Hur ofta måste man städa egentligen? – Se vår grafiska checklista!

Uppdaterad: Maj 16, 2023

Över lag så är inte städning en speciellt rolig syssla. Men som mycket annat så måste det göras, speciellt om man vill behålla en fräsch och hälsosam miljö hemma. Frågan om hur ofta man måste städa kan dyka upp hos många. Det bästa är att försöka behålla hemmet så fräscht som möjligt hela tiden, men det är inte alltid så lätt.

Därför har vi sammanställt en så kallad infographic för att visa vad och hur ofta man ska städa allt man kan tänkas ha i hemmet.

Infographic som visar hur ofta man ska städa

Listan är tyvärr inte helt komplett, många specialfall finns så det är svårt att täcka allt, men vi har försökt ta med allt som kan finnas i ett ”normalt” hem. Likaså finns det mycket på listan som inte finns i alla hem heller.

Eftersom städning är en ganska tråkig syssla så tror vi att om man har en plan och följer en typ av checklista så kommer allt gå mycket effektivare.

Det gäller även att ha den bästa utrustningen så att allt blir så enkelt som möjligt. Alla behöver till exempel en dammsugare, har man då också en bra dammsugare så kan det hjälpa enormt. Vissa bor i ett hus eller en lägenhet med en planlösning där en robotdammsugare skulle passa perfekt, då kan man få lite automatik och därmed effektivisera ännu mer.

Det finns mycket hjälpmedel och vi rekommenderar att ni kollar upp vad som finns!

Självklart finns det lägen då det kanske inte är värt att investera i utrustning. Bor man i en liten lägenhet med bara två fönster så kanske man inte behöver den bästa fönstertvätten på marknaden. Bor man däremot i ett stort hus så är det helt klart värt pengarna! Nu kanske en fönstertvätt är ett dåligt exempel då dessa inte kostar så mycket, men vi tror ni förstår vår poäng.

Vi hoppas att ni kan dra nytta av vår ”infographic”. Något vi även kan rekommendera är att läsa på lite om hur städning kan påverka hälsan. Speciellt alla med barn, se till att ni ger dom en bra hemmiljö fri från damm och andra allergener.

Vill man ta det ett steg till för att få en bra och hälsosam miljö hemma så kan man även kika lite på en luftfuktare eller luftrenare.

Källor

http://www.hemmets.se/hur-ofta-ska-man-stada/
http://www.femina.se/sa-ofta-ska-du-stada-se-hela-listan/
https://www.cleanipedia.com/se/underhall/hur-ofta-ska-man-stada-vi-ger-dig-vara-basta-stadtips
https://www.goodhousekeeping.co.uk/institute/household-advice/cleaning-tips/how-often-you-should-clean-everything
http://www.xn--stdaeffektivt-cfb.se/hur-ofta-ska-man-stada
http://www.expressen.se/leva-och-bo/stada-hemma–har-ar-platserna-du-glommer/
http://www.renthemma.net/hur-ofta-stadar-ni/