Hur startar man en egen kompost?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Den bästa näringen du någonsin kan göra är den som du skapar själv. Kompostering är ett utmärkt sätt att både ta hand om överblivet hushållsavfall, och ditt trädgårdsavfall som annars bara hade åkt någon annanstans. Komposten är en vital del i det naturliga kretsloppet och ett ställe där avfall bryts ner via olika mikroorganismer som svampar, maskar och liknande.​​ I detta inlägg kommer vi att gå igenom precis hur du kan starta din alldeles egna kompost! 

Vilken behållare ska jag använda?

Ska vi rekommendera något sätt att kompostera så är det varmkompost som gäller. Speciellt om du är ute efter mångsidighet och vill ha möjligheten att kompostera olika typer av animaliska matrester såsom kött och kyckling. Fördelen med en varm kompost är att den också fungerar på vintern, något som inte en kall kompost gör. 

Behållaren bör vara tät och ha lock för att hålla råttor och möss borta. Den behöver även vara tillräckligt stor för att kunna förvara allt avfall. Du kan räkna med att varje person producerar i genomsnitt 3 liter komposterbart avfall varje vecka. Detta innebär att en familj på 4 personer borde ha en behållare som rymmer mellan 200-400 liter.

Är det bara trädgårdsavfall som ska komposteras så räcker det med en oisolerad behållare. Annars rekommenderas en isolerad behållare om du vill ha lite mer mångsidighet.

Vill du läsa om fler kompostbehållare så ta en titt på vårt inlägg om de bästa komposterna!

Vidare till hur du går tillväga!

Så här gör du:

1. Material

Börja med att samla kompostmaterial under sommaren via ett uppsamlingskärl eller en skottkärra. Detta kan vara saker som grenar, kvistar och grovt trädgårdsavfall. Här gäller det att samla på dig så mycket som möjligt, men du kan alltid komplettera lite med vissna blommor och liknande under hösthalvåret.

2. Plats

Platsen du placerar din kompost på är väldigt viktig. Den ska vara skyddad från vinden men också vara skuggig utan för mycket solgassande. Ska vi vara riktigt noga så ska den gärna också placeras på antingen jord eller gräs.

3. Fyllning

När du ska fylla upp din kompost så är det viktigt att du fördelar kompostmaterialen i en stor och bred “limpa”. Börja med ett lager brunt och torrt material och lägg sedan på lite grönt i ett lika tjockt lager. Avsluta sedan med kompostjord, jord från rabatten, eller varför inte lite jord från din maskkompost?

Ta fart, hoppa upp på komposten och stampa runt lite för att trycka ner syret. För mycket syre kan leda till att komposten blir för kall, men för lite syre kan leda till att den inte får tillräckligt med ventilation. Här får du gå på din magkänsla.  

Känner du att komposten blir för kompakt så är det bara att röra om lite och möjliggöra för ventilation. Hellre att den är lite för luftig med bra ventilation än att den är för packad.

Sist men inte minst så är det bara att upprepa de tre varven tills du är nöjd. Bredden på komposten ska vara ungefär dubbelt så stor som höjden.

4. Underhåll

När vinterhalvåret närmar sig så är det bra om du lägger på ett extra lager med halm eller liknande för att skydda mot den isande vinterkylan. Detta kanske inte känns som att det ska göra skillnad, men varje grad räknas och ju fortare det blir varmt desto snabbare kommer nedbrytningsprocessen igång.

Rör om i komposten inför kommande år och låt den därefter ligga orörd i ett år framåt. Vattna komposten lite efter hand om du känner att den börjar bli för torr. 

5. Njut!

När allt detta är klart så är det bara för dig att hämta spaden ett år senare och njuta av din alldeles egna, underbara kreation av kompostjord. Skopa ut lite jord, ta in alla mikroorganismer och fyll hela ditt trädgårdsland, dina rabatter och dina pallkragar.

Avfall som inte hör hemma i en kompost

Du tror kanske att allt avfall hör hemma i en kompost, detta är helt fel. Du bör inte kalka din kompost. Detta är en vanlig missuppfattning som många råkar ut för. Kalken omvandlar nämligen värdefullt kväve i komposten till giftigt ammoniak som skadar miljön.

Du ska inte heller använda dig av sten, lera, gyttja eller sand. Undvik också att slänga olika fetter som smör och olja i komposten så mycket som möjligt. Även salt i för stora mängder kan påverka komposten negativt.  

Detsamma gäller får tobaksaska, cigarettfimpar och dammsugarpåsar som alla innehåller mängder av tungmetaller som är skadliga för både växter och djur.

Sist men inte minst, så ska du inte slänga i några oorganiska material såsom glas, plåt och plast. Dessa material kan inte brytas ner och hör inte hemma i en kompost.

Här kan du läsa vår mer ingående artikel om vad man kan kompostera.

Sammanfattning

Den bästa näringen du någonsin kan ta del av är den du har producerat helt på egen hand. För att göra detta behöver du en stor behållare, helst en isolerad sådan. 

Det är också superviktigt att du skapar dina egna lager av kompostmaterial, inte packar dem för hårt och samtidigt isolerar dem från kylan under vinterhalvåret genom halm. Efter allt det är klart så är det bara för dig att luta dig tillbaka och njuta av din egna, hemproducerade näring.

Kom även ihåg att undvika att slänga ner dåliga material i din kompost. Detta inkluderar saker som plast, plåt, glas, damsugarpåsar, tobaksaska, cigarettfimpar och kalk.

Fann du denna artikeln hjälpsam eller känner någon som skulle dra nytta av den? Glöm inte att dela den och skicka den vidare för att hjälpa planeten!