Så toppdressar du din gräsmatta

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Toppdressing är en av de bästa metoderna du kan använda dig av för att få en grönare och friskare gräsmatta. Sanden som du använder dig av gör jorden mer luftig och gör det lättare för gräset att ta upp både det syre och andra näringsämnen som det behöver.​ Men hur toppdressar du din gräsmatta på bästa sätt och vad behöver du?

I detta inlägg får du lära dig vad som krävs för att toppdressa din gräsmatta på bästa sätt! 

Vad är toppdress?​

För att få en grön och frisk gräsmatta behöver du börja från grunden. När du toppdressar din gräsmatta så använder du dig av sand eller liknande material och lägger sedan över det på gräsmattan. Sanden som du lägger på tar sig ner i jorden, skapar lite luftutrymme och gör att jorden inte längre blir lika kompakt.

Kornen bör vara mellan 2-8 millimeter i storlek. Du kan också använda en blandning av sand och kompostmaterial. Detta för att göra blandningen tyngre så att den inte spolas bort i samband med bevattning.​

Varför bör du toppdressa gräsmattan?​

Den allra största anledningen till att vi toppdressar en gräsmatta är för att göra den luftigare och friskare. Detta resulterar i en grön och frisk gräsmatta som är både näringsrik och stark.

Man använder även denna metod för att förhindra att ogräs och andra icke välkomna växter ska kunna slå rot i gräsmattan. Den luftiga marken gör det svårt för nya växter att få ett stadigt grepp och därför trivs de inte. Sist men inte minst så kan det också användas som ett sätt att jämna ut gräsmattan.​

När bör man toppdressa?​

Vissa anser att juni är den bästa tiden på året, andra påstår att det bör ske tidigare under våren. Detta beror lite på vart i landet du bor och hur snabbt det bli varmt på året. Du bör undvika att toppdressa din gräsmatta när det är för kallt, men även när det är för varmt.

Oavsett vilken tid på året du väljer att toppdressa din gräsmatta så är det en sak som vi kan vara överens om – det bör ske regelbundet.

En del toppdressar sin gräsmatta en gång om året, medan andra gör det vartannat år. För att din gräsmatta ska må som bäst så rekommenderar vi att du toppdressar din gräsmatta åtminstone vart tredje till fjärde år för att den ska kunna hålla sig frisk och grön.​

Vad behöver man för att toppdressa gräsmattan?​

Steg-för-steg instruktioner:​

  1. Kratta gräsmattan:Första steget är att kratta din gräsmatta rent från “skräp”. Detta kan vara allt ifrån grenar och kvistar till löv- och gräshögar. Se till att få gräsmattan så ren som möjligt innan du sätter igång. 
  2. Klipp gräset: Efter att du har rensat gräsmattan så är det dags för en klippning. Klipp som du vanligtvis hade gjort, 3-5 centimeter i höjd. Är det däremot första gången för året så rekommenderar vi att du håller dig till den högre delen av intervallet. 
  3. Lägg ut högar och förbered: Nu är alla förberedelser avklarade och det är dags för dig att lägga ut stora högar över hela den ytan du vill toppdressa. En tumregel att följa är att du räknar omkring 2-4 liter per kvadratmeter. 
  4. Kratta och sprid ut: När högarna är utspridda så är det bara att ta fram kvasten eller krattan och börja sprida ut det i ett jämnt lager över hela ytan. 
  5. Håll platsen fuktig (valfritt): Om du ska toppdressa för att jämna ut din gräsmatta från lite större ojämnheter rekommenderar vi att du sår lite gräsfrön i toppdressen och vattnar med jämna mellanrum. 
  6. Vänta: Sedan är det bara att vänta och låta toppdressen verka. Vänta tills det att gräset har börjat växa igen och toppdressen har kommit ner så långt som möjligt.  
  7. Repetera: När du har toppdressat din gräsmatta är det rekommenderat att även toppdressa dina slitna och utsatta delar av gräsmattan fler än en gång per säsong. Detta gör du för att gräsmattan ska kunna må så bra som möjligt.  

Sammanfattning

Träning ger färdighet och genom att ha läst detta inlägg så har du en massa värdefull information för hur du toppdressar din gräsmatta på bästa sätt och vad du behöver för att få jobbet gjort. Kom ihåg att vi gör detta för att gräsmattan ska må så bra som möjligt.

För att göra det hela lite enklare så rekommenderar vi att du använder dig av en blandning av både kompostmaterial och sand för att ge din gräsmatta de bästa möjliga förutsättningarna!

Har vi glömt något steg eller har du ännu ett tips för att toppdressa din gräsmatta på bästa sätt? Lämna gärna en kommentar nedan!