Hur kalkar man av en kaffebryggare?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Sugen på en kopp kaffe? Smakar kaffet illa eller inte riktigt lika gott som det brukar. Detta är ett tydligt tecken på att det är dags att rengöra kaffebryggaren. Du kanske inte skulle vara lika sugen på den där koppen kaffe om. Du visste att din kaffebryggare troligtvis innehåller både mögel och svamp!

I nästan varannan kaffekokare växer det svamp eller mögel och en högre halt skadliga bakterier än på din på din toalettstol. Dags att rengöra kaffebryggaren. Hur gör man? Vad är det bästa sättet att rengöra kaffebryggaren på så att du kan njuta av en god, bakteriefri kopp kaffe igen?

Varför bör du kalka av din kaffebryggare?

En kaffekokare är en fuktig miljö vilket innebär att både mögel och bakterier trivs och frodas där. I stor utsträckning klarar din kropp av att hantera dessa skadliga bakterier men om nivåerna blir för höga kan du bli sjuk.

Hur ofta bör du kalka av?

En kaffebryggare som används dagligen bör kalkas av en gång i månaden eller varannan månad om du bor i ett område som har mjukt vatten.

Kannan, locket och filtret bör rengöras med varmt vatten varje dag för att hålla bakterierna borta. Lever du i ett område där det är fuktigt och samtidigt använder din kokare ofta kan du behöva rengöra den ännu oftare.

Vilka metoder finns det?

Det räcker inte att rengöra kaffebryggaren med hett vatten, om du vill rengöra den ordentligt och bli av med kalkavlagringarna kan du följa något av tipsen nedan.

Rengör med ättika

  • Fyll kaffebryggarens vattenbehållare med 1 del ättika och 3-4 delar vatten (ättiksprit kräver 5-6 delar). Lägg i ett pappersfilter i filterhållaren. Låt brygga tills halva vattenbehållaren är tom.
  • Stäng av kaffebryggaren och låt stå i runt 30 minuter. Fortsätt brygga tills allt vatten har runnit igenom.
  • Skölj maskinen genom att använda ett nytt pappersfilter och brygga en kanna med endast vatten två gånger om.
  • Fyll kannan med varmt vatten, en skvätt diskmedel och lite ris, detta sliter skonsamt bort kalkavlagringarna. Låt stå och skrubba sedan rent med en svamp. Skölj och torka torrt.

Rengör med citronsyra

  • Blanda tre teskedar citronsyra eller askorbinsyra med sex deciliter vatten och häll i kaffebryggarens vattenbehållare.
  • Brygg igenom häften av vätskan, stäng av kaffebryggaren och vänta i tio minuter.
  • Avsluta med att brygga igenom resterande vätska och brygg sedan tre gånger med rent vatten.
En behållare med kaffe.

Rengör med bikarbonat

  • Fyll kaffekannan med vatten och blanda i fyra matskedar bikarbonat.
  • Låt all vätska rinna igenom och häll sedan tillbaka vattnet med bikarbonat i vattenbehållaren för att upprepa processen två gånger.
  • Dra undan kaffekannan från bryggaren och låt vätskan svalna. Skrubba sedan insidan med en svamp och vattnet med bikarbonat.
  • Häll ut vätskan och skölj kannan med rent vatten.
  • Fyll kannan med nytt vatten och pressa i saften från en citron, brygg sedan igenom denna blandning en gång.
  • Avsluta med att låta vanligt vatten rinna genom kaffebryggaren ett par gånger. 

Återanvändning av avkalkningsblandningen

Spara avkalkningsblandningen av ättika och vatten då du kan använda den till att rengöra fler saker. Blandningen kommer inte att vara lika effektiv vid andra användningstillfället då kalken och ättikan neutraliserar varandra, PH-värdet är dock fortfarande lågt nog för att fungera.

Sammanfattning

Du kan använda din andrahandsblandning till att rensa vasken från smuts och avlagringar, avkalka duschmunstycket samt ta bort kalkrester från klinkers och kakel.

Kom ihåg att fukta fogarna mellan kakelplattorna före avkalkning och dubbelkollat att just ditt duschmunstycke tål ättika.