Hur ofta ska man klippa gräsmattan?

Uppdaterad: Maj 24, 2023

Något som många hemägare inte uppskattar särskilt mycket är klippning av gräsmattan. Det kan ta ganska mycket tid och framförallt så är det ibland knepigt att veta när och hur ofta för att den ska vara i fint skick och även hålla sig grön. Förutom skötseln så är det även viktigt att du använder rätt redskap och maskiner. Gräsmattor som är bruna, fläckiga eller misskötta kan dra ner intrycket av ett helt hus, även fast resten av hemmet är i strålande skick. Vi ger dig här de bästa råden för hur och när gräsmattan bör underhållas, samt vad du behöver tänka på under processen.

Hur avgör man när det är dags att klippa gräset?

Den kanske allra vanligaste frågan är hur man egentligen avgör när det är dags att ta ut gräsklipparen och svaret på denna fråga är heller inte helt enkel. Hur ofta gräset bör klippas kommer att variera mellan olika år, beroende på mängden regn och solsken.

Du kommer också att påverkas av vart i Sverige du bor, så även om det finns tumregler så är det också viktigt att du gör din egna bedömning på hur ofta och när gräsmattan bör underhållas.

Det kan kännas baklänges med det bästa är nästan att ha koll på när man inte ska klippa gräset istället.

När bör man undvika att klippa?

Även fast gräset har växt och det är dags att klippa det, så finns det även några situationer där du bör låta bli och istället avvakta till en annan dag.

Regn

Regn är en sån sak som kan vara avgörande för detta. Både prognos om att det ska komma mycket regn, samt om det precis har regnat.

Säger prognosen att det ska komma jättemycket regn kan det vara bra med mer gräs just då. Gräset kommer nämligen hjälpa till att suga upp överskottsvatten, så att det inte skapas pölar av vatten på gräsmattan som kan ge permanenta skador.

Om det precis har regnat och gräset är fuktigt ska du som sagt också undvika att klippa. Även fast det kanske inte kommer att påverka själva gräsets tillväxt så kan det skada din gräsklippare.

Extrema temperaturer

En annan situation där du bör låta gräset vara är om det är väldigt varma temperaturer och gräset börjar bli lite brunt. Att gräset börjar ändra färg, innebär inte nödvändigtvis att det håller på att dö. Istället så ändras färgen för att gräset sparar sin energitillförsel och längre grässtrån kommer att skydda rötterna från att dö.

Så vänta med att klippa tills gräset ser lite friskare ut, eller ändra gräsklipparen så att den inte klipper lika långt ner. Du kommer då hjälpa gräset att återhämta sig när det är lite torrare.

En annan sak som du då kan göra är att tillföra näring i form av vatten, men säkerställ då att du vattnar vid rätt tidpunkt. Undvik att vattna under dagen, när solen står som högst på himlen. Försök istället vattna under kvällen om temperaturen inte är för låg, så att fukten har möjlighet att sugas upp av marken och ge näring till gräsplantorna.

Vad mer ska man tänka på?

Många älskar att ha gräset vältrimmat och även ganska kort. Detta kommer dock bidra till att du dels behöver klippa gräset oftare, men dessutom är det inte alltid det allra bästa för gräsmattan.

Framförallt under årets första trim så är det viktigt att gräsmattan inte klipps alldeles för kort. Detta kommer nämligen begränsa gräsmattans möjlighet att återhämta sig efter höstens och vinterns kallare temperaturer, vilket kan leda till att gräsmattan ser lite tråkig ut.

Klipp inte för mycket

Enligt experter är det också viktigt att du aldrig klipper mer än en tredjedel av gräset vid en och samma tidpunkt. Detta kan nämligen stressa gräset och även detta kan göra att gräsmattan blir brun eller i värsta fall dör.

Om du har problem med en gräsmatta som ständigt ändrar färg, så kan detta vara ett tecken på att du har klippt för mycket vid ett och samma tillfälle. När du ska klippa gräset och det är väldigt högt, klipp det hellre i flera olika omgångar för att få det till den längd som önskas. Detta ger gräset en chans att återhämta sig och kommer därmed bli tätare och grönare.

Klipp efter säsongen

Det är viktigt att du baserar hur ofta du klipper på hur säsongen ser ut. Generellt så behöver man klippa allt oftare under juni och juli eftersom vädret är varmare. För att hålla gräset på en längd som du tycker om kan du behöva klippa en till två gånger i veckan.

Ha dock vädret i åtanke och håll koll på hur din gräsmatta mår. Glöm heller inte att vattna när det behövs eller lägga på näringskulor eller pulver om gräsmattan ser lite vissen ut.

Vilka verktyg och maskiner behöver man?

Förutom att du vårdar gräsmattan på rätt sätt så krävs det också att du använder maskiner och verktyg som är skonsamma mot din gräsmatta.

När det kommer till gräsklipparen så är det viktigt att den underhålls på rätt sätt och framförallt att den rengörs ofta och att knivbladen hålls vassa så att den klipper gräset med lätthet. Dessutom måste gräsklipparen kunna justeras, där höjden kan anpassas efter hur gräsmattan ser ut och hur mycket som behöver klippas. Här kan du välja mellan en vanlig gräsklippare eller en robotgräsklippare.

En grästrimmer och räfsa är också viktigt att ha hemma om du vill kunna fixa till kanter runt rabatterna och kunna klippa där det är svårt att annars komma åt med gräsklipparen. Med räfsan kan du sprida ut näring och kratta bort gräsklumpar som kan bildas när du klipper.

Om du bara följer detta och anpassar hur gräsmattan klipper, så kommer den att vara mer välmående och riktigt grön!

Sammanfattning

För att klippa gräset behöver du veta hur ofta du bör klippa det, när på dagen det passar allra bäst, samt ha rätt redskap för att du ska kunna få en så fin gräsmatta som möjligt.

Tänk på att inte klippa för mycket, anpassa klippningen efter säsong och var medveten om väder där du bör undvika att trimma gräsmattan för att den ska må som allra bäst. Med dessa punkter i åtanke kommer du få en fin och hälsosam gräsmatta som är otroligt grön!

Om dessa tips har varit till hjälp, dela gärna denna artikel och kommentera vad som fungerar allra bäst för dig och din gräsmatta!