Hur tvättar man bilen med en högtryckstvätt?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att tvätta din bil regelbundet och ofta är ett vitalt steg för att hålla den i så gott skick som möjligt. Jord, smuts, stenar och annat skit träffar våra bilar dagligen, beroende på hur mycket du kör din bil så blir den bara smutsigare och smutsigare.

För att få bort detta är det inte mycket svårare än att ta i med en hemmalösning. Högtryckstvätt av bilen är bland de mest effektiva sätten du kan tvätta din bil på. Du får en klar finish, snygg bil och glansiga fälgar.

I detta inlägg går vi att gå igenom steg-för-steg hur du ska ta dig till väga när du ska tvätta din bil med en högtryckstvätt.

Stegen som ingår 

 1. Val av munstycke
 2. Skölj av
 3. Skumma
 4. Skrubba
 5. Tvätta av
 6. Finlir

Vad du behöver för att följa guiden

 • Högtryckstvätt
 • Tvättsvamp
 • (Skumkanon)
 • Bilschampoo
 • Mikrofibertrasa
 • Mikrofiberhandduk
 • En bil

Hur gör man?

1. Välj det rätta munstycket

Det första som du behöver göra är att välja ut det rätta munstycket för din tvätt. Många av de moderna högtryckstvättarna kommer med två eller fler munstycken att välja mellan. Ett som skjuter lite bredare och ett där strålen är mer koncentrerad. När du tvättar bilen så rekommenderas det att du använder dig av det breda munstycket. Kommer du sedan ner till fälgarna och däcken så är det dags att byta till det mer koncentrerade.​

Här kan du läsa mer om marknadens bästa högtryckstvättar!

2. Förtvätta – skölj av

Precis som vid alla andra biltvättar så är det förtvätt som gäller. Detta gör du för att få bort så mycket jord och smuts som möjligt innan den riktiga tvätten. Jorden och smutsen kan ge upphov till skador och repor på din bil – någonting du helst vill undvika.

För att göra detta använder du dig av ett koncentrerat munstycke och spolar av däck och fälgar ordentligt. Därefter använder du det bredare munstycket, börjar från toppen och jobbar dig neråt medan du spolar av resten av bilen.

3. Skumma

När du ska skumma din bil så finns det olika sätt att gå till väga på. En del har lyxen att använda sig av en skumkanon, medan andra använder sig av en tvättsvamp. Anledningen till att vi använder oss av skum i denna situation är för att bryta ner smutsen och “omringa” jorden så att det blir lättare att spola av.

Utöver det så hjälper skummet också till med att skydda lacken från eventuella skador och repor under rengöringsprocessen.

4. Skrubba

Oavsett om du använder dig av en skumkanon eller inte så är det nu dags för dig att börja skrubba.

Börja med att fylla en hink med bilschampoo och tillägg sedan den rätta mängden vatten. Därefter behöver du leta upp en ren mikrofibertrasa eller tvätthandske och börja skrubba. Det är dock viktigt att nämna att du aldrig bör använda diskmedel till detta steg. 

Ytterligare en sak som är värt att tänka på är att du hela tiden jobbar uppifrån och ned. Detta för att skummet och tvättmedlet automatiskt letar sig nedåt och du får därmed en mer effektiv rengöring. Smutsen rinner också lättare till de områden som behöver rengöras.

5. Skölj, skölj, och skölj lite till

Efter att du har skrubbat hela utsidan av bilen är det dags att skölja av skum, jord och smuts. Tänk här på att använda dig av ett bredare munstycke som sköljer större delar av bilen samtidigt. Det är också viktigt att du håller noga koll på att du spolar bort all tvål. Det ska inte vara någonting kvar på ytan.

Titta extra noga efter skum och tvål runt dörrhandtag och fönsterkarmar. Dessa områden har en naturlig tendens till att samla på sig skum och kan därför behöva ett par extra omgångar med högtryckstvätten. När du ser att det bara rinner klart och rent vatten från bilen så är den klar! 

6. Avslutningsvis

När all tvättning är avklarad så är det bara ett sista steg kvar. Här bör du använda dig av en tjock, stor och högkvalitativ mikrofiberhandduk för att torka bilen ren. Torka bilen utan något extra tryck och börja som vanligt med toppen och jobba dig nedåt.

Ett alternativ är att du använder dig av en “hårfön” speciellt anpassad för att torka bilar, eller en lövblås som du har liggandes någonstans i garaget. Vi lovar dig att du kommer bli otroligt förvånad när du märker hur snabbt bilen faktiskt torkar!

Sammanfattning

Kom ihåg att tvätta bilen med högtryckstvätt är ett arbete som helst ska utföras så ofta som möjligt för att hålla din bil ren och fin året om. Det är också viktigt att du spolar av den någon extra gång innan du börjar tvätta den. Detta görs för att förhindra skador och repor på bilen.

Se även till att jobba uppifrån och ned under rengöringen, inte tvärtom. Detta för att ingen smuts ska rinna ned på de redan tvättade delarna.

Skicka gärna vidare denna guide till någon som har nytta av den så garanterar vi att du får glada miner tillbaka.

Lycka till med biltvätten!​