Olja altanen – Steg för steg

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Bor du i villa eller radhus är chansen stor att du även har en altan i anslutning till ditt hem. Altanen är till för att användas och kräver därför underhåll varje år. Underhållet och oljningen hjälper inte bara till med att öka livslängden på din altan, utan skyddar den också mot kraftigt oväder och vindar. I detta inlägg går vi igenom steg-för-steg hur du går tillväga när du oljar in din altan – för en fin och hållbar altan! 

Stegen som ingår:

 1. Förarbete
 2. Väderförhållanden
 3. Rengöring
 4. Slipning
 5. Olja in
 6. Torka bort överflöd

Vad du behöver för att följa guiden:

 • Skurborste
 • ​Täckplast
 • Såpa
 • Hink
 • Träolja – ska vara anpassad för ditt altanvirke
 • Bred pensel
 • Trasa
 • Skyddsmask
 • Slipmaskin och/eller slippapper
 • Skruvdragare

Hur gör man?

1. Förarbete – Skydda känsliga ytor

Innan du börjar så är det viktigt att du ser till att du skyddar områden i anslutning till altanen så gott det går. Detta gör du bland annat genom att lägga över en täckplast över husgrund, växter och andra känsliga ytor som skulle kunna ta skada av terrasstvättmedlet.  

Detta på grund av att en del ytor, däribland glas och aluminium kan börja etsa, det vill säga brytas ned när du använder olika medel på dem.

2. Välj en dag med rätt väder

Precis som vilket annat arbete som helst som sker utomhus så är det bra om du håller ett extra öga på väderprognosen. När du ska olja in din altan så är det viktigt att du undviker dagar där det regnar. Det är inte heller bra att olja altanen om det är alldeles för soligt och varmt ute.  

De bästa förutsättningarna för altanunderhåll är därför när det är molnigt ute. Du behöver även se till att altanen inte blir blöt i sex timmar efter att du oljat in den. Se till att du parerar in det så att altanen inte får för mycket direkt solljus heller. Det kan leda till att oljan torkar innan den sugits upp av träet.

Det bästa är därför att du har en god planering och bra timing för ditt arbete.

3. Dubbelkolla alla skruvskallar

För att vara extra säker på att allt går rätt till så rekommenderar vi att du kontrollerar altanen noggrant och ser till att använda en skruvdragare för att skruva åt alla skruvskallar som möjligtvis har lyckats krypa sig upp.

4. Rengör altanen

Någonting som är otroligt viktigt innan du oljar in altanen är att du rengör den ordentligt först. Detta kan göras på flera olika sätt:

Den enklaste metoden är att rengöra med såpa, vatten och en skurborste. Vill du vara extra noggrann när det kommer till förarbetet så kan du köpa rengöringsmedel som är speciellt anpassat för terrasstvätt.

Ett annat alternativ är att du använder dig av den pålitliga högtryckstvätten. Här är det viktigt att du tänker på att inte gå för nära virket, detta kan nämligen leda till att träets fibrer skadas.

5. Slipa ordentligt

Efter rengöringen så behöver du avvakta i någon dag tills hela altanen har torkat ordentligt. Om altanen är stickig så kan du slipa den innan du oljar in det. Detta steg är dock inte alltid nödvändigt. Slipa tills du känner dig nöjd med ytan. 

I detta steg är det viktigt att du använder dig av en skyddsmask för att inte andas in slipdammet från det tryckimpregnerade träet. Vill du även skona ryggen så rekommenderar vi att du använder dig av en slipmaskin för att göra den största delen av jobbet.

När allt är slipat och klart så behöver du noggrant borsta bort allt slipdamm innan du går vidare till nästa steg.

6. Olja in

Nu är det dags att olja in altanen. Här är det viktigt att du väljer rätt typ av olja för just det virket du har på din altan, annars riskerar du att inte få det resultat du önskar. När du har inhandlat din olja så börjar du att stryka golvet genom att följa de anvisningar som står på burken. Oljan skyddar träet mot både regn och andra skador som kan uppkomma. 

Upptäcker du att all olja sugs in direkt? Då kan det behövas ytterligare en strykning. Värt att notera är också att träet blir mörkare och mörkare ju mer olja det suger upp.

7. Torka bort överflödig olja

När du oljat in altanen så väntar du sedan i ungefär 30 minuter. Därefter torkar du bort all den överflödiga oljan med hjälp av en trasa.

Ytterligare en sak att tänka på är att användning av olja innebär kan innebära en brandfara. Se därför till att förvara den använda trasan på en brandsäker plats, exempelvis i en skål med vatten.

Sammanfattning

Att olja altanen är inte så svårt som man kan tro, men det kräver en hel del förarbete. Genom att följa våra sju steg har du snart en hållbar och fin altan redo att användas.

Börja med att täcka alla känsliga ytor och ha koll på väderprognosen. Se sedan till att skruvskallar sitter åt, rengör altanen, slipa den, olja in och slutligen torka bort allt överflöd. När alla steg har slutförts på ett korrekt sätt har du en riktigt fin och skyddad terrass.

Skicka gärna vidare detta inlägg till en vän, familjemedlem eller granne som också skulle behöva hjälp med att olja in altanen.

Vi önskar dig stort lycka till!