Hur slipar man en kökskniv? – Tips för dig som vill ha riktigt vassa knivar i köket!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att arbeta i köket är både en vardagssyssla och en passion för många matfantaster. Men att arbeta med slöa knivar och opålitliga verktyg är en utmaning som försämrar utförandet och någonting vi helst vill undvika.

I detta inlägg går vi igenom hur du kan gå till väga för att slipa dina slöa knivar oavsett vilket material du använder dig av, samt ger dig lite råd och tips hur du kan behålla och få riktigt vassa knivar i köket!

Japanska vs. Europeiska knivar

Japanska knivar är oerhört populära idag och det av ett flertal olika anledningar. Men vad är egentligen skillnaden mellan en japansk kniv och en “vanlig” europeisk kniv? Jo, de japanska knivarna är gjorda av ett hårdare material, vilket gör att de kan slipas i en skarpare vinkel (ca 10-15 grader). Detta ger de ett väldigt vasst blad som vi ofta imponeras av.

Europeiska knivar däremot använder sig av något mjukare material, vilket gör att eggen bara kan slipas på en vinkel mellan 20-25 grader. Detta gör naturligtvis även att den blir lite slöare och inte arbetar lika bra med alla råvaror. 

Hur går man till väga för att slipa en kökskniv?

Att slipa sina köksknivar är oerhört viktigt för att de ska arbeta på det bästa sättet och även hålla längre. Men hur slipar man då egentligen kniven? Det finns en rad olika sätt och nedan listar vi de 3 vanligaste sätten.

Bryn kniven med skärpstål/brynstål

Detta är den vanligaste metoden och består av att du använder dig utav ett så kallat brynstål för att “slipa” kniven. En nybörjarvänlig teknik du kan använda dig av, är att först placera brynet i ena handen så att det hålls vertikalt. Spetsen ska sedan ligga stabilt och vila mot en skärbräda du har framför dig.

Lägg sedan ned kniven på brynet så att det ser ut som ett kors. Vinkeln på bladet ska bara vara 10 grader, detta innebär att det bara är eggen som ska nudda på brynet. Dra sedan kniven mot brynet i en båge, inte helt rakt fram. Detta för att du ska kunna ta hela kniven i ett svep.  

Detta kanske låter lite avancerat i början men det är egentligen busenkelt när man väl har fått in rätt teknik. Att bryna kniven slipar den dock inte, trots att många tror det. Vad det faktiskt gör är att det tar bort ojämnheter som kan bildas från smuts och liknande, men kniven förblir lika vass som den var tidigare.

Slipa med slipsten

En annan vanlig metod du kan använda dig av för att slipa kniven på är med hjälp av en slipsten. Den här metoden kräver dock lite mer tålamod och teknik jämfört med brynstålet. Men eftersom att det kräver lite mer teknik så kan du också få ett bättre resultat! Slipsten kan du använda dig av när du är ute efter att skärpa kniven, den tekniken skrapar bort materialet på knivens egg och gör den skarpare.

Har du en japansk kökskniv hemma så är detta ett utmärkt sätt att slipa den på. Dessa har lite hårdare material och kan vara svåra att skärpa genom andra metoder. Med lite träning så kan du få till en riktigt vass kniv som skär igenom papper som om det vore smör. 

Du har säkert sett slipstenar med olika siffror skrivna på dem och undrat vad de betyder? Detta tal indikerar hur grov eller finkornig slipstenen är, ju lägre tal, desto grövre slipsten. Har du sedan en sten med ett högt tal så är den finkornig.

Det är en utmaning att förstå i text exakt hur du ska bära dig åt när du slipar, om det känns knepigt kan vi rekommendera att du istället tittar på videos av detta utförande för att på ett lättare sätt sedan använda dig av metoden. 

Använd en rullslip

Vill du göra det supersmidigt så kan du använda dig av en rullslip. Skaffar du dig bara en rullslip som passar formen av din kniv kan detta vara ett otroligt effektivt, men är också ett billigt sätt att vässa kniven sylvass! Denna metod fungerar framförallt bra på europeiska köksknivar då dessa oftast är lite lättare att slipa.  

Här är det bara för dig att placera knivbladet i den inbyggda skåran på rullslipen och dra kniven fram och tillbaka. Ja, det är så enkelt!

Du kan dock inte bestämma vilken vinkel knivbladet ska slipas på, men för den vardagliga hemmakocken spelar detta sällan roll och därför kan rullslipen vara en fantastisk investering som sparar dig både tid och misslyckanden.

Lämna in knivarna till ett proffs

Är din kniv i princip värdelös och har en väldigt ojämn egg så kan det kanske vara värt att skicka in knivarna till en professionell knivslipare. De byter då ut eggen till helt nya som du sedan får underhålla. Idag finns det till och med möjlighet att skicka iväg knivarna för slipning genom posten!

Har du dock en lite billigare variant som inte är av så hög kvalitet så skulle vi istället rekommenderar att du införskaffar dig en helt ny av bättre kvalitet. Detta är oftast billigare än att slipa den gamla i det långa loppet.

Förvara dem på rätt sätt

Ett bonustips för att hålla knivarna sylvassa hela tiden är att du förvarar de på rätt sätt. Detta görs INTE genom att bara slänga ner dem tillsammans med de andra köksverktygen i en låda. Då förstörs eggen lite varje gång och till slut får du en urusel kniv utan att veta varför.

Häng istället upp de på ett magnetiskt knivställ ovanför spisen eller skaffa ett knivställ där eggen hela tiden hålls i bra förvar utan att stöta emot en massa andra saker. 

Slutligen

Så där ja, nu kan du nästan allt om knivar – både hur du slipar dem och hur du underhåller dem. Känner du att denna artikel var till hjälp så skulle vi uppskatta det otroligt mycket om du kunde dela den med någon vän som du tror skulle ha nytta av den.

Vill du lära dig mer om specifika knivslipar så kika in vårt inlägg om det bästa knivsliparna!