Hur vertikalskär man gräsmattan?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Har du undrat hur vissa kan få sina gräsmattor att frodas och vara fulla av liv? Du kanske inte förstår vad det är du gör för fel med din gräsmatta? Eller kanske har du ställt dig själv frågan varför du ens ska ta dig tiden och besväret att vertikalskära?

Att vertikalskära gräsmattan har många fördelar och är inte så svårt egentligen. Här ska vi visa dig hur du gör samt varför det är så bra för din gräsmatta!

Vad händer när du vertikalskär gräsmattan?

När man vertikalskär tar man bort det skikt av skräp, dött gräs och annat organiskt material som hamnar mellan grässtråna och jordytan med tiden. Även kallat halmtaksskitet.

Skitet hindrar näring, luft och vatten att nå jorden och i förlängningen då gräsets rötter. Så efter att du vertikalskär kommer gräsmattan kunna ta åt i sig det den behöver för att må bra mycket lättare.

När ska man vertikalskära gräsmattan?

Hur ofta din gräsmatta behöver vertikalskäras beror helt på hur den mår. Om din gräsmatta är kompakt kan den behöva vertikalskäras två gånger per säsong. Annars räcker det gott och väl med en gång per år.

Om du vertikalskär gräsmattan en gång per år är det bäst att göra det under den senare delen av våren, efter att du hunnit klippa gräset några gånger under säsongen.

Om du behöver vertikalskär gräsmattan mer än en gång per år, är det bra att göra det en andra gång under hösten, innan det blir alltför kallt.

När du vertikalskär så ska gräsmattan gärna vara torr, annars blir det lerigt och svårare att arbeta. Dock vill du inte jorden under ska vara alltför torr för då blir det svårare för knivarna att skära ner och separera gräsrötterna.

Tänk på! Har du en nyplanterad gräsmatta rekommenderas det att vänta minst ett år innan du vertikalskär den. På så sätt är den ordentligt rotad innan du börjar skära i den.

Hur du vertikalskär din gräsmatta

Vad du behöver:

Steg för steg

  1. Klipp gräset: Börja med att klippa din gräsmatta. Den ska gärna vara runt 2 – 4 centimeter kort när du kör igång.
  2. Vertikalskär gräsmattan: När du har klippt din gräsmatta till rätt längd är den redo för vertikalskäraren. Gå över gräsmattan med vertikalskäraren i en jämn och lagom takt. Om du hållit efter din gräsmatta brukar det räcka med att du skär din gräsmatta endast i en riktning. Annars rekommenderar vi att du korsar de tidigare spåren, så att du bildar ett korsmönster.
  3. Kratta bort löst material: Efter att du har vertikalskurit din gräsmatta har du dragit upp en hel del material som nu behöver krattas bort. Kala fläckar kan ibland bildas, där kan du nu välja att så nytt gräs.
  4. Ge din gräsmatta återhämtning: Beroende på väder kan du efter din vertikalskärning behöva vattna din gräsmatta. Det är också viktigt att du ger den tid för återhämtning ett par veckor innan du börjar nyttja och beträda den igen.

Sammanfattning

Nu när du läst igenom hur du vertikalskär din gräsmatta vet du de få, men viktiga stegen innan du sätter igång. Dessa viktiga steg består av att välja rätt tidpunkt, se till att gräset är torrt, förbereda gräset innan och underhålla det efter.

Vi hoppas att du genom denna guide nu känner dig redo att ta dig an att göra det jobb som krävs så att du får en frisk och frodande gräsmatta till sommaren.

Om du använder dig av dessa steg, och om du gillade artikeln i sin helhet får du väldigt gärna dela inlägget. På så sätt kan fler få hjälp och rätt information inför våren så att deras gräsmattor också kan frodas!