Kalkning av gräsmattan! – Hur gör man och varför?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att kalka gräsmattan är kanske något som de flesta inte hört mycket om. Men visste du att man blir av med mossan och höjer PH-värdet i jorden om man kalkar gräsmattan? När man har ett balanserat PH-värde i jorden har man en mer hälsosam och näringsrik jordmassa, något som är viktigt för dina plantor och växter.

Kalkning, vad menas med det?

Ett balanserat PH-värde i jorden och en näringsrik jordmassa leder till att växter drar in mer näring och andra viktiga mineraler lättare, och på så viss får vi friskare växter. Gräsmattan räknas som en växt, och trivs bäst med ett balanserat PH-värde i jorden, därför är det viktigt att kalka jorden. Det är inget måste att kalka gräsmattan, men det är ett bra tips man bör tänka på om man kräver en mer hälsosam, rik trädgård och vill skydda sina växter mot bland annat växtsjukdomar.

Jorden kan få ett surt PH-värde, även kallat låg PH-värde, efter till exempel regnfall eller något annat oväder som kan påverka miljön. Kalk består av kalcium och magnesium, två viktiga element som även finns i jorden naturligt. För att återuppta ett balanserat PH-värde är kalkning svaret.

Vi talar en hel del om begreppet PH-värde, så vad innebär det egentligen?

Rätt PH-värde, varför är det så viktigt?

Innan vi pratar om hur man kalkar och när är det dags att kalka, är det viktigt att förstå syftet med ett balanserat PH-värde i jorden. PH-värdet mäts oftast med hjälp av en PH-mätare som visar surhetsgraden. Mätaren visar resultat på en skala mellan 1 till 14, där mittenvärdet är neutralt. Ett lågt PH värde är under 7 på skalan och leder till sur jord, medan ett högt PH-värde, alltså högre än 7 har för mycket kalk i jorden.

Ett sätt att neutralisera jorden är just med hjälp av kalkning, men det beror oftast på vad du vill odla eller plantera. Vill du till exempel odla hallon, potatis eller blåbär trivs dessa växter i en surare jord. Detta märks även en aning i smaken när man äter exempelvis hallon.

Det finns också växter som trivs bäst med ett högt PH-värde som till exempel plommon, sallad eller körsbär, därför har de en aning sötare smak. Det är viktigt att du väljer rätt växter till din trädgård beroende på vilken typ av jord du har. Är din trädgård mer jordig, fuktig eller sur, är dessa några av det viktigaste faktorer du bör tänka på innan du börjar odla eller plantera dina växter. Tänk på vad du strävar efter och var medveten om vilka växter som kommer att trivas bäst i din trädgård.

En grön tät gräsmatta framför några hus.

När är det dags att kalka gräsmattan?

Kalkning är inte lämpligt för alla växter. Men, gräsmattan trivs bäst med ett balanserat PH-värde och med hjälp av kalkning får det resultat. Andra växter som exempelvis rododendron, azaleor, hortensior, hallon eller potatis skall man inte kalka, eftersom dessa trivs bäst i ett lågt PH-värde, alltså jord som är surare.

Du kan kalka av gräsmattan när som helst under året, men det bästa årstiden är under våren eller hösten, om du vill få ett så effektivt resultat som möjligt. Varför? Jo, regn är svaret.

Regnar det löses kalkningen upp fortare och sjunker in i jorden mer effektivt, även om regn ibland är orsaken till ett obalanserat PH-värde då regn idag innehåller kemikalier som gör regnet surare, vilket i sin tur orsakar ett obalanserat PH-värde.

PH-mätare berättar när det är dags för kalkning

Det finns tack och lov en smart lösning, och det är att kunna kalka gräsmattan som privat trädgårdsbrukare med hjälp av färdigkrossad kalk som kan köpas hos ditt närmsta trädgårdsombud. PH-mätaren är nog det mest effektiva verktyget som du kan använda för att säkerställa PH-värdet i jorden.

På PH-mätaren får du direkt upp vilket PH-värde jorden har Får du ett värde mellan 7-8 vet du att du har ett bra PH-värde. När det är dags att kalka så är det bäst att använda sig utav PH-mätaren för att få reda på om du behöver kalka gräsmattan. Det är alltså viktigt att regelbundet hålla ett öga på kalkningen med hjälp av PH-mätaren då kalk hjälper till att frigöra näringsämnen som finns i jorden.

Hur kalkar man gräsmattan?

Kalkning behöver man inte göra så mycket med och det är inte så svårt som det låter. Vill du ha en frisk gräsmatta, så behövs mer kalcium och magnesium. Du bör använda dig utav antingen mellanfinkrossad kalk eller kornad kalk som finns färdigt att köpa hos ditt närmsta trädgårdsombud. Kornad kalk är något lättare att hantera, sprid det direkt ner den på gräsmattan och så löser det upp sig snabbt och smidigt. Finkrossad kalk är något grövre och har en långsammare upplösningsprocess, men denna typ av kalk är aningen billigare.

Växter har olika sätt att ta upp mineraler och andra näringsämnen på i jorden, därför kan det vara bra att ta reda på vilken typ av kalk du bör välja.

Sammanfattning

Hittills har vi lärt oss om begreppet kalkning, när det är dags och hur du förbereder inför kalkningen. Det är också viktigt att förstå vilka växter som trivs bäst med kalkning för att få ett sådant bra resultat som möjligt.

Gräsmattan mår bra av kalkning och med en PH-mätare kan du lätt ta reda på när det är dags för kalkning. Glöm inte heller att tänka på tidsperioden – våren eller hösten är bästa tiden. Självklart är det inga problem att kalka när som helst under året men bäst resultat får du under vår eller höst.