Hur kokar man ris?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

I det här inlägget kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att koka ris på bästa sätt. Vi kommer att diskutera vilka redskap och ingredienser du behöver samt ge dig en steg-för-steg guide till att koka riset till perfektion. Dessutom kommer vi att ta upp några vanliga misstag att undvika.

Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock som vill förfina dina rislagningstekniker, är det här inlägget för dig. Låt oss börja!

Vad behöver man för att koka ris?

För att koka ris behöver du några grundläggande redskap i ditt kök:

 1. Kastrull med lock eller riskokare: Båda dessa redskap fungerar bra för att koka ris, även om de kan ge lite olika resultat. En riskokare get dig en mer automatisk och problemfri upplevelse, medan en kastrull är lite mer tillgängligt för dom flesta. Om du endast har en kastrull är det viktigt att den har ett lock så att ångan stannar kvar och hjälper till att koka riset jämnt.
 2. Måttsats: Att ha rätt proportioner av ris och vatten är avgörande för att få perfekt tillagat ris. Det är därför en bra idé att använda en måttsats för att säkerställa att du har rätt mängd av varje ingrediens.

Olika typer av ris och deras unika egenskaper

Det finns ett stort antal risvarianter, och varje sort har sina unika egenskaper:

 • Långkornigt ris, såsom basmati och jasmine, är smalt och långt, och tenderar att vara fluffigt och inte klibba ihop när det är kokt. Detta gör det utmärkt för rätter som pilaff och för användning i sallader.
 • Mediumkornigt ris, som arborio, används ofta i risotto och paella. Det blir mer klibbigt än långkornigt ris när det är kokt, vilket ger dessa rätter deras karakteristiska konsistens.
 • Kortkornigt ris, som det som används i sushi, har mer stärkelse än andra typer, vilket gör att det klibbar ihop mer när det är kokt. Detta är perfekt för rätter där du vill att riset ska hålla samman.
 • Fullkornsris, som brunt ris, är mer näringsrikt än vitt ris eftersom det behåller det yttre lagret av kornet. Det kräver en längre koktid, men ger en nötig smak och konsistens som är mycket tillfredsställande.

Koka riset

Steg-för-steg guide för att koka ris i en kastrull

Följ dessa steg för att koka ris i en kastrull:

 1. Skölj riset: Lägg riset du ska koka i din kastrull och fyll på med kallt vatten tills det täcker riset. Rör om riset lätt med ena handen. Detta hjälper till att ta bort överskott av stärkelse och förhindrar att riset blir för klibbigt. Häll av vattnet försiktigt utan att riset rinner ut och upprepa processen tills vattnet är klart.
 2. Mät upp vatten: Använd din måttsats för att mäta upp rätt mängd vatten. Ett vanligt förhållande är två delar vatten till en del ris, men det kan variera beroende på typen av ris du använder.
 3. Tillsätt ris och vatten i kastrullen: Lägg det sköljda riset och vattnet i din kastrull.
 4. Koka upp vattnet: Sätt kastrullen på hög värme tills vattnet börjar koka.
 5. Koka på låg värme: När vattnet börjar koka, sänk värmen till låg, täck kastrullen med locket och låt riset sjuda tills allt vatten har absorberats, vilket vanligtvis tar 15-20 minuter för vitt ris.
 6. Låt riset vila: När allt vatten har absorberats, ta bort kastrullen från värmen och låt riset vila i 5-10 minuter med locket på. Detta låter ångan jämnt fördela sig och ger riset en bättre konsistens.
 7. Fluffa riset: Efter att ha låtit riset vila, fluffa det med en gaffel för att separera kornen innan du serverar.

Steg-för-steg guide för att koka ris i en riskokare

Följ dessa steg för att koka ris i en riskokare:

 1. Skölj riset: Lägg riset du ska koka i en kastrull och fyll på med kallt vatten tills det täcker riset. Rör om riset lätt med ena handen. Detta hjälper till att ta bort överskott av stärkelse och förhindrar att riset blir för klibbigt. Häll av vattnet försiktigt utan att riset rinner ut och upprepa processen tills vattnet är klart.
 2. Mät upp vatten: Använd din måttsats för att mäta upp rätt mängd vatten. Riskokare brukar ofta ha sina egna mätanvisningar, så det är en bra idé att följa dem för bästa resultat.
 3. Tillsätt ris och vatten i riskokaren: Lägg det sköljda riset och vattnet i riskokaren.
 4. Starta riskokaren: Stäng locket till riskokaren och starta den. Riskokaren kommer att göra resten av jobbet åt dig. Det tar vanligtvis mellan 20 och 30 minuter, beroende på modellen och mängden ris.
 5. Låt riset vila: När riskokaren har slutat koka, låt riset vila i 5-10 minuter med locket på innan du fluffar det. Detta låter ångan jämnt fördela sig och ger riset en bättre konsistens.
 6. Fluffa riset: Efter att ha låtit riset vila, fluffa det med en gaffel eller rispaddel för att separera kornen innan du serverar.

Vanliga misstag att undvika när du kokar ris

Även om att koka ris kan verka enkelt, är det några vanliga misstag som kan påverka kvaliteten på ditt kokade ris. Här är några tips för att undvika dem:

 1. För mycket vatten: Använda rätt mängd vatten är avgörande för att få perfekt kokt ris. För mycket vatten kan göra ditt ris kladdigt, medan för lite vatten kan göra det hårt eller ojämnt kokt.
 2. Rör inte om riset under kokningen: Många människor tror att de behöver röra om riset under kokningen för att förhindra att det bränner fast i botten av kastrullen. Men om du rör om riset för mycket kan det släppa ut mer stärkelse och göra det kladdigt. Ett bra tips är att bara röra om en gång direkt efter att du lagt i riset, och sedan låta det vara.
 3. Hoppa inte över vilofasen: Det kan vara frestande att servera riset så snart det har kokat klart, men att låta det vila i några minuter efter kokningen hjälper till att jämnt fördela ångan och förbättrar risets konsistens.
 4. Glöm inte att fluffa riset: Efter vilofasen, använd en gaffel eller en rispaddel för att försiktigt ”fluffa” riset. Detta hjälper till att separera kornen och gör riset luftigare.

Genom att undvika dessa vanliga misstag, kommer du att kunna koka perfekt ris varje gång.

Sammanfattning

Att koka ris kan verka som en enkel uppgift, men det kräver precision och kunskap om rätt teknik för att få bästa resultat. I den här artikeln har vi gått igenom alla steg för att koka ris, både i en kastrull och i en riskokare, och har också diskuterat vikten av att välja rätt sort av ris och förbereda det ordentligt innan kokningen.

Vi har även belyst några av de vanligaste misstagen som folk gör när de kokar ris, och hur man kan undvika dem. Med dessa tips och tekniker i åtanke, kommer du att kunna koka perfekt ris varje gång, vilket kommer att förhöja kvaliteten på alla dina risbaserade maträtter.

Lycka till med matlagningen!