Hur får man en grönare gräsmatta?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

En grön och hälsosam gräsmatta kräver mycket jobb och rätt underhåll. Det finns en hel del olika knep du kan ta hjälp av för att få den perfekta gröna färgen på din gräsmatta. I detta inlägg kommer vi att gå igenom precis hur du kan göra detta. Vi går igenom de bästa och mest effektiva sätten att få en grönare gräsmatta! 

Ta tag i mossan!

Det första steget för att få en grönare gräsmatta är att ta tag i mossan. Mossuppbyggnad på din gräsmatta är sällan grön, och ännu ovanligare är det att den ser fin ut. För att få bort denna finns det en hel del saker du kan göra själv.

Mossan trivs generellt bäst i skuggiga och fuktiga områden. Kanske har du en byggnad eller några stora träd som skuggar en del av trädgården. Kanske är det dags att använda gräsfröblandningar för att ta över mossan. Du kan även gräva om och lägga ett dränerande skikt av sten i botten för att få bort den överflödiga fukten.

Mossan kan också bero på att du inte har gödslat på länge. Näringsbrist leder till att gräset får en sämre konkurrenskraft, något som mossan och ogräs sedan drar nytta av. Prova att gödsla din gräsmatta riktigt ordentligt. Alternativet till detta är att du använder ett mossmedel som dödar mossan, men ändå bevarar gräset.

Vattning – rätt tid och mängd

Den bästa tiden på dygnet att vattna din gräsmatta är på morgonen. Detta ger gräsmattan den perfekta möjligheten att absorbera vattnet och genomgå fotosyntes. Skulle du istället lägga vattningen senare på eftermiddagen så skulle solen förånga vattnet och inte ge gräset samma möjlighet.

Samma sak gäller under natten, då blir det oftast alldeles för blött för gräset. Detta kan i sin tur leda till mossuppbyggnad och att andra växter tar plats. På morgonen förekommer det oftast svalare och mjukare vindar som låter jorden ta sin tid med att absorbera vattnet.

Mata gräsmattan

Människan matas genom mat och gräsmattan matas genom gödsling – därav uttrycket. Anledningen till att vi gödslar våra gräsmattor är för att bidra med den rätta näringen som gräsmattan behöver under olika årstider och klimatförhållanden.

Gödslingen hjälper också med att förhindra att ogräs uppkommer. Detta är oftast den primära orsaken till att gräset inte blir så grönt som du hade förväntat dig.

När gräset har tillräckligt med näring ger det upphov till starkare bindningar i gräsplantorna. Detta leder i sin tur till att hela gräsmattan blir som ett samarbetande, skyddande lager som har stor konkurrenskraft mot ogräset och andra växter.

Klipp gräset i rätt höjd

Att klippa gräset i rätt höjd är viktigt för gräsmattans välmående. Klipper du gräsmattan för kort så är det mer än sannolikt att den torkar ut snabbare och förlorar det viktiga fästet i marken. Klipper du däremot gräsmattan för lite så kan den “skugga” sig själv. Gräsmattan behöver solljus för att kunna växa och genom att klippa den för lite så förhindrar du den att göra just det.

Det är också viktigt när du klipper din gräsmatta att du använder dig av en gräsklippare som har vassa knivblad. Om du inte gör det så klipper du faktiskt inte gräsmattan, istället slår du av den, något som kan skada gräsmattan. Den generella riktlinjen att följa här är att du ska försöka hålla din gräsmatta någonstans mellan 3-5 centimeter i höjd.

Hur vet man när den är mellan 3-5 centimeter? Det finns faktiskt ett superenkelt knep du kan använda dig av. Markera ut rätt längd på ett av gräsklipparen hjul. Gör sedan en markering upp och ner för att visa om det ska växa ytterligare eller om du ska klippa av det. Vi går igenom den rätta klipphöjden mer i detalj i vår klippguide.

Sammanfattning

När det kommer till att få den grönaste gräsmattan i området så är det faktiskt inte så många steg du behöver gå igenom. Med en kombination av förebyggande åtgärder och kontinuerligt underhåll så är det inte svårt att få en grön och välmående gräsmatta.

Se till att du får bort mestadels av all mossa och ogräs eftersom att dessa växter är de största bovarna när det kommer till att missfärga din gräsmatta. Det är även superviktigt att du klipper gräsmattan i rätt höjd. Om du inte gör det och istället klipper din för kort så kan det innebära att du får en torr och orange gräsmatta istället.

Känner du att du har lärt dig något efter detta inlägg? Var då inte rädd för att skicka vidare den till en kompis och kommentera hur det har gått för dig och din gräsmatta!