitta en plats att gömma sig från torka och sol. Därför är sniglarna väldigt förtjusta i exempelvis lövhögar, plankor och liknande.

Detta betyder att du gör det svårare för sniglarna att gömma sig och hitta platser där de är bekväma om du håller omgivningen i trädgården städad och fri från gamla plankor eller lövhögar. 

Om det finns en dåligt skött kompost i trädgården kan detta vara en mycket inbjudande plats för sniglarna. Detta kan dessutom vara en inbjudande miljö för äggläggning, vilket du självklart vill undvika.

2. Undvik snigelägg

På tal om äggläggning är naturligtvis snigelägg något du vill undvika med alla medel. Ett sätt som snigelägg kommer in i trädgården är att äggen följer med jord eller växter vid transport.

Därför är det viktigt att vara försiktig med var du hämtar jord och växter till din trädgård från. 

Köp alltid växter och jord från ett område som du har koll på. Om det området skulle vara drabbat av sniglar kan äggen transporteras över till trädgård. Om dessa ägg kommer från mördarsnigeln kan situationen snabbt förvärras.

Om du vill vara extra säker kan du skölja av rotsystemet på växter du köpt för att försöka skölja bort eventuella snigelägg.

3. Djur som äter sniglar

Ett tips för att bekämpa de glupska sniglarna är att fundera över vilka djur som vill äta dem! Därför kan du på olika sätt bjuda in djur i din trädgård som tycker att sniglar är en riktig delikatess! Här är en lista på olika djur som äter sniglar:

  • Ankor
  • Fåglar
  • Höns och gäss
  • Paddor eller grodor
  • Kopparödlor
  • Snokar
  • Igelkottar
  • Jordlöpare
  • Kortvingar

Vissa som bor i rätt miljö väljer att skaffa en anka att ha i trädgården. Ankan gödslar dessutom trädgårdslandet. Dock kan ankor ibland äta lite av småplantor. Därför är det bäst att inte ha en anka i nysådda trädgårdar.

Förutom att skaffa djur kan du också helt enkelt bjuda in djuren mer, till exempel att locka fåglar att bosätta sig i närheten genom att sätta upp fågelholkar.

4. Avlägsna för hand

Om du redan har en trädgård full av sniglar är en lösning att helt enkelt patrullera trädgårdslandet när du har lite och leta efter dem. Den bästa tiden att fånga sniglarna är tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det är fuktigt. 

Det är inte en särskilt kul sysselsättning för de flesta, men vissa väljer exempelvis att hälla hett vatten över sniglarna eller klippa dem. I så fall ska du klippa snigeln nära huvudet.

Tidigare har många använt sig av metoden att använda salt när de vill bli av med sniglarna. Dock innebär denna metod en hel del smärta för sniglarna. Därför rekommenderas inte denna metod när vi vill ha bort sniglarna, genom snigeltortyr.

5. Skapa en fälla

En metod många anser vara effektiv är att gillra små snigelfällor. Många använder sig av öl när de gillrar denna fälla då doften lockar sniglarna till sig.

Du kan skapa denna fälla genom att gräva ner en skål med öl, med endast en liten del av kanten som sticker upp över jorden. Då lockas sniglarna in och de drunknar. Glöm dock inte att tömma fällan varannan dag. Öldoften kommer bara locka sniglar i ett till två dygn.  

En annan uppfinning av dansken Michael Petersen är att gräva ner en mjölkkartong med skruvlock, fylld med en hemmagjord vätskeblandning​​bestående av en liter vatten, 25 gram maltextrakt och 3 cl sprit. ​

Vätskeblandningen lockar till sig sniglarna, som kryper in. Du skruvar sedan på korken och slänger kartongen. Med denna metod sägs man kunna fånga 20–50 sniglar på en till två dagar.

6. Snigelgift

Naturligtvis finns också bekämpningsmedel som just ska skada sniglar men inte andra djur och växter. Ett naturligt ämne som funkar som snigelgift är järnfosfat, som får sniglarna att tappa aptiten så de svälter ihjäl.  

Det finns också ett naturligt bekämpningsmedel som är en sorts mikroskopisk rundmask som kallas nematoder och infekterar sniglar. Dessutom tycker inte sniglar om hästkastanjer. Vissa maler därför hästkastanjer och strör ut det som en barriär runt trädgården.  

7. Staket eller hinder

Ett sista tips är att du kan bygga ett litet snigel-staket runt delarna av trädgården du bryr dig extra om. Du kan bygga detta staket av exempelvis zinkplåt eller kopparplåt.  

Plåten bör vara högst 0,8 millimeter tjock och staketet bör vara 40 centimeter högt, med hälften av höjden under marken. Överkanten på staketet ska böjas utåt i två veck för att bilda en barriär för sniglarna.

Sammanfattning

Det finns alltså många användbara tips att prova på för att bli av med sniglarna från din trädgård.

Vilket tips vill du prova på först? Kanske att städa mer i trädgården, undvika snigelägg eller skaffa ett djur som äter sniglar? Eller kanske att avlägsna dem för hand, eller bekämpa dem med fällor, bekämpningsmedel eller ett staket?

Vi hoppas du provar på dessa tips och att din trädgård håller sig fri från de glupska blötdjuren!