Så gör du rent din gräsklippare!

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att göra rent sin gräsklippare regelbundet är viktigt för ett fungerande verktyg och för en lång hållbarhet. Att missa att rengöra sin gräsklippare kan inte bara leda till att den förbrukar mer energi när den är igång, det kan också innebära att den går i graven många år i förväg. I detta inlägg ska vi gå igenom precis hur du gör rent din gräsklippare och förlänger dess livslängd. 

Därför ska du rengöra din gräsklippare

Det är lätt hänt att du glömmer att rengöra din gräsklippare efter användning. Då detta är en ganska dyr investering är underhåll otroligt viktigt av ett flertal olika anledningar. Genom att rengöra den efter användning så ökar du inte bara livslängden på gräsklipparen, det kan även göra att du håller ljudnivån på en relativt låg nivå.

Även hjulen har en viktig uppgift för att maskinen ska fungera på ett korrekt sätt. Ett par smutsiga hjul kan innebära att gräsklipparen inte får lika bra grepp om den underliggande marken. Detta märks genom att du har svårigheter att ta dig över olika ojämnheter på gräsmattan. I värsta fall kan det också innebära ett ojämnt klippresultat.

Någon som rensar gräs från under en gräsklippare.

Rengöring av olika modeller

Som du säkert redan känner till så finns det en massa olika typer av gräsklippare. Nedan kan du läsa precis hur du ska gå till väga för att rengöra de olika typerna på bästa sätt.

Manuell (utan motor)

En manuell gräsklippare är en av de enklaste modellerna att rengöra. Här kan du antingen ta hjälp av den pålitliga trädgårdsslangen eller en borste. Viktigast är att du lyckas få bort gräs och annan smuts som sitter fast i hjulen.

Eftersom de flesta manuella modeller är tillverkade av metall så kan det vara värt att införskaffa rostskyddsolja för att förhindra rostuppbyggnad efter rengöring. Detta kan också användas för att smörja upp olika delar och få dem att rulla bättre.

Robotgräsklippare

Först och främst är det superviktigt att du ser till att robotgräsklipparen inte startar under tiden du rengör den. På de flesta modeller sitter det en strömbrytare på undersidan som säkerställer just detta.

Därefter är det dags att använda sig av en mjuk borste för att få bort smutsen som sitter undertill. Se även till att hjulen snurrar som de ska. Under vårkanten kan det också vara bra att vända gräsklipparen och rengöra den från pollen. Sist men inte minst så bör du rengöra dockningsstationen. Använd dig av mjuka borstar och se till att vara extra noggrann kring laddningskontakter och liknande.

Elgräsklippare

Innan du börjar rengöringen av en elgräsklippare bör du stänga av motorn och vänta sedan tills alla delar har stannat och svalnat. Viktigt att tänka på vid rengöring av just en elgräsklippare är att du inte använder dig av trädgårdsslangen, detta kan innebära att de interna elektriska delarna tar skada och du inte kan använda den framöver.

Istället ska du rengöra den direkt efter användning och använda dig av borstar eller trasor för att rengöra området runt om knivarna. Här är det lättast att bara luta den åt sidan. För att förhindra att du skadar dig under rengöringsprocessen så rekommenderar vi att du använder skyddshandskar.

Bensindriven gräsklippare

Nu kommer den knepigaste varianten att göra rent. En bensindriven gräsklippare ska helst av allt underhållas regelbundet. Detta innebär att du med jämna mellanrum byter ut eller rengör både bränsle- och luftfilter. Det är även fördelaktigt om du underhåller motorn så ofta som möjligt.

Börja med att ​tömma hela tanken på bränsle för att enkelt kunna komma åt knivarna och göra rent dem. Anledningen till att vi tömmer tanken är för att förhindra bränsle från att läcka ut när vi tippar den. En annan sak som är värt att nämna är att du bör ta bort tändstiften för att vara säker på att det inte finns strömföring som kan leda till att gräsklipparen startar från ingenstans.

När du gjort allt detta så är det dags att hämta den pålitliga träsgårdsslangen och spola bort gräs och annat skräp från både knivarna och ramen. På de ställen som avspolningen inte är tillräckligt kan du använda dig av en borste för att få bort det överflödiga gräset och smutsen.

Därtill kan det vara fördelaktigt att du använder dig av någon typ av skyddsolja att smörja maskinen med efter rengöringen. Oljan kan hjälpa dig att förebygga uppbyggnaden av gräs och smuts vid nästa användning.

Vill du vara extra säker när du rengör gräsklipparen så kan du även avlägsna knivbladen innan du rengör dem.

Hur tippar man en gräsklippare?

Oavsett vilken variant av gräsklippare du har så måste du tippa den förr eller senare. Har du en eldriven modell eller robotgräsklippare så är detta ganska enkelt. Det enda som du behöver tänka på är att all strömtillförsel är borta, därefter kan du tippa den försiktigt.

Är det däremot en bensindriven gräsklippare du ska tippa så ser processen lite annorlunda ut. Här är det viktigt att lägga fokus på att tömma hela tanken innan du tippar den, det är även bra att avlägsna tändstiftet.

Genom att ta till dessa åtgärder ser du inte bara att bränslet inte läcker ut under rengöringen, det förhindrar även kvarsittande gnistor och strömföring från att starta gräsklipparen.

Sammanfattning

Att rengöra din gräsklippare är ett arbete som helst ska genomföras så ofta som möjligt. Processen skiljer sig lite beroende på om du ska rengöra en eldriven modell eller en bensindriven sådan. Med det sagt så är det fortfarande de grundläggande riktlinjerna som bör följas.

Se till att gräsklipparen inte kan starta, vare sig detta är genom att stänga av strömbrytaren eller ta ut tändstiftet. Du ska inte heller använda dig av vatten för att rengöra några eldrivna modeller. Använd dig istället av en borste eller trasa. Sist men inte minst så är det bra om du smörjer in din gräsklippare efter rengöringen. Detta för att förhindra framtida uppbyggnad av smuts.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig goda tips om hur du gör rent din gräsklippare. Sprid gärna denna artikel vidare och kommentera om det är någonting du tycker vi missat!