Hur sår man gräs på bästa sätt?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att skaffa sig den perfekta, gröna och underbart mjuka gräsmattan är en dröm för nästan varenda husägare. När du ser att gräset inte är tätt, att stora jordfläckar uppstår och mossan tar över, då är det dags för plantering. I detta inlägg kommer vi att gå igenom precis hur du sår ditt gräs på bästa sätt!

Vad kommer du att behöva?

Att så gräs behöver inte vara en avancerad process. Du behöver inte många redskap och att så gräs är någonting som alla, oavsett tidigare erfarenhet klarar av.

Här kommer en lista på allt du behöver:

 1. Jordfräs eller spade: detta för att gräva eller vända upp jorden där det nya gräset ska planteras
 2. Fukthållande jord och eventuellt sand: nysått gräs behöver mycket fukt för att kunna växa på bästa sätt. Se därför till att skaffa jord som håller vatten
 3. Gräsgödsel: för att skynda på tillväxten
 4. Gräsfrön: för din plantering
 5. Spridarvagn: för att sprida ut gräsfröna jämnt och få en tät tillväxt
 6. Räfsa eller kratta: kan behövas för att mylla ned gräsfröna på mindre ytor. Används också för att finkratta ytan så att den blir jämn
 7. Vattenspridare: för att kunna vattna gräset regelbundet
 8. Gräsklippare: klipp gräset när det har blivit tillräckligt långt

När på året bör du så gräset?

Vi rekommenderar att du sår din gräsmatta på hösten, detta har många fördelar. För det första så har grästillväxten mindre konkurrens av ogräs. Ogräs har starkast tillväxt under våren och sommaren, lägg gärna därför gräsfröna på hösten.

Genom att lägga gräset på hösten och undvika ogräset så får du också en mycket jämnare etablering, något som kanske inte hade skett om du sådde under våren. Det är nämligen mycket vanligt att du får täta och fina områden, men sedan några meter bort är gräset glest och “fult”. Till detta bör du även ha i åtanke när du behöver gödsla din gräsmatta för bästa resultat.

Så gräs – så gör du:

Om du sår gräs på höstkanten gör du det lättast på detta vis:

 1. Börja med att se till att jordytan där du ska så är plan och ogräsfri, detta är det första steget.
 2. Därefter ska du grundgödsla om jorden är mager, det vill säga näringsmässigt mager.
 3. Vattna området ordentligt.
 4. Så fröna under en vindstilla dag annars kan fröna flyga iväg och ge en ojämn gräsmatta.
 5. Sprid gräsfröna jämnt över den önskade ytan. Här rekommenderar vi att du använder dig av en spridarvagn för att få en så jämn fördelning som möjligt. Dela upp fröna i två lika stora delar – så första hälften jämnt i en riktning, börja sedan från andra hållet och gör samma sak.
 6. Se till att hålla jorden fuktig i 3-4 veckor. Detta gör du genom att vattna ofta men lite, gärna med en vattenspridare på morgonen. Undvik att vattna för mycket eftersom fröna kan flyta iväg eller klumpa ihop sig.
 7. Ta även bort ogräs med jämna mellanrum, så att det inte täcker gräset.
 8. Gödsla ytterligare en gång efter cirka 6 veckor eller när gräset har blivit några centimeter högt.
 9. Sist men inte minst så ska du klippa gräset för första gången när det är cirka 6-8 centimeter långt. Klipp aldrig mer än en tredjedel av grässtråets längd.

Vanliga frågor om nysådda gräsmattor

Hur lång tid tar det innan gräsfrön gror?

Detta är en fråga där svaret kan variera något. Med det sagt så är det vanligast att fröna börjar gro någonstans mellan 2-4 veckor efter plantering. Tidsspannet är hårdraget och kan variera beroende på jorden och klimatet.

Hur sköter man en nysådd gräsmatta?

Egentligen är det inte supermycket att hålla koll på. Det viktigaste är att du vattnar lite, men ofta. För mycket vatten över gräsplantagen kan innebära att fröna flyter omkring på ytan och klumpar ihop sig. Helst ska du vattna gräsmattan cirka 3-4 gånger per dag beroende på jordart.

En annan sak som är viktig att hålla koll på är ogräset. Håll utkik efter ogräset och ta bort det med jämna mellanrum, framförallt på det börjar täcka gräset.

Hur klipper man en nysådd gräsmatta?

Den nysådda gräsmattan ska för första gången klippas mellan när den är mellan 6-8 centimeter hög. Därefter behandlar du den precis som vilken gräsmatta som helst. Det vill säga att du klipper den lite och ofta, samt att du håller den mellan 3-5 centimeter i höjd.

En alltför kort gräsmatta kan innebära att gräset inte är tillräckligt långt för att samla upp näring och överleva på bästa sätt.

Sammanfattning

Är du redo att blir närområdets bästa trädgårdsmästare? En sak som är säker är i alla fall att du nu lämnar denna artikel lite klokare. Tänk på att du inte bör vattna gräsplätten för mycket eftersom detta kan leda till att fröna flyter runt. Tänk också på att inte klippa gräset för kort och vänta tills det har blivit mellan 6-8 centimeter innan första klippningen.

Sist men inte minst så vill vi påminna dig om att skicka vidare denna artikel till en närstående eller en vän som även de kan ha nytta av detta inlägg. Kommentera även gärna hur resultatet blivit för din egen gräsmatta!