Hur jämnar man ut gräsmattan?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att få till en jämn och fin gräsmatta i trädgården är de flesta husägares dröm. Det är dock vanligt att gräsmattan drabbas av ojämnheter som gör att den förlorar sitt fina yttre. Anledningarna till att gropar och ojämnheter uppstår är flera, men som tur är, så är problemet lätthanterat med rätt verktyg. I detta inlägg ger vi tips och råd till hur du kan jämna ut gräsmattan en gång för alla!

När ska man jämna ut gräsmattan?

Den bästa tiden att jämna ut din gräsmatta är i augusti. Under denna månad är jorden uppvärmd till den optimala temperaturen, det förekommer även mycket dagg och annan fukt som hjälper det nyplanterade gräset att gro och växa till sig snabbare.

Grunderna till att jämna ut din gräsmatta

När det kommer till utjämning av gräsmattan så är det inte komplicerat, det enda som krävs är att du har lite tålamod beroende på hur stort problemet är och hur stor gräsmatta du har. Har du några små ojämnheter så går dessa busenkelt att fixa till, du behöver då endast skära upp dem i små kvadrater.

Här rekommenderas ofta att du använder dig av en kantskärare som kommer djupt ner i jorden. Alternativet är en skyffel eller liknande som kan ta mycket och raka linjer. När det är klart så viker du upp grästorven, fyller på med jord eller sand och lägger tillbaka gräsbitarna.

Har du istället en upphöjning så är det samma process som gäller – bara bakvänt. Istället för att fylla på med jord så tar du istället bort jorden. Oavsett om det är en grop eller en upphöjning som du korrigerar behöver du även vattna gräsmattan efteråt.

Stora gropar – större problem?

Är det både större och djupare gropar som du behöver handskas med så är det arbete i etapper som gäller. Detta innebär att du behöver ha lite mer tålamod och dela upp arbetet i flera omgångar. Du börjar precis som tidigare med att fylla i sand eller jord, så och vattna. Ge därefter gräset lite tid att växa till sig innan du repeterar proceduren en gång till.

Talar vi istället om stora, men inte så djupa ojämnheter så är det bättre att dressa dessa med sand eller jord. Även detta görs i flera omgångar, denna gången med 1-3 centimeter påfyllning per intervall.

Genom denna metod bygger du upp den på de områden som behövs. Precis som när du jämnar ut djupa gropar så behöver du vänta lite till gräset har börjat växa innan du lägger på nästa lager.

Steg-för-steg (beroende på ojämnhet):

Små hål och gropar

 1. Skär ut delar av gräsmattan i form av kvadrater. Detta för att det ska vara lättare att placera tillbaka dem när du är klar. För att göra detta kan du använda dig av en skyffel. Djupet ska ligga omkring 4-5 centimeter och du behöver även se till att du får så jämna gräsdelar som möjligt.
 2. Lägg gräsdelarna åt sidan, dela upp stora jordklumpar och ta bort eventuella stenar.
 3. Trampa ner jorden så att den blir kompakt.
 4. Fyll i jord eller sand till önskad höjd så att ett jämnt lager bildas.
 5. Lägg på gräsbitarna från tidigare och trampa ned dem så att de får bra kontakt med jorden igen.
 6. Vattna området du har jämnat ut.

Djupa hål och gropar

 1. Skär ut kvadratliknande delar av gräset. Detta för att lättare kunna placera tillbaka dem när du är klar. Använder du dig av skyffel så ska djupet vara omkring 4-5 centimeter.
 2. Fyll gropen med sand eller jord.
 3. Vattna jorden och packa den hårt.
 4. Låt jorden återhämta sig och vänta med nästa omgång tills gräset har börjat växa igen.
 5. Upprepa processen tills du känner dig nöjs med slutresultatet

Stora hål och gropar

 1. Identifiera ytan som ska fyllas på.
 2. Dressa den i intervaller om 1-3 centimeter jord eller sand.
 3. Vänta tills gräset har börjat växa.
 4. Upprepa processen tills slutresultatet är vad du önskar.

Upphöjningar

 1. Skär ut kvadratliknande delar med hjälp av skyffel eller kantskärare och lägg dem åt sidan.
 2. Ta bort överflödig jord som bidrar till upphöjningen.
 3. Lägg tillbaka gräsbitarna igen och trampa och stampa tills gräset har fått bra kontakt med jorden igen.
 4. Vattna området du jämnat ut.

Sammanfattning

När du ska jämna ut din gräsmatta så är det inte så många steg du behöver tänka på, du behöver bara lite tålamod och motivation för att utföra jobbet. Grundregeln här är att du behöver skära ut kvadratliknande gräsbitar, oavsett om du ska korrigera en upphöjning eller grop.

Kom också ihåg att den bästa tiden på året för att göra detta är under augusti månad då jorden har dagg och gräset kan växa som snabbast. Sist men inte minst så vill vi påminna dig om att göra de större arbeten i omgångar.

Känner du någon annan som har en ojämn gräsmatta? Skicka gärna vidare inlägget och sprid dina kunskaper!