Måla/lasera trädäcket – Steg för steg

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Har du ett trädäck som blivit slitet av yttre faktorer som slitage och solstrålar? Att måla om sitt trädäck ger altanen en uppfräschning, samtidigt som det blir en perfekt plats för familjen att njuta av sommarens ljuvliga solstrålar.​​ Kanske vill du matcha träet mot dina nya utemöbler, eller så vill du bara byta stil. Oavsett anledning kan du behöva en vägledning till hur man gör. Här går vi igenom alla stegen för att du ska lyckas med ditt färgbyte och måla trädäcket på bästa sätt!

Stegen som ingår:

 1. Ta bort gammal lasyr och rengör
 2. Tvätta
 3. Skölj
 4. Slipa bort fiberresning
 5. Lasera

Vad du behöver:

 • Rengöringsmedel / terrassfix
 • Penslar
 • Skurborste
 • Trädgårdsslang med sköljmunstycke
 • (slipplatta med förlängningsarm)
 • Terrasslasyr

Steg-för-steg instruktioner:

1. Ta bort gammal lasyr och rengör

Det absolut första steget i ditt skifte är att ta bort den gamla lasyren och rengöra träet så gott som möjligt. Detta görs genom att använda sig av ett starkt rengöringsmedel som tar bort och bryter ner gammal färg, fett, sot och smuts. Oftast heter dessa produkter något i stil med “terrassfix” och går att hitta antingen på nätet eller i en lokal butik som inriktar sig mot bygg eller färg.

För att använda medlet så börjar du med att fukta underlaget med kallt vatten. Därefter tar du en pensel och målar på rengöringsmedlet och låter det sedan verka i omkring 15-20 minuter. 

Någonting som är värt att notera är att du hela tiden ser till att hålla den behandlade ytan fuktig under verkningstiden. Om detta inte görs så kan det leda till att produkten inte fungerar som den ska.

Har du ett större däck så kan det därför vara strategiskt att behandla det i olika sektioner och arbeta med det lite åt gången. På detta sätt gör du jobbet grundligt och rätt från början.

2. Tvätta trädäcket

När du låtit rengöringsmedlet verka i cirka 20 minuter så är det dags för dig att tvätta. Detta gör du enkelt genom att använda en skurborste. Skura och skrubba noggrant och se till att du kommer djupt ner i träet för att den gamla lasyren ska lossna så bra som möjligt.

3. Skölj

Efter att du skrubbat riktigt ordentligt så är det dags för dig att skölja av den gamla lasyren så att du äntligen är redo att måla.

För att göra detta är det viktigt att du sköljer däcket väldigt noggrant. Här rekommenderar vi att du använder dig av den pålitliga trädgårdsslangen, spolar upp den så att du når hela däcket och slutligen spolar däcket rent. Se även till att du håller dig ganska så nära träet och använder dig av ett muntrycke som spolar – använd inte strålen utan ett munstycke. 

Skulle du bortom all förmodan misslyckas med detta så kan resterna av den gamla lasyren och oljan innebära att den framtida lasyrens kvalitet och hållbarhet försämras markant. Därför är det bättre att upprepa processen ytterligare en gång om du känner att du inte gjort ett tillräckligt bra jobb.

4. Slipa bort fiberresning

Efter att du har skurat och spolat av däcket så kan det hända att du hittar fiberresningar lite här och var. Dessa kan komma efter skurborsten, men detta är lätt att få bort.

För att göra detta är det bara att använda sig av ett slipverktyg och slipa ner träet lite grann. Här har du möjligheten att antingen använda dig av ett elektiskt verktyg eller en slipplatta med förlängningsarm. Vi rekommenderar starkt att du investerar i en slipplatta och förlängningsarm för att skona ryggen och göra arbetet roligare.  

5. Lasera

Nu är det bara slutskedet kvar. När alla fiberresningar är borta och du har rengjort ditt trädäck riktigt ordentligt så är det bara att lasera det. Detta är det sista steget och ska bara göras en gång.

Viktigt att tänka på här är att hela trädäcket bör vara helt torrt innan du börjar. Därefter rekommenderas det att du arbetar med två brädor i taget. Detta gör du för att lasyren inte ska hinna torka. Du arbetar hela tiden i brädornas längdriktning. 

Tänk också på att terrasslasyren inte ska lägga sig som en yta ovanpå träet, istället ska det tränga in i träverket. För att förhindra att ett skikt bildas på ovansidan bör du noga och försiktigt torka bort allt överflöd med en enkel och luddfri trasa.

Sammanfattning

Nu har du fått en genomgående förklaring på exakt hur du ska måla ditt trädäck för ett hållbart och snyggt resultat. Kom ihåg att själva målningen bara är en liten del av allt arbete, resterande består av förberedelser. Dessa är dock precis lika viktiga om du vill få ett bra slutresultat och en lång hållbarhet på din färg.

Du börjar med att ta bort den gamla lasyren, skrubba och tvätta rent, ta bort fiberresningar, och därefter är det dags för målningen. Kom också ihåg att du ska använda ett sköljmunstrycke när du sköljer av, inte själva strålen.

Känner du andra som också vill måla om trädäcket? Skicka vidare detta inlägg till dem också!