Hur högt ska man klippa gräset?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Gräsmattan. En av trädgårdens viktigaste delar. Förutom att du behöver underhålla gräsmattan så att den är grön och inbjudande, måste du även se till att den har den perfekta höjden. ​​I detta inlägg kommer vi att gå igenom allt du behöver tänka på när det kommer till den optimala gräshöjden. Du kommer att få områdets finaste, grönaste och mest omhändertagna gräsmatta helt enkelt!​

När ska man klippa första gången för året?​

Allt börjar med den rätta tajmingen. Den första klippningen beror lite på vart i landet du bor. En tumregel att gå efter är att du bör klippa gräset när våren har kommit, att gräsmattan har blivit torr och i samband med den första gödslingen. Oftast är denna period någon gång under april månad, men som sagt, det kan skilja sig beroende på vart du bor i landet.​

Den “rätta” längden​

Klipphöjden på din gräsmatta är beroende på om du har en parad- eller nyttogräsmatta:

  • Om du har nyttogräsmatta (den vanligaste gräsmattan) bör den klippas mellan 3-5 centimeter i höjd. 
  • Har du däremot en paradgräsmatta (mycket stora ytor, oftast utan eller minimal växtlighet på gräsmattan) bör denna gräsmatta klippas något kortare, runt 3 centimeter. 

Varför vi håller oss till just denna klipphöjden är för att korta grässtrån är mer mottagliga för solljus och drabbas oftare av uttorkning. En för kort klippning skadar också gräsplantorna. 

Men det är inte bara klipphöjden man bör tänka på, du behöver även ha din gräsklippare i åtanke. När du ska klippa gräsmattan så är det vassa gräsklipparknivar som gäller.  

Om du inte har vassa knivblad så kommer du inte att “klippa” gräsmattan, istället kommer du att slå av den. Detta är inte bra då du skadar den underliggande gräsplantan i processen och kan förhindra framtida tillväxt. 

Sist men inte minst så vill vi nämna att du helst också ska klippa gräsmattan regelbundet och ofta. Detta skiljer sig lite beroende på månad, men satsa på omkring en gång per vecka under våren och 1-2 gånger i veckan under högsommaren.

Du ska inte låta det gräset växa till 10 centimeter för att sedan klippa ner det. Istället är det mycket bättre om du klipper ner det några centimeter åt gången, flera gånger. Det nyklippta gräset ska helst ligga kvar direkt på gräsmattan och användas som naturligt gödsel. 

Varför det finns undantag​

Nackdelen med att förhålla sig till vissa mått när man klipper sin gräsmatta, är att detta inte tar hänsyn till de olika klimatförhållandena som naturligt kommer och går under året. Istället är detta bara en riktlinje som stämmer in på majoriteten av årstiderna. 

Faktorer såsom regnfall, soltimmar och skugga är alla saker som spelar in. Befinner du dig under en period på året då det regelbundet kommer ett par regnskurar så kommer detta naturligt också stimulera tillväxten av din gräsmatta. Detsamma gäller om du har för mycket solljus och den torkar ut, då behövs inte lika mycket gräsklippning. 

När det är som varmast på året kan det vara fördelaktigt att du håller dig till den högre delen av riktlinjerna, det vill säga runt 5 centimeter. Detta för att gräset då fungerar som en naturlig skuggläggare över sig själv, något som kan förhindra uttorkning. 

Börjar det sedan regna en massa så är det dags för dig att öka frekvensen du klipper din gräsmatta. Kanske har du klippt den en gång i veckan tidigare, nu är det dags att klippa den två, eller kanske till och med tre gånger om klimatet speglar det. 

Som du kanske har märkt så är gräsklippningen ett balansspel. Vi är väl medvetna om att detta förmodligen inte kommer att hålla sommaren ut. Det viktigaste är bara att du försöker göra ditt bästa de flesta veckorna.​

Hur du kommer ihåg riktlinjerna​

Ett superenkelt tips för att veta när ditt gräs har nått cirka 3-5 centimeter är att du tar en spritpenna eller likande och gör en tydlig markering på ett utav din gräsklippares däck. Därefter kan du också markera en pil upp och en pil ner för att veta om det är dags för klippning, eller om du ska vänta lite till.  

Denna metod fungerar förutsatt att du redan har den rätta höjden inställd på din gräsklippare. För att få fram detta är det bara att experimentera och testa dig fram några gånger.​

Sammanfattning

Nu har du fått läsa en hel del om vilken gräshöjd som är den bästa. Kom ihåg att detta bara är en riktlinje, längden just du ska ha på din gräsmatta skiljer sig från månad till månad. Tänk på att skugga gräset lite extra under torra perioder och klippa gräset kortare och oftare när det växter som bäst.  

Vill du sedan få lite hjälp med att hålla koll på när gräset är mellan 3-5 centimeter så kan du markera denna höjden på din gräsklippare tillsammans med en pil upp, respektive ner. Då kan du enkelt se om det är dags för klippning eller väntetid.  

Skicka gärna vidare denna artikeln till någon som kan ha nytta av dessa tips och kommentera gärna när och hur du själv klipper ditt gräs!​