Odla tomater – 10 hjälpsamma tips

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Sallad, matlagning och snittar. Tomater har ett stort användningsområde och förutom att de smakar otroligt gott är de även lätta att odla alldeles själv! Det finns dessutom ett flertal olika sätt att odla de små, röda godsakerna på. Sätt på dig dina trädgårdshandskar och låt oss sätta igång!

Vi har listat 10 hjälpsamma tips att odla dina tomater på – säkert, snabbt och framförallt ekologiskt!

1. Låt dina plantor ta sin plats, om möjligt

En tomatplanta är stor och behöver cirka 50 centimeter mellan plantorna och sedan ungefär 80-100 centimeter mellan raderna. Har du dock ont om plats är busktomater eller kruktomater ett bra val. Dessa tomatsorter kan utan problem odlas på en balkong eller vid ett fönster.

Ampeltomater är också ett alternativ, även om dessa plantor kan breda ut sig i större grad än busktomater och kruktomater. Alla tomater som säljs hos de stora fröfirmorna passar hobbyodlare alldeles utmärkt.

2. Odla dina tomater i kruka eller hink

Om du väljer att odla din tomatplanta i kruka är det bra om den kan rymma mellan 4 och 10 liter jord. Plantan vill inte ha ett överflöd av vatten. Det är därför mycket viktigt att det finns hål i bottnen så överskottsvattnet kan rinna ut.

Se till att sådden kan luftas ordentligt. Annars riskerar du att det börjar mögla eller att dina frön ruttnar. För att hålla kvar fukten kan du trä över en plastpåse. Men glöm inte att göra lufthål!

3. Välj rätt jord

När du börjar planteringen ska du i regel sätta fröna i såjord. Såjord är en finfördelad jord med lägre näringsinnehåll än vanlig blomjord. Blomjorden har i regel också en grövre struktur. Vilken sorts jord du än väljer att använda dig av så är det viktigaste att den är av bra kvalitet. Har du även möjlighet att fylla ut med kompostjord är det ännu bättre.

Om du väljer att odla dina tomater i kruka är det ännu viktigare att du använder en jordtyp som håller sig luftig. När dina tomatplantor sedan börjar växa går näringen från jorden åt snabbt och du kommer att behöva ge dem ny näring flera gånger under sommaren.

4. Låt sådden gro

Sådden behöver stå varmt så den kan gro. Om du har en fönsterbräda ovanför ett element kan du ställa sådden där. En annan god idé är att ha sådden på golvet om du har golvvärme. Annars går det även att köpa värmeplattor för odling.

För att tomaterna ska må bra behöver de syre, vatten och värme. Det är ännu för tidigt för ljus. Lufta dock gärna plantan en gång om dagen så ny luft kommer in.

5. Ge plantan ljus

När tomatplantan har börjat komma upp är det dags att se till att den får mycket ljus. Om du planterar tomaterna inomhus brukar det räcka att ställa dem vid ett ljust fönster. Nu när fröna väl har grott så behöver inte plantan lika mycket värme längre.

För att plantan ska må så bra som möjligt och växa till sig ännu mer behöver den mycket dagsljus. Får den inte det kan den bli tunn och vek. Har du fått upp fler än en tomatplanta i varje sådd plantera då om så att det växer en tomatplanta i varje kruka.

6. Dags att plantera om

Låt dina tomatplantor växa fram tills dess att du ser fler bladpar ovanför de hjärtformade bladen som kommit upp först. När du ser dessa är det dags att plantera om tomaterna, eller skola om som det också kallas.

Plantan ska nu sättas in i en kruka med planteringsjord som är näringsrik, precis som den gjordes i början av planteringen.

7. Byt till större kruka

Detta steg är mycket viktigt, då du behöver vara försiktig när du planterar om din tomatplanta. Se till att försiktigt lyfta upp plantan tillsammans med dess rötter och sätt ner den i en större kruka med den näringsrika jorden.

Ett bra tips är att sätta ner plantan så pass långt ner med rötterna så att endast bladen på tomaterna syns över jorden. Detta gör man för att tomatplantan ska kunna bilda rötter längst ner och utvecklas på ett bättre sätt.

8. Tillsätt näring

I detta steg är det fortfarande viktigt att hålla jorden fuktig och tillsätta näring för att få plantan att fortsätta gro. Detta behöver du göra i ett par veckor efter att du planterat om plantan. När den blivit större är det återigen dags att plantera om den med mycket näringsrik jord igen. Fortsätt ge plantan vatten ofta och blanda med flytande näring.

9. Ställ ut plantan

Nu har din planta fått växa till sig under ett par månader och förhoppningsvis har nattemperaturen börjat hålla sig vid cirka 10 grader eller mer. Då kan du ställa ut dina tomater antingen i växthus eller på en solig plats, nära din huskant där tomaterna hålls skyddade.

I början är det viktigt att inte låta tomatplantorna stå ute hela dagarna. Vänj dem istället i ett par dagar genom att endast ha dem ute några timmar åt gången. Skydda dem också mot för starkt solljus de första dagarna utomhus. Vid detta laget behöver varje planta en egen kruka.

Det är viktigt att du näringsvattnar under hela säsongen för att få så fina och starka tomater som möjligt.

10. Dags att skörda!

Vänta med att skörda dina tomater tills de är mogna och förvara dem då i rumstemperatur. Om du ställer dem i kylskåp så kommer de förlora sin goda smak.

Om en del av dina tomater inte hinner mogna på hösten kan du plocka av dem ändå och låta dem mogna på din fönsterbräda inomhus.

När på året bör jag börja odla mina tomater?

Ett tips är att köpa tomatfrön och förädla dem under tidig vår. Runt februari-mars är ofta att föredra. Tänk på att det kan ta upp till tre månader innan din tomatplanta börjar gro till en planta. Så dina frön i små krukor eller lådor och kom ihåg att du kommer behöva planera om dem en eller två gånger. Använd bra näringsrik jord, blanda också gärna ned bränd kogödsel för bästa resultat.

När de har utvecklats till små plantor kan du plantera ut dem. Detta görs först när temperaturen ligger på över 10 grader. Detta gäller även nattetid. Man brukar i regel säga att det inte är innan juni månad, beroende lite på var i landet du bor.