Rengör altanen – Tvätta på rätt sätt utan att ha sönder trädäcket

Uppdaterad: Maj 23, 2023

​Med våren och sommaren på väg är det snart dags för häng på altanen! Många som har träaltan är dock inte säkra på hur man ska göra rent altanen.

Vad är bästa sätt att rengöra din altan? Vad bör du undvika? Och ska man använda högtryckstvätt eller inte? Svaren på dessa frågor hittar du här!

Hur du rengör just din altan

Exakt hur du bör rengöra just din altan eller ditt trädäck beror på ett par olika faktorer, exempelvis vilket träslag altanen är gjord i, hur den blivit ytbehandlad, och hur smutsig den är.

Processen är relativt lik, men för bäst resultat och för att undvika att trädäcket skadas är det bäst att du rengör altanen enligt dessa faktorer.

Här kommer instruktioner och tips för hur du tvättar enligt just din träaltan!

Omålade trädäck

Här kommer tvättrutinen för altaner som inte är målade. Dessa inkluderar tryckimpregnerad, oljebehandlad eller obehandlad trall och andra omålade trädäck.

Liten till normal smutsmängd

Om smutsmängden är liten eller normal räcker det att helt enkelt använda grönsåpa och en vanlig borste, till exempel en klassisk skurborste.

En borste och ett mildare rengöringsmedel, som grönsåpan, är den bästa och definitivt den mest skonsamma metoden att tvätta altanen. Om din altan inte är väldigt smutsig är det alltså bättre att du håller dig till det här steget.

Du kan blanda 10 liter vatten med 1 deciliter såpa och skura däcket med denna blandning innan du sköljer altanen med vatten.

En ny metod många pratar om är också att rengöra altanen med en blandning av vatten och tapetklister. Tapetklistret binder vattnet, vilket innebär att det inte rinner bort lika snabbt från altanen, och vattnet löser smutsen. Dock är grönsåpa mer skonsamt än tapetklister-metoden.

Ingrodd smuts

Om din altan är smutsigare och grönsåpa inte gör jobbet kan du behöva skaffa altantvättmedel. Detta gäller alltså om smutsen är mer ingrodd. Arbetsgången håller sig dock lik: skrubba med borste och skölj av med vatten. Du kan köpa altantvättmedel på nätet eller på de flesta byggvaruhus.

Hårt ansatt trädäck

Om altanen är hårt ansatt kan du köpa ett riktigt kraftigt tvättmedel, alltså krafttvätt.

Detta är dock endast nödvändigt i mycket svåra fall och är naturligtvis inte lika skonsam. Använd alltså inte denna metod i onödan.

Andra problem

Om du bara har en enstaka fläck som är riktigt smutsig och tuff kan du istället använda lite klorin på fläcken.

Ett annat problem du kan stöta på är alger och mögel, i vilket fall det är bäst att skaffa just alg-och mögeltvätt för att tackla problemet. För ett miljövänligt algtvättmedel kan du också använda ättika! Blanda ihop några droppar diskmedel och 2 deciliter ättika i 1 liter varmt vatten och skrubba.

Målade trädäck​

Om du istället har målat trall på altanen är rutinen liknande, men medlen du använder dig av är annorlunda. För liten till normal smutsmängd kan du skura med fasadtvätt istället för grönsåpa, och sedan skölja av.

När du har mer ingrodd smuts behöver du kanske istället målartvätt. Målartvätt är tuffare än fasadtvätt och kan vara mer effektiv på att få bort fläckar, men kan också slita mer på färgen. Ett tips är att kolla vilken målartvätt som rekommenderas av färgtillverkaren du använde för att måla altanen.

Ett bord med stolar på altanen.

Kan jag använda högtryckstvätt?

Många tycker om idén med högtryckstvätt (rengöring med en högtrycksspruta) eftersom det känns som ett effektivt sätt att få rent.

Det är dock viktigt att få förstå att den lätt kan skapa slitage på din altanyta om du går för hårt eller inte är försiktig. Ett högt tryck kan nämligen slita bort träets fibrer. Många väljer därför att helt undvika högtryckstvätt.

Kom också ihåg att om du har ett mjukare träslag, exempelvis furu, så är din altan ännu mer känslig mot slitage.

Många tycker ändå om högtryckstvätt som ett smidigt och effektivt sätt att rengöra trädäcket på. Då är det viktigt att tvätta med rätt teknik. Undvik att köra med maximal effekt, utan minska på trycket. Försöka att tvätta jämnt och sätt på ett munstycke först, till exempel en altan-tvättborste.

Vad bör du göra efter din altantvätt?

Efter att du tvättat altanen är det en bra idé att kolla hur det ligger till med ytbehandlingen. Här kommer en balans där du naturligtvis behöver låta träet torka en del, men inte bör låta det torka helt innan du börjar behandla ytan.

Det sägs att man ska vänta till en fuktkvot på 16% innan du ser över ytan. I princip kan ett dygn vara en lagom period att vänta innan du oljar, laserar eller gör någon annan behandling.

Efter ungefär ett dygn kan du alltså behandla ytan igen enligt din tralls behandling. Om din trall exempelvis är oljad kan du olja igen, och om den är målad med täckfärg kan du se om delar behöver skrapas, rengöras och målas om.

Att olja in din altan motverkar att träet spricker och reser sig. Om du behandlar ytan på nytt ger du alltså din altan bättre skydd och längre livslängd. Använd gärna en grundolja med en tillsats av fungicid, alltså en impregnerande grundolja. Det är också säkrare att använda en grundolja från en tillverkare som är mer välkänd.

Om ditt trädäck är gjort av tryckimpregnerat furu är det bra för dig att veta att träet kommer bli mörkare om du oljar det. Oftast är det onödigt att slipa altanen innan du behandlar den även om vissa rekommenderar detta. Det är egentligen bara nödvändigt att slipa om ytan har flisor. Om du behöver slipa bör du vara försiktig att du inte slipar bort skyddet i virket, t.ex. impregnering.

Varför är det viktigt att tvätta altanen?

Att skrubba hela altanen är kanske inte först på listan av vad de flesta har lust med att göra, men ditt trädäck kommer att tacka dig! Det är viktigt på grund av både funktionella och estetiska skäl.

Din altan står ut med en hel del under året, speciellt under hösten och vintern. Om du skippar rengöringsprocessen ett år finns det en risk att smutsen sätter sig och blir mycket svårare att rengöra i framtiden.

En ännu sämre möjlighet är att smutsen leder till mikrobiell påväxt och förstör träet i ditt däck! Det är alltså mycket lättare och smartare att ha självdisciplinen att tvätta altanen varje år, annars kanske du måste betala dyrt för det senare!

Att underhålla din altan genom att tvätta och olja är inte bara viktigt för din altan utan även för dig! Om träet sväller och krymper för att det inte tagits hand om kan spikar och skruvar börja sticka upp ur träet, och det är definitivt inte något du eller din familj vill trampa omkring på!

Sammanfattning

Hur du bäst tvättar din altan beror på vad ditt trädäck är gjort av, om det är målat eller inte och hur smutsigt det är! Det bästa och mest skonsamma sättet att rengöra vanliga, omålade trädäck är att skrubba med vatten och grönsåpa, eller andra mildare rengöringsmedel och sedan skölja med vatten.

Om du har målad altan, en smutsigare altan eller andra problem kan du istället behöva använda andra rengöringsmedel. Högtryckstvätt kan vara ett smidigt och effektivt sätt att tvätta altanen, men kan också leda till slitage på din altanyta! Se därför till att du är försiktig om du väljer att använda denna metod!